Lep dom
NAČRTOVANJE

Poznavanje svojih financ je temelj za načrtovanje gradnje

V zadnjih dveh letih nas z vseh strani bombardirajo, da se stvari dražijo in koliko je vse drago. Dvignili so se krediti, cene življenjskih potrebščin drvijo v nebo. Le naši prihodki se ne vedno dvigujejo sorazmerno s podražitvami. Iz realnih primerov je mogoče pri gradnji razbrati, da so se cene prenov in novogradenj dvignile za cca 30% v primerjavi z letom 2020. Zakaj, kje in kako ni vredno izgubljati besed. Žal nisem oseba, ki bi znala razbrati vse kazalnike, ki vplivajo na podražitev posamezne surovine ali produkta. Dejavnikov je žal preveč, da bi lahko za vsako stvar uporabila svoj analitični pristop.

Skeleton gradnja-novogradnja

Kaj je potrebno s finančnega vidika storiti pred gradnjo?

Že pred časom sem se spraševala ali si posamezniki pred gradnjo sploh vzamejo čas in analizirajo svojo finančno sliko. Ali pravzaprav pari in osebe, ki se odločijo za novogradnjo ali prenovo vedo kakšne so cene takšnih projektov? V preteklosti sem se pogovarjala s finančno svetovalko, ki mi je zaupala nekaj dejstev s področja zadolževanja in me šokirala. Ja veliko ljudi na žalost ne ve do kje seže njihov finančni domet.
Sama sem zelo analitična oseba, takšna, ki do dobra razume zakaj ne potrebujejo vsi enakih bivalnih površin in zakaj ni vedno potrebno strankam prilagajati neke individualne rešitve.
Iz preprostega opremljanja interijerja se lahko naučimo, da nadstandardne mere pohištva pomenijo dodaten finančni vložek. Postavljanje električne napeljave brez, da imamo jasno izdelan načrt opremljanja tudi dolgoročno pomeni večji finančni vložek. Nepravilna vgradnja vgradnih luči spet dodaten strošek.
Skratka teh stroškov je na neki točki lahko ogromno. In ja, vsem se zgodi da kdaj do dobra ne premislimo stvari. Na žalost pa sem v zadnjem obdobju zasledila kar nekaj nejevoljnih bodočih graditeljev. Oseb, ki so se podale v prenovo ali novogradnjo ne zavedajoč koliko stvari stanejo. In danes tavajo in zbirajo zadnje fičnike, ker enostavno stvari so prekoračile njihove finančne zmožnosti.

Šparajmo s šparovčkom

Kako s finančnega vidika načrtovati gradnjo?

Vedno, ko načrtujte poglejte koliko imate na strani, koliko lahko še privarčujete in nenazadnje koliko časa ste še pripravljeni delati za svoj objekt. Vem govorimo o investicijah, ki so vredne nekaj sto tisoč evrov, ampak saj vsi vemo koliko je naša plača, kdaj in kako se lahko dvigne in kaj pomeni v kolikor ostanemo brez rednega mesečnega prihodka?
Pred časom smo z denar na dlani predstavile delavnico Finančnega načrtovanja gradnje in varnega zadolževanja, govorile smo prav o tem kako je potrebno pri gradnji stvari pametno premisliti.

Načrtovanje gradnje je pomembno

Kje lahko prihranimo že v času premišljenega načrtovanja objekta?

Je pa za vse skupaj potrebno imeti ob sebi tudi projektanta, ki ve kako so stvari predstavljene. Vsekakor je pred začetkom prenove ali gradnje potrebno vedeti ali razpolagamo s 20.000 evri ali 200.000, ki smo jih predvideli v ta namen. Kje so največji prihranki:

  • RAZPONI – super so veliki odprti prostori, ampak a se kdo vpraša kaj to finančno pomeni pri gradnji? Za koliko procentov se gradnja podraži ali imamo razpon med nosilnimi stenami 6 ali 8 metrov? Kako je z opažanjem? Običajno razponi terjajo svojo ceno ker je potrebno pripraviti nosilce, splesti koše/armaturo…
  • STAVBNO POHIŠTVO (OKNA)- pri stavbnem pohištvu je mogoče marsikaj privarčevati, pa naj bo to zaradi materiala ali same pozicije oz. funkcionalnosti odprtine. Jasno je, da so fiksna okna cenejša kot okna, ki se odpirajo. V kolikor si želimo veliko panoramsko steno z izhodom lahko cca 20-30% privarčujemo, če bomo namesto drsnih vrat za prehod skozi to odprtino uporabili klasična balkonska vrata. Višina oken, nad višino odprtin 2,3 m se cena oken konkretno dvigne.
  • KOMARNIKI– super stvar, ki se v zadnjem obdobju kar veliko aplicira. Ne zaletite se brezglavo v to, ker lahko se zgodi, da bo kje komarnik neuporaben ali pa vas bo oviral. Plise komarniki so po mnenju nekaterih najoptimalnejši za velike odprtine, a so med drugim tudi najdražji.
  • NOTRANJA VRATA- notranja vrata do stropa so lepa stvar ampak imajo svoje pomanjkljivosti v ceni in zvočni prehodnosti. V kolikor jih želimo aplicirati moramo imeti vse stropove zgrajene v piko, saj popravnih izpitov tukaj ni. Vrata so namreč nekaj mm nižja kot strop in na nobeni točki se ne smejo obdrgniti ob strop, zvočno pa so vprašljiva, ker na zgornjem robu ni tesnila, ker ga je nemogoče aplicirat. Prav tako višja vrata pomenijo, da mora biti konstrukcija vrat dodatno ojačana, ker moramo preprečiti zvijanje vrat (lesena vrata), običajno pa to pomeni tudi kakšen dodaten pant.
  • ARMATURE- pipe so vedno bile draga stvar, a zavedajte se, da je potrebno tukaj izbirati kvaliteto, ker poplava in vsi izzivi, ki jih imamo z vodo so lahko kar težavna stvar. Sanacija le teh težav pa ni enostavna in poceni. V kolikor vemo, da nismo pripravljeni za kvalitetno armaturo v tušu odšteti dobrega tisočaka ali več, dodobra razmislimo ali apliciramo podometno ali nadometno pipo. Nadometna pipa je še vedno cenejša kot podometna. Veliko vlogo pri ceni armatur pa ima tudi barva.
  • TALNE OBLOGE– cena kvadratnega metra talnih oblog močno variira. Odvisna je od materiala obloge in kvaliteto le te. Parket je lepa stvar, a je sočasno tudi ena izmed dražjih talnih oblog. Je pa pri tem potrebno biti tudi racionalen in vedeti kje bo obraba materiala višja. Nikakor vinil ni nadomestilo za keramiko. Je pa nadomestilo za parket. Keramika prenese bistveno večje obrabe kot vinil. Keramiko lahko nadomestimo z mikrocementom, kvarcem, kamnom. Cenovno pa je keramika še vedno cenovno dostopnejša od njenih alternativ.
  • POHIŠTVO- nadstandardne dimenzije pohištva pomenijo dražjo ceno, v kolikor se za nakup pohištva odločimo v trgovinah in ne pri mizarju. Seveda tudi izbira materiala pohištva odtehta svoje. V kolikor izberemo pohištvo iz masivnega lesa ali furnirano bodo cene višje kot v primeru, da se odločimo za lakiran MDF. Vsekakor je najcenejši material pohištva IVERAL a se ga odsvetuje za aplikacijo v mokre in vlažne prostore. Prav tako pa tudi ni najboljša rešitev za pohištvene elemente, ki se pogosteje uporabljajo (kuhinja).
Steklene stene

Finančni aspekti kje lahko prihranite so v detajlih, ki jih pri gradnji ni malo. Ti detajli nas lahko stanejo celo premoženje ali pa ne. Vse je odvisno od iskanja rešitev že v času načrtovanja. Vem, da bi vsi radi imeli vse danes in takoj, ampak pri gradnji to ni vedno najbolje. Zakaj ne? S hitrostjo se zmanjša kvaliteta in premalo je časa za razmislek in iskanje rešitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja