NAČRTOVANJE

Resnica prenove

Vedno je potrebno uporabiti pretekle izkušnje. Preteklost, stari objekti in običaji imajo svoj smisel. Vse prevečkrat se znajdem v dilemi, kdaj je nek objekt tako uničen, da je potreben rušitve ter kdaj ga lahko prenovimo in mu povrnemo kvalitete, ki so ostale skrite. Prenova objekta ima svoj čar. Sama bi jo v večini primerov poimenovala nedokončana zgodba. Zgodba polna sprememb, odprtih vprašanj in nerešenih dilem.

Ko začneš s prenovo objekta nikakor ne smeš biti popolnoma prepričan, da bo vse potekalo tako kot je bilo dogovorjeno niti ne smeš zaupati papirju z imenom načrt. Starejši objekti imajo neko logiko zgradbe, po večini pa nimajo načrtov, če jih že imajo se pa načrti nikakor ne skladajo z realnim stanjem. Ko začneš rušiti in odpirati stene se kaj hitro zgodi, da je odvod za dimnik zamaknjen za kak meter, stene sploh niso toliko trdne kot se je pričakovalo, parket ni vreden obnove…. Rušitev se ustavi, sledi razmislek. Razmislek, ki lahko kar traja. Nima smisla, da se stvar petnajstkrat premleva v glavi, prenova zahteva sprejemanje hitrih odločitev.

Prenova je zgodba presenečenj. Lahko bi jo tudi poimenovali jama brez dna. Proračun za obnovo se zelo hitro spreminja, dodajajo se spremembe na katere je treba hitro odgovarjati. V dokumentaciji za prenovo kaj hitro najdemo tudi zahteve spomeniškega varstva. Spomeniško varstvo ima lahko upravičene in smiselne zahteve, kot tudi takšne, ki so popolnoma zgrešene in nam otežujejo bivanje v objektu. V večini primerov nas njihove zahteve dodatno udarijo po žepu. Zavedati se je potrebno, da so tudi naši zanamci upravičeni do arhitekturne dediščine, zato je potrebno spoštovati zahteve spomeniškega varstva.

Že res, da ima prenova tudi pozitivne lastnosti, veliko lahko delaš sam. Brez težav lahko luščiš omete, prodajaš pohištvo na bolhi, odstranjuješ stare talne obloge. To niso zahtevna dela, potrebno jih je narediti, v kolikor jih lahko brez težav narediš sam nekaj privarčuješ.

Nikakor pa se ne spuščajte v prenovo z mislijo, da boste za ureditev bivalnega problema porabili manj denarja kot če začnete z novogradnjo ali kupite novo stanovanje. Večkrat slišan je tudi stavek: Lažje bo vse skupaj, ker bomo živeli na gradbišču in bomo lahko svoj prosti čas namenili prenovi. Življenje na gradbišču ni enostavno, je polno prahu, neprestanega hrupa in skrhanih odnosov. Zasledila sem tudi stavek: Prenavljamo postopoma, prostor za prostorom, ker nam je tako lažje zaradi bivanja v objektu. V kolikor je le možnost prenavljajte vse skupaj, zaradi materialov, ki jih vgrajujete in zaradi hitrejšega dela.

Vsekakor pa se v prenovo ne spuščajte, če ste človek:
• ki ni pripravljen sprejemati hitrih odločitev,
• ki ni prilagodljiv,
• ki ni pripravljen sprejemati kompromisov,
• ki slepo zaupa videnemu,
• ki ni pripravljen sprejemati mnenja in rešitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja