NAČRTOVANJE

Koliko dodatne šare pravzaprav prinaša hiša?

A tudi vi sanjate o ravno prav veliki družinski hiši, nekje na robu vasi, a blizu mesta? Sama se vse pogosteje znajdem v teh sanjah, kako kreiram dom, kako hote in nehote premlevam o velikosti in umeščenosti prostorov. Kako predalčkam stvar in premišljujem kje bo kaj shranjeno. No in tukaj se pojavi moja velika luknja informacij, ko diskutiram in iščem kaj vse za bivanje v objektu pravzaprav potrebuje, česa v mojem domu zagotovo ne bo in kaj bom pravzaprav v objektu vse potrebovala, ko se nama bodo čez nekaj let morda pridružili otroci. Znajdem se v veliki dilemi, ki je kot otrok podeželja težko razumem. Odraščala sem namreč v okolju kjer si poleg hiše imel še gospodarsko poslopje za vse stroje, veliko garažo in seveda na primorskem obvezno lopo.

Tokrat si bom drznila razmišljati širše. Dotaknila se bom prostorov, na katere velika večina posameznikov v času načrtovanja objekta pozabi, jih na nje ne opozori arhitekt ali pa se preprosto ne zavedamo njihovega pomena v našem življenju. Načrtovanje novega objekta, kreiranje ambientov in zbiranje idealnih slik na pinterestu je zagotovo nekaj najlepšega v času načrtovanja. Načrtovanje nam prinese tudi grenke priokuse, nekaterim v času gradnje, drugim že prej v času birokracije. In v vsem tem hitenju in želji, da se čim prej preselimo na svoje, na večje ali v kvalitetnejše bivalno okolje pozabimo, na pomemben del našega življenja prostor za shranjevanje vse krame, ki jo hiša prinaša.

O bivalnem delu hiše, praktičnosti kuhinje, dnevnem WC-ju, otroških
spalnicah
in vsem prostorom, ki so nam v hiši samoumevni sem namenila
kar nekaj besed . Nikoli pa se nisem dotaknila servisnih
prostorov, ki jih potrebujemo za shranjevanje vse mogoče krame, športne
opreme, prtljažnikov, gum, novoletnih in še kaj bi najverjetneje našli.

Sama se spomnim svojih otroških dni, ko smo si pri eni izmed prijateljic uredile svoj prostor na podstrešju, zakladnici stare šare. Tam smo se igrale modno revijo, preizkušale otroške vozičke, kreirale nove stajlinge in pregledovale novoletne okraske. Z leti se je spremenil način gradnje in podstrešja so v veliki meri izgubila svoj pomen. Starejši objekti so zaradi toplotne zaščite imeli podstrešja, katere so lastniki s pridom izkoristili za shranjevanje.

Zakaj v novi hiši potrebujete prostor za shranjevanje?

Pred dnevi sem v eni izmed FB- skupin postavila vprašanje koliko dodatne
površine poleg 120 kvadratnih metrov bivalne površine pravzaprav
potrebujemo za shranjevanje vseh predmetov, ki jih življenje v hiši prinaša. Ker sem eni izmed svojih strank želela pojasniti, da je težko primerjati prostor za shranjevanje v bloku in v hiši sem posameznike povprašala tudi po številu kvadratnih metrov, ki jih potrebujejo, da funkcionalno in pregledno pospravijo vse potrebne stvari, ki jih življenje v hiši prinaša.
Univerzalnega odgovora nisem šla, sem pa pridobila zelo koristne informacije o, tem kako posamezniki dolgoročno rešujejo težave s shranjevanje. Vprašanje je nastalo bolj iz mojega firbca, ko sem pri snovanju dokaj majhne družinske hiške investitorja opozorila, da moramo nujno predvideti nekje nek prostor kjer bodo shranjene lopate, kosilnica, vedra, vrtna garniture… Na žalost se investitorju ni zdelo pomembno, da predvidimo prostor za te stvari. Po pogovoru sem doumela, da je do sedaj vse svoje življenje preživel v stanovanju in ni imel stika z življenjem v hiši. Tako sem mu želela približati problematiko shranjevanja pomembnih elementov za vzdrževanje objekta in kvalitetno življenje.

Vsekakor podpiram idejo o tem, da nepotrebne navlake ne potrebujemo, ampak hiša potrebuje neke elemente, ki so nujni za vzdrževanje in temu je potrebno nameniti prostor.

Shranjevalnega prostora ne potrebujem, ker je dodaten strošek in nepotrebna stvar. Pa je res?

Pri gradnji se vse prepogosto vrti okrog cene, finance, razpoložljivega kapitala, kredita in ja, običajni zmagovalec v tej igri je denar. Vem, da v hišah dodatni shranjevalni prostor pomeni stroške, katerih se vsi z veseljem na veliko radi otepamo. Negativna lastnost dodatne površine v objektu pomeni večje plačil komunalnega prispevka in več denarja za izgradnjo objekta. Pri tem pa imejte v mislih, da je alternativna rešitev vrtna uta, najem garaže v okolici ali v najboljšem primeru shranjevanje pri starših. Cene vrtnih ut so različne, cene najemov garaže prav tako, do staršev se je pa potrebno običajno zapeljati. Negativna lastnost najetega shranjevalnega prostora je njegova oddaljenost, ki je zelo nepraktična.

In kaj je rešitev?

Načrtujte premišljeno in ne preudarno, načrtujte z mislijo in ozirom na prihodnost. Včasih je potrebno odmisliti finance, stopiti korak nazaj in se osredotočiti na praktičnost in funkcionalnost. Čas je denar in čas je tisti, ki vam kroji življenje. Vem, da se vsi hočemo takoj preseliti in, da prostor stane ampak v mislih imejte, da objekta ne gradite za včeraj ampak za pojutrišnjem. Vprašajte se raje ali so vse vgradne omare ob vselitvi v objekt enako pomembne kot prostor kjer bodo nosilci za kolesa, poličniki in shranjene vse osnovne stvari, ki so nujne za vzdrževanje objekta? Pri kreiranju prostorov poskušajte zvizualizirati kaj bo kje shranjeno in kaj boste potrebovali v posameznem prostoru. Sprašujte prijatelje in znance kako vzdržujejo okolico objekta, kakšno orodje za to potrebujejo. Ustvarite si seznam stvari, ki jih boste v objektu potrebovali. Nato začnite te stvari umeščati po posameznih prostorih. Skreirajte si nek miselni diagram. Premislite o lastnostih posameznih predmetov in jih nato umestite v prostor. Pozorni bodite na njihovo odpornost na vremenske razmere in temperature. Veliko lažje vam bo tudi pri nadaljnjem opremljanju v kolikor boste neznanko shranjevanja po prostorih razrešili v času kreiranja idejne zasnove objekta.

Hiša je popolnoma druga zgodba kot stanovanje in nam kreira bistveno drugačno bivalno okolje kot stanovanje v petem nadstropju nebotičnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja