NAČRTOVANJE

Talne obloge in čiščenje

Vsi se zavedamo, da v bivalnem okolju nujno potrebujemo talne obloge. Kakšno talno oblogo izbrati, na kaj biti pazljiv pri nakupu talne obloge? Je smiselno imeti več različnih talnih oblog v bivalnem okolju? So takšne talne obloge, kot jih imajo starši doma in smo jih že vajeni še vedno primerne? Veliko vprašanj in različnih mnenj. Spodaj sem sama strnila še moje razmišljanje skozi praktične oči.

Asvalt v hišo? Ne asvalt ni za v hišo. Asvalt je super material, lahek za čiščenje z baromatom, nima fug, ima pa vmesne vdolbine, ki so odvisne od njegove granulacije. Asvalt vsekakor ni primeren material za tla v bivalnih prostorih, je pa super za dvorišča, ker je zelo mala verjetnost, da skozenj pronica plevel. Lahko ga je negovati, brez težav vzdrži nizke temperature…

Keramične ploščice. So obdobja, ko so zelo popularne in obdobja, ko postanejo nezanimive. Ker so kvalitete keramičnih ploščic različne je različna tudi njihova obstojnost in občutljivost na udarce. Slabost keramičnih ploščic so fuge med njimi, kjer se zelo rada nabira umazanija. Za lažje čiščenje vsekakor priporočam, da imajo ploščice čim manj vdolbinic, površina ploščice naj bo čim večja.

Liminat je talna obloga narejena na lesni osnovi. Liminat je položen na klik in nima vmesnih fug. Njegova kvaliteta je odvisna od obrabnega razreda. Liminat je gladek, ima zelo male vdolbinice, če jih že ima. Nega je enostavna, polaganje tudi. Ko se obrabi ga moramo zamenjati, ni priporočljivo, da se napije z vodo.

Leseni pod. Lesena tla so mi bila do predkratkim tabu. Les dojemam kot občutljiv material, ki potrebuje dodatno nego. Pikolovka kot sem, hitro na njem opazim vsako prasko. Ampak so tudi mene prepričali uporabniki lesenih podov, ki so mi zatrdili da lahko brez težav odstranimo sledi uporabe. Super je, ker lahko les brez težav zbrusimo ter se prask in vdolbinic znebimo. Les je prijazen material na dot, običajno oljen. Čisti se na suho.

Vinil, linolej, toplipod. Veliko je izrazov za različne talne obloge iz umetnih mas. Plastika je dokaj topel material, polaga se na različne načine, enostaven za čiščenje, cenovno dokaj ugoden. Zmoti me njegova trajnost in reciklaža.

Pri izbiri talne obloge upoštevajte mnenja in nasvete drugih ne pozabite pa na sebe, svoje potrebe in navade. Bivalno okolje oblikovano po vaših potrebah je pomemben dejavnik, ki lajša vsakodnevna opravila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja