drsna vrata so super tam kjer nimamo težav z zvočno in toplotno izolacijo
NAČRTOVANJE

3x NE za drsna vrata

Znašla sem se v obdobju, ko neprestano razlagam pomen drsnih vrat. Ko se pri meni pojavijo stranke, ki želijo pod “mus” v svoj objekt aplicirati drsna vrata. Ker poleg renovacij rišem tudi načrte notranjosti novogradenj, dobim na svojo mizo veliko načrtov novogradenj, katerim arhitekti že predvidijo drsna vrata.

Ja včasih se res sprašujem, ali ljudje delujemo zgolj po principi to sem videla na Instagram ali Pinterest-u in to bi imeli, pri tem pa se sploh ne vprašamo ali to funkcionira pri nas?

Ali res svoje delo načrtovanja osnujem na toliko analitičnem delu in dobri komunikaciji s stranko, da imam željo razložiti zakaj je nekaj dobro in odlično za njen ambient, spet druga stvar pa nikakor ne “špila” v tem kontekstu.

Ja drsna vrata so tisti element, ki so mi vse pogosteje trn v peti. Ne bom rekla, da jih sama nikoli ne predlagam, da se umestijo v posamezen interjer. To nikakor ni res, tudi sama jih priporočam ampak po tehtnem premisleku. Drsna vrata niso za povsod. Res, da so elegantna in običajno tudi brez klasičnih podbojev, kar pri klasičnih vratih težko dosežemo. Videz klasičnih vrat brez podbojev lahko dosežemo z vgradnjo vrat s skritimi pogoji, kar z drugimi besedami pomeni tudi to, da se pri vgradnji takšnih vrat stanjša tudi naša denarnica.

Drsna vrata so idealna za ločevanje spalnice in garderobnega prostora

Zakaj pa je potrebno drsna vrata umeščati s premislekom?

TESNJENJE– največja pomanjkljivost drsnih vrat je tesnjenje. Prehod toplote je bistveno večji kot pri klasičnih vratih. Težko je doseči, da bodo notranja drsna vrata tesnila vsaj pol toliko kakor klasična enokrilna vrata.

VGRADNJA– tudi drsna vrata potrebujejo prostor za vgradnjo. V kolikor se vgrajujejo v steno je običajno potrebno predvideti, da bo debelina stene minimalno 15 cm. V kolikor pa njihovo vodilo poteka vzporedno s steno je potrebno predvideti, da na steni kamor se odpirajo ni elementov.

PREHOD ZVOKA– kakor je pri drsnih vratih problem prehoda temperature, se enaka težava ponavlja tudi s prehodom zvoka.

Kam nikakor ne umeščati drsnih vrat?

• Drsna vrata nikakor niso idealna vrata za prehode med garažo in bivalnim demo. Garaža običajno ni ogrevan prostor, bivalni deli so ogrevani. Tukaj zaradi slabega tesnjenja je velika izguba toplote.
• V otroške sobe, zaradi slabe zvočne izolativnosti niso primerne za vrata, ki ločujejo otroško sobo s hodnikom ali ostalimi bivalnimi deli. Zvok bo uhajal, otroci pa potrebujejo za učenje koncentracijo, izziv lahko postane tudi spanje v kolikor bo hrup uhajal iz sosednjih prostorov.
• Ločevanje dnevnega WC-ja oz. kopalnice s preostalimi prostori. Najverjetneje ni prijetno, da se bo iz WC-ja slišal vsak zvok. Si predstavljate kako bo slišati, ko opravljate veliko potrebo in so pri vas v predsobi obiski?

Drsna vrata so primerna tam kjer želimo občasno intimo, nikakor pa ne popolne tišine

Zakaj ja drsna vrata?

• Idealna so za ločevanje shrambe s kuhinjo. Tukaj so nam lahko “life saver” ter nam zaradi svoje idealne vgradnje omogočajo več prostora. Lepo se vkomponirajo tudi v samo strukturo kuhinje in njenih elementov in s premišljenim načrtovanjem postanejo vrata neopazen element.

• Drsna vrata je primerno aplicirati tudi za ločevanje spalnice in garderobe. Vse modernejše postajajo tako imenovane “walk in” garderobe, pri katerih se garderobne elemente fiksira na steno, v določenih primerih se sicer ohranjajo tudi korpusi omar. Težava takšnih garderob je vsekakor prah. Da se večino prahu zadrži v enem prostoru so drsna vrata idealna rešitev.

• Ločevanje pralnice in kotlovnice. Glede na načine ogrevanja kotlovnica ni več tisti najbolj umazan prostor v hiši. Vse več posameznikov se zaradi tega odloča tudi pralnico aplicirati ob kotlovnico, vseeno pa želijo nekako zamejiti prostora in tukaj so drsna vrata idealna rešitev. Omogočajo nam fleksibilnejše načrtovanje in postavljanje posameznih elementov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja