NAČRTOVANJE

Izbira šedilnika

Nova kuhinja, nove tehnologije in nove težave. Kakšen štedilnik izbrati, kakšne funkcije potrebuje, da bomo na njem lahko skuhali okusno nedeljsko kosilo? Je pomembno, kako se čisti? Kakšno posodo uporabljam zanj? Je indukcija prava izbira? Tisoč in milijon vprašanj in težav in dilem pri izbiri osrednjega kuhinjskega aparata.

Sama nisem ekspert za kuhanje, nisem Bine Volčič in ne Tomaž Kavčič, vem pa, kaj mi je okusno in kaj mi je všeč. Znam pripraviti marsikatero jed. A veste, kaj mi je najhuje pri kuhanju? Da vlada v kuhinji nered. Ja nereda ne maram, druga stvar, ki je ne maram med kuhanjem pa je ta, da se mi kdo neprestano mota med nogami. Nekaj pa le vem, da palačinke so najokusnejše in najlažje pripravljene na starem klasičnem plinskem štedilniku. Ja tistem, ki ima lepe modre rožice, ki grejejo posodo. Že res, da se posoda na plinskih štedilnikih, kaj hitro poškoduje in uniči, deformira se dno posode. Ampak hitrost priprave palačink in zabava med pripravo le teh je z uporabo plinskega štedilnika odlična.

Odločitev, kakšen štedilnik izbrati plinski, indukcijsko ploščo ali steklo keramično ploščo je težka. Predvsem zato, ker ljudje neradi poskusimo nekaj novega. Sama sem pred nakupom štedilnika na list zapisala sledeče argumente za in proti in nato izbrala tistega, ki mi je najbolj ustrezal.

PLINSKI ŠTEDILNIK
• odličen za pripravo palačink, ker se ne sklaplja in ponev lahko brez težav odmaknemo iz štedilnika,
• deluje tudi, ko ni elektrike, plinska bombula reši težavo,
• težje čiščenje gorilnikov,
• prilagodljivost, hitrost in učinkovitost kuhanja,
• redno vzdrževanje plinskega sistema,
• potrebuje prostor za jeklenko, v kolikor nimamo mogočega dostopa do mestnega plina,
• hitra prilagodljivost temperature.

INDUKCIJSKA KUHALNA PLOŠČA
• enostavna za čiščenje,
• odlična za varovanje malih otroških rokic pred opeklinami,
• ko z kuhalne površine odstranimo kozico, lonec ali ponev se kuhalne površine ustavi, kar pomeni da se med pripravo palačink neprestano izklaplja,
• priporočljivejše je da izberemo indukcijsko kuhalno ploščo z inox robom, tako se izognemo poškodbam steklenega roba v primeru padcev posode na rob,
• ko zmanjka elektrike se naši kuharski podvigi zaključijo,
• vezati jo je potrebno na samostojno varovalko,
• učinkovita poraba energije,
• deluje le, če uporabljam feromagnetno posodo za kuhanje,
• hitra odzivnost.

ELEKTRIČNA KUHALNA PLOŠČA
• enostavna za čiščenje,
• zelo slabo odzivna v primerjavi s plinom ali indukcijsko ploščo,
• kuhanje se zaključi, ko zmanjka elektrike,
• cenovno dostopnejša kot indukcijska kuhalna plošča,
• za njo ne potrebujete posebne posode za kuhanje,
• kavo boste brez težav skuhali ne glede ali ima premer “kafetere” oz. “đezve” 6 ali 12 cm.

Ni vse idealno, sklenite kompromis in uporabljajte tisti štedilnik, ki vam najbolj ustreza, pa naj bo imela soseda še toliko za povedati. Če vam bo kdo nasprotoval izbiri ga povabite naj vam on vsakodnevno kuha in pripravlja obroke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

twelve − nine =