NAČRTOVANJE

Talne obloge v hiši, kakšne, kje in zakaj?

Izbira talnih oblog ni ravno mačji kašelj. Z vseh strani nas bombardirajo kaj je dobro, kaj primerno in kaj je posamezniku všeč. Kot pri vsakem projektu, ki zavzema načrtovanje in gradnjo je potrebno tudi pri izbiri talnih oblog veliko pozornosti nameniti potrebam uporabnikov. Nikakor ne iščite univerzalne rešitve.

Talne obloge so različne, različni so tudi njihovi nameni uporabe. Prav je, da so različne, tako kot potrebe uporabnikov. Najverjetneje hiša na podeželju in uporabniki v njej nimajo enakih potreb kot posameznik, ki živi v 10 nadstropju stolpnice v prestolnici. Kot povsod se tudi pri izbiri talnih oblog vprašajte, kaj bom počel v tem prostoru? Kako se bom gibal? In v čem bom najpogosteje prihajal obut vanj.

Kako izbrati pravo talno oblogo?

Ko me posamezniki sprašujejo katero talno oblogo jim priporočam, vedno začnem postavljati vprašanja. Ja prav ste prebrali pri izbiri talnih oblog si morate najprej sami jasno odgovoriti na sledeča vprašanja.

1. Ali je iz prostora mogoč prost prehod na vrt/zelenico?
2. Kaj se bo v prostoru dogajalo (druženje, kuhanje, spanje)?
3. Ali so uporabniki prostora pazljivi (značilnosti uporabnikov prostora)?
4. Kakšno obuvalo bo prevladovalo v tem prostoru?


Ko zanalizirate omenjene stvari si boste kaj hitro na jasnem kako postopati pri izbiri talne obloge.

Les, naraven material

Les je prijetna talna obloga, najdemo jo v izvedbah poda ali parketa. Praktično je idealna v današnjih novogradnjah, kjer je problem odmeva kar velik. Les ima poleg tkanine in zelenja zelo dobro lastnost absorpcije zvoka. Težava naravnega materiala je v njegovi občutljivosti. Sicer je občutljivost odvisna od vrste lesa, smreka velja za izredno mehak les, medtem ko sta hrast in oreh kar trda. Kakor je les lep in naraven je tudi problematičen, predvsem kot talna obloga v kuhinjah. Kuhinja velja za specifičen prostor, v njej se znajde vse od vode, maščobe do trdih predmetov, ki hote ali ne hote pristanejo na tleh. V kolikor imamo v kuhinji kot talno oblogo parket ali pod je vsekakor dobro, da razmišljamo tudi o tem kako bomo preprečili udarce in madeže. Ena od alternativ, ki je pogosto uporabljena in cenovno dostopna je vsekakor aplikacija preproge v kuhinji.
Les je bistveno bolje namestiti v spalnicah, kjer nimamo toliko zunanjih dejavnikov, ki lahko les poškodujejo. Pazljivost pri izbiri obuval za hojo po lesu pa ni nikakor odveč. Ženski salonarji na določenih materialih puščajo sledi, prav tako kamenčki, ki se znajdejo na podplatih čevljev. Les ni talna obloga, ki se jo namešča pred kamin.

V spalnici je talna obloga iz lesa zelo pogosta izbira.

Keramika, trda, mrzla in neobčutljiva

Keramične ploščice so vsekakor trpežen material. Trpežnost keramike je pogojena s ceno. Je pa bistveno bolj odporna na madeže kakor les. Čiščenje je enostavno in umazanija se vanjo ne zažira. Keramične ploščice iz granitogresa so odpornejše od klasičnih. Pogosto pa se uporablja tudi v open space bivalnih prostorih z izhodom na vrt. Podobne lastnosti kot keramika imajo tudi tla z mikrocementa ali epoksija. Meni sta slednja materiala z vidika čiščenja v veliki prednosti pred keramiko. Talna obloga iz epoksija ali mikrocementa nima fug, kar je zagotovo dodaten plus pri čiščenju.
Negativna lastnost talnih oblog iz keramike je njihova trdota. Ja so trše in nekaterim ne ustrezajo, veliko jih opozarja na njihovo hladnost. Temu, da so trde ne gre oporekati, ker so. Je pa za naše zdravje pomembnejša izbira obutka, ki bo ublažila hojo bolj kot izbira talne obloge. Mraz in keramika, verjamem, da so ploščice mrzle, ampak saj doma ne hodimo bosi po tleh, ali pač? Drugače je stvar mogoče reševati s talnim gretjem. Zagotovo ste pomislili tudi na otročičke. Ne glede na izbirno talne obloge ali bo to les, keramik, PVC ali mikrocement je na delih kjer se otroci igrajo dobro imeti igralno podlogo, ki je mehka in ublaži udarce.
Vsekakor imjo keramične ploščice številne pozitivne lastnosti, njihova vgradnja je priporočljiva predvsem v bivalnih delih, ki imajo izhod na vrt in prostorih kjer je prisotna voda.

V kopalnici se na tleh še vedno najpogosteje znajdejo keramične ploščice.

Najnovejši hit je zagotovo PVC

V zadnjih letih postaja vse popularnejši vinil, pred tem je podobno vlogo imel linolej. Vse v redu in prav, uporablja se v večini javnih ustanov kot so šole, vrtci, zdravstveni domovi in bolnišnice. Zanimivost podlage v teh prostorih je gladkost materiala in v teh primerih je res enostaven na čiščenje, se pa na njem klub temu poznajo odtisi pohištvenih elementov (omare, mize…). Vinil v imitaciji lesa je v zadnjem obdobju pravi hit. Cenovno dostopen približek, enostaven za čiščenje. O enostavnosti čiščenja ne ravnih, nagrbančenih površin bi se dalo razpravljati in tukaj vinil v imitaciji lesa ni izjema. Talne obloge iz omenjenih materialov niso najbolj trajne, potrebne so pogostejše menjave kot pri keramiki in lesu. Vzdrževanje vinila je podobno vzdrževanju talnih oblog iz keramike. PVC ni najbolj priporočljivo uporabljati kot talno oblogo v kopalnicah, pralnicah, kotlovnicah. Se ga pa vse pogosteje poslužujejo v bivalnih prostorih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja