NAČRTOVANJE

Moje sanje, moj balkon

Balkon, najdražji element hiše ali stanovanja. Lepo je iz spalnice stopiti na balkon in se nadihati malce svežega zraka. Brez težav lahko imate okno od tal do stropa v spalnici, z balkonom zakrijete poglede mimidočih. Zjutraj boste na balkonu srkali jutranjo kavo in opazoali okolico.

Vse lepo in prav povedano. Realnost, praksa in teorija je v večini primerov nekaj povsem druga. Ste se vprašali ali boste imeli čas vsako jutro na balkonu skrati jutranjo kavico? Ali ste človek, ki uživa v opazovanju? Imate raje več bivalne površine ali svež zrak? Boste na balkonu sušili perilo?  Preden se odločite za gradnjo balkona si odgovorite na prej zastavljena vprašanja. V kolikor si na njih v večini odgovorite pritrdilno naj vas streznem. Balkon je eden največjih toplotnih mostov v hiši/stanovanju. Toplotne mostove, večje vdore mrzlega zraka v bivalno okolje je treba izolirati in jih zaščititi. V času gradnje se za zaščito toplotnih mostov uporabi posebne gradbene elemente, ki za svojo nalogo odtehtajo svojo ceno. Seveda se toplotne mostove balkonov na starejših zgradbah za primeren finančni odteglaj tudi sanira.

V kolikor se odločite imeti balkon neglede na finančne izdatke pri njegovi izdelavi ne pozabite na primerno širino balkona. Balkon širine 80 cm, 100 cm za mizico in stol je nepraktičen. Premajhne širine nikakor ne moremo reševati z dolžino balkonan. Ko načrtujete balkon vsekakor premislite kaj boste na njem počeli. Boste na balkonu sušili perilo? Želite, da vaši sosedi vidijo vse vaše obleke? Bo balkon služil za meditacijo? Ali bodo balkonske rože krasile balkon? Koliko pogosto boste zahajali na balkon? Ali kadite? Boste imeli na balkonu mini zeliščni vrt?

Ko si odgovorite na vprašanja kaj boste na balkonu počeli, preverite koliko prostora vam določen element zavzame. Ne pozabite na 80 cm nemotenega prehoda med elementi (balkonsko ograjo in mizo).

Balkon vsekakor ni slaba stvar. Je pa element objekta, ki je vreden razmisleka. Včasih je že super, da se svež rožmarin nahaja v koritih na balkonu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja