NAČRTOVANJE

Kako načrtovati nov objekt?

Leto 2019 se piše in o gradbeni krizi, ki nas je pestila v začetku desetletja skorajda ni ne duha ne sluha. Ponovno se gradi, veliko se gradi tako družinskih hiš kot stanovanjskih blokov in poslovnih objektov. Sprašujem pa se kako ljudje sploh postopajo, do gradnje. Kako načrtujejo objekt preden obiščejo arhitekta? Kako izražajo svoje želje in kako upoštevajo zakonodajo, ki velja na področju gradnje objektov?

No pa pojdimo lepo od začetka. V preteklosti sem že spregovorila na kaj biti pozorni ob nakupu nepremičnine. Še enkrat poudarjam, ko kupujete zazidljivo parcelo se prepričajte kako je s služnostmi, kakšne služnosti so na parcelo vpisane in pri čem vas lahko te služnosti ovirajo. Za preprečitev neljubih dogodkov je smiselno, da pred nakupom parcele preučite tudi kako je z dostopom do parcele. V kolikor parcelo dobivate v dar prek darilne ali kakršnekoli druge pogodbe z namenom, da boste na njej gradili se prepričajte o istih rečeh, kot če bi zazidljivo parcelo kupovali. Nikoli ne kupujte parcele, katera ni zazidljiva, četudi vam prodajalec trdi, da bo parcela postala z OPN-jem primerna za gradnjo. OPN-ji občin se spreminjajo na več kot 5 let, nič se ne spreminja čez dan. V kolikor prodajalec trdi, da so vse parcele okoli in okoli zazidljive in, da bo ta zagotovo to tudi postala uporabite razum. Ne kupujte mačka v žaklju.

V Sloveniji za gradnjo objektov obstajajo pravila, osnovo vedno postavlja zakon o graditvi objektov, dopolnjujejo jo pa OPN in posamezni občinski odloki. Upoštevati je potrebno OPN in občinske odloke občine v kateri se vaše zemljišče nahaja.


Sama večkrat tudi pred nakupom zazidljivega zemljišča strankam priporočam, da si priskrbijo lokacijsko informacijo za parcelo katero nameravajo kupiti z namenom, da bodo na njej gradili. Lokacijska informacija vam bo izdala vse omejitve za gradnjo, ki veljajo na vaši parceli. V njej boste našli podatek koliko parcele je lahko pozidane (razmerje med objektom in nepozidano parcelo), kakšen je minimalni odmik za gradnjo za katerega ne potrebujete soglasja soseda za pričetek gradnje. Poleg omenjenih podatkov, ki narekujejo umeščanje objekta na parcelo pa so na lokacijski informaciji tudi podatki o vizualnih omejitvah objekta. Arhitekti in urbanisti strmimo k temu, da se tipična gradnja, ki je značilna za določena območja ohranja. Zato, ker ne želimo vizualno degradirati območja smo jasno in glasno opredelili omejitve o vizualnih izgledih objektov. Si predstavljate kako bi bilo, da bi na Krasu, kjer je značilna gradnja objektov, ki imajo polkna, klasično opečnato gradnjo in naklone streh cca 20 stopinj, za starejše objekte pa je značilen gank, kamen in borjač s partonom, umeščali Gorenjske hiše, z vidno močnejšimi nakloni streh, jasno izraženimi lesenimi dodatki na ostrešjih, popolnoma drugačno strukturo dvorišč? No zato so pravila, ki velujejo kakšni so dovoljeni nakloni streh, barva fasade, kakšna so okna, kako je z ravnimi strehami, maksimalna dovoljena višina objekta. Prav pa je, da se tudi investitor zaveda, da je vedno potrebno pri gradnji upoštevati lokalne materiale in tudi pri končnih delih na objektu uporabljati kamnine, ki so značilne za območje gradnje in nikakor ne objekte na Primorskem, kjer sta značilni kamnini apnenec in peščenjak na zunaj oblačit v pohorski tonalit.

Ja, preden se sploh začne načrtovati je potrebno biti dobro informiran in šele nato, začeti z resno debato o strukturi objekta. Verjamem in popolnoma jasno je, da se nekateri z omenjenimi omejitvami, ki veljajo pri gradnji objekta na določenem območju ne strinjajo. Pravila so namenjena vsem in skrbijo, da se ohranja tipičen a moderniziran videz posameznih območji.

Ko imate zbrane vse informacije in ste prepričani, da so meje zemljišča končne se lahko prične razmislek o objektu. Kljub temu, da imate neke omejitve s strani OPN-ja ste pri snovanju prostorov zelo svobodni. Pred kakršnimkoli načrtovanjem objekta morate vedeti kaj sploh želite.
Ljudje smo si različni, nekaterim zadošča objekt v katerem imajo poleg bivalnih prostorov (kuhinja, dnevna in jedilnica) še dve spalnici in kopalnico, spet drugi želijo imeti v objektu več prostora, zavedajo se, da poleg osnovnih bivalnih površin potrebujejo še prostor za pranje in shranjevanje oblačil, delovno sobo, domači fitnes…

Kaj pa vi potrebujete v vaši novi hiši? Na to vprašanje si vsekakor odgovorite preden obiščete arhitekta in začnete načrtovati objekt.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja