Moja sanjska hiša
NAČRTOVANJE

Kako veliko stanovanjsko hišo potrebujem?

Včasih se sprašujem ali sem arhitekt ali psiholog. Moje delo je načrtovanje in razumevanje prostora, sočasno z omenjenim pa nekako vedno sovpada razumevanje posameznika, njegovih potreb in usmeritev. V želji najti konkreten in ugoden rezultata s katerim je zadovoljen tako investitor, kot tudi projektant. Seveda je vse skupaj povezano tudi s financami.

Včasih pride do mene stranka, ki točno ve kaj so njene želje in ji je jasno kaj potrebuje. Spret drugič tvojo storitev potrebuje posameznik/posameznica ali družina, ki ve zgolj, da oni bi imeli stanovanjsko hišo.

Vse stranke so mi zanimive, z nekaterimi se stkejo prijateljske vezi, drugi mi olajšajo marsikatero osnovno življenjsko funkcijo, ko mi sočasno z odgovarjanjem na vprašanja kako poteka njihovo življenje, povedo za kakšno aplikacijo ali pripomoček, ki mi dolgoročno olajša življenje. No najdejo se tudi takšni s katerimi skupaj raziskujemo in odkrivamo idealne materiale, iščemo rešitve in pišemo zanimive zgodbe za vnuke.

Selim si imeti belo hišo.

Vsekakor pa se najdejo tudi takšni, ki do mene pridejo zgolj z idejo želimo imeti hišo. In, ja s takšnimi strankami je najtežje. Ne bom jamrala, a zagotovo si mislite pred tabo se znajde bel list in proste roke, da lahko kreiraš kar želiš. Včasih se marsikaj lepše sliši kot je realnost.

Kaj je tista prvo kar se lotim, ko začnemo govoriti o novi hiši ali rekonstrukciji in pozidavi obstoječe?

  1. Prvo pregledam lokacijsko informacijo, preberem vse potrebne informacije, da sploh vem kako velik objekt je dovoljen na posamezni parceli.
  2. Ko imam vse tehnične informacije zbrane na kup se začne izpraševanje. Z investitorjem je nujno potrebno vzpostaviti dober dialog, debatirati in razumeti njegove življenjske navade in stil življenja.
  3. Nato se začne načrtovanje skladno s slišanim in prebranim. Arhitekti imamo minimalne standarde, ki jih je potrebno pri načrtovanju stanovanjske hiše oz. tudi stanovanja upoštevati. Ti govorijo o minimalni velikosti otroške sobe, minimalni širini le te, kako velika naj bo soba dveh odraslih oseb, o minimalni naravni osvetlitvi….

Vedno poudarjam, da so te omejitve zgolj osnova, nikakor pa niso zapovedana stvar to in točno tako vi potrebujete. Nikakor. Hišo običajno gradimo enkrat v življenju, nato jo mogoče še enkrat prenavljamo in to je to.

Hiša s teraso

A je 150 kvadratnih metrov dovolj za štiričlansko družino?

Ja in ne. Pri zasnovi hiše se morate vprašati kaj potrebujete vi in ne kaj ste videli pri sosedi Tanji in kaj je sodelavka Mateja povedala, da je videla pri svoji sestrični. Hiša je odraz vaših potreb. V kolikor delate od doma zagotovo v hiši potrebujete nek kotiček kamor se lahko umaknete in v njem delate. V kolikor imate hobije, ki zahtevajo svoj prostor jim je potrebno le tega nameniti. Ne vsi srfajo in skačejo s padalom, ampak te rekvizite je potrebno nekje skladiščiti. Vem najdejo se zbiralci knjig, strašni poslušalci glasbe in amaterji, ki si želijo glasbeno sobo. Se pa najde tudi kakšna posameznica, ki si želi v kopalnici urediti spa kotiček.

Univerzalnega odgovora, kako velika naj bo vaša hiša vam žal ne morem dati. Ker dokler ne spoznam vaših pričakovanj in navad sploh ne vem kaj naj vam svetujem. Pomemben del načrtovanja je zbiranje informacij, ki jih na primeren način vnesemo v načrt.

Kako naj pravzaprav vem kaj vse potrebujem v hiši?

Verjamem, da je težko, ko imaš finance in možnosti zgraditi ali prenoviti hišo. Sanj je veliko in težko se je odločiti ali bo odločitev o kopalnici z banjo pravilna ali ne. Mogoče vam bo pri kreiranju prostorov v vašem bodočem domu pomagali naslednji opisi:

pralnica– pralnica je res super prostor, v njej je skladišče tako čistega kot umazanega perila, super je v koli kor mamo v njej predvidenega dovolj prostora za shranjevanje raznih kovčkov, nahrbtnikov, potovalnih torb…Omogoča ti, da ni perila po celotni hiši. In ja perilo čisto in umazano imamo prav vsi. Pri njeni zasnovi imejte v mislih, da je dobro v kolikor je v neposredni bližini izhoda na prosto.
otroške sobe– vsekakor je smiselno, da ima vsak otrok svojo sobo. Pri njeni zasnovi pa upoštevajte, da bo v najstniških letih mogoče v sobo namestiti večjo posteljo (širine 140 cm)
kopalnica– ali ena ali dve ali tri, univerzalnega odgovora tukaj ni. Priporočam, da poleg ene kopalnice nekje med bivalnim delom in vhodom v objekt namestite dnevni WC. Glede števila in velikosti kopalnic pa se vprašajte koliko vam pomeni sproščanje in ali res koristite banjo, ali bo zgolj zato ker ste to nekje videli in si predstavljate, da boste v njej uživali?
kabiet– v zadnjem obdobju zelo dobra stvar in v kolikor imate naravo dela, ki omogoča delo od doma je odmaknjen kotiček skoraj “must have”
bivalni del (kuhinja z jedilnico in dnevna soba)– nekako ob primerni zasnovi je za neko solidno velikost kuhinje in jedilnice z dnevno sobo dovolj 30 kvadratnih metrov. Kar je več je vsekakor dodaten plus, ker dolgoročno vemo, da odlagalne površine in shranjevalnih omar ni nikoli dovolj.
shramba– kje bodo shranjene vse stvari za vzdrževanje hiše in avtomobila?
domači kino– res potrebujemo dodatni prostor ali je dovolj pravilna zasnova dnevne sobe s primernim ozvočenjem?
spa kotiček– savna doma, koristim jo lahko kadarkoli, a mi to odtehta vzdrževanje in dodatno kvadraturo objekta?
soba za goste– res tašča in tast večkrat prespita pri nas, ali je to zgolj ideja, da bi gostili prijatelje iz oddaljenih krajev?
domači fitnes– ali to res potrebujem ali si lahko v kabinetu uredim prostor za sobno kolo in uteži?

Spalnica v živi skali.

V kolikor so ideje o določenih prostorih in jih realno še niste uporabljali ampak si jih želite preizkušajte. Najemite hišo, odidite v hotel in poskusite stvari uporabljati na dnevni bazi, super je v kolikor lahko sočasno z uporabo želenih prostorov živite vašo dnevno rutino. Ja tiste dni, ko imate vsega preveč, ko se s službe vračate v poznih urah in, ko hote in nehote postrežete po hitro pripravljeni hrani iz restavracij. Poskusite si ustvariti eksperiment, da vidite ali se vam investicija obrestuje ali je bolje, da savno koristite zgolj na dopustu in namesto fitnesa raje svojo energijo nabirate na travnikih v bližnji okolici.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja