Kvaliteto bivalnih prostorov določa tudi naravna svetloba
NAČRTOVANJE

Zakaj je naravna svetloba v bivalnih prostorih tako pomembna?

Prostorska stiska in to, da bi radi vsakemu otroku omogočili svojo sobo nas vse prevečkrat privede do ne ravno racionalnih rešitev. S tem hitenjem in nepremišljenimi dejanji sprejemamo odločitve, ki dolgoročno niso primerne za bivanjske površine. Oh ne, ne samo dolgoročno tudi kratkoročno niso primerne.

Sama sem ljubiteljica narave in naravne svetlobe, težko si predstavljam dom brez sonca. V času študija v Ljubljani sem v svoj rokovnik zapisovala sončne in oblačne dneve. Enostavno obožujem sonce in brez njega ne morem. Je vir moje energije, me napolnjuje. Sočasno s študijem pa sem spoznavala tudi pomen naravne svetlobe v prostorih in igro senc.

Ko sem oktobra 2012 prestopila prag Fakultete za arhitekturo v Ljubljani se mi še sanjalo ni, kaj me čaka in pojma nisem imela kako je naravna svetloba v prostoru pomembna. No tekom vaj, predavanj in načrtovanja sem se začela zavedati, da arhitekti nismo takšni umetniki kot nas predstavlja družba ampak moramo svoje znanje nadgrajevati s poznavanjem številnih zakonov in tehničnih smernic. Arhitekt je v prvi vrsti inženir in šele nato kreativec.

Okna niso zgolj okras fasade ampak odraz potreb notranjosti objekta

Postavljanje oken v prostor, njihovo pozicioniranje na objektu in nenazadnje velikost okna ni nekaj kar si projektant zamisli in hoče investitorju siliti kot nekaj najboljšega. Koliko naravne svetlobe je potrebno minimalno dovesti v prostor imamo projektantje zavedeno v tehnični smernici. Tehnične smernice so del nekih minimalnih higienskih in načrtovalskih standardov. So tista pravila, ki jih pri projektiranju novogradenj in rekonstrukcijah obstoječih objektov ne smemo zanemarjati.

Kaj nam o osvetljenosti bivalnih površin zapoveduje birokracija?

Prostori ali deli prostorov, namenjeni uživanju in pripravi hrane, spanju in bivanju, morajo biti naravno osvetljeni. Naravna osvetlitev je lahko neposredna ali posredna. 
Neposredna osvetlitev je dosežena, če skupna površina obdelanih zidarskih odprtin (pri tem se upošteva samo tisti del odprtine, ki je več kakor 0,50 m nad gotovim podom), namenjenih osvetlitvi, dosega najmanj 20 odstotkov neto tlorisne površine teh delov stanovanja. 
Posredna osvetlitev prostorov je dopustna skozi drug neposredno osvetljen prostor. Skupna površina obdelanih zidarskih odprtin, namenjenih posredni osvetlitvi posredno osvetljenih prostorov, ne sme biti manjša od skupne površine potrebnih odprtin neposredno osvetljenega prostora. 
In kar je najpomembnejše vse odprtine za naravno osvetlitev morajo imeti vgrajene elemente za preprečitev prekomernega vpliva sončnih žarkov in za zatemnitev.

Poleg lokacije oken je pomembna tudi njihova orientiranost

In ne nikakor ni dovolj velika odprtina, ki dovaja v 15m2 veliko otroško sobo 1m2, tako velika otroška soba potrebuje minimalno 3m2 odprtin za naravno svetlobo.

Prepogosto se sprašujem zakaj ljudje, ki nimajo znanja in vsekakor premalo informacij o tem kako zasnovati kvalitetno bivalno okolje, po njihovem imajo znanje kako umeščati okenske odprtine in vsekakor znanje kako prestavljati stene?

Svetloba je pomemben faktor, pomanjkanje svetlobe v bivalnih prostorih lahko privede do resnih zdravstvenih težav. In ne ni v redu, da si v kleti staršev postavimo začasno stanovanje, ker se nam zdi neprimerno plačevati najemnino. Dolgoročno je pomembno vaše zdravje in ne najemnina. Morda se posledice primanjkovanja svetlobe v bivanjskih prostorih res ne bodo na vašem telesu odražale v prvem letu bivanja, bodo pa dolgoročno pustile nek pečat.

Lokacijo oken prilagajajte postavitvi pohištva

Dopustite, da vam lokacijo in svetlobo oken v prostor načrtujejo tisti, ki imajo o tem znanje in ne tisti, ki vam na gradbiščih poskušajo soliti pamet. Dejstvo je, da bo odgovornost za nepravilno zasnovan objekt nosil odgovorni projektant objekta, za nepravilno izveden objekt pa tisti, ki bo nadzorni na objektu, nikakor ne bo krivde za to nosil tisti inštalater, ki vam je rekel, da bi pa tisto okno izgledalo boljše tako. Posamezne dele načrtovanja zaupajte tistemu, ki ima z njimi izkušnje in ne tistemu, ki nekaj vidi na posameznemu objektu.

Nikakor pa ne biti sam svoj projektant. Sprašujte in iščite informacije. Verjeli ali ne vsak, ki ima znanje vam bo z veseljem postregel s kakšno kvalitetno informacijo, v dobri veri, da vam omogoča razrešiti dilemo in ne povzroča dodatnih težav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja