Hiša Artes
LIFESTYLE

Ali lahko partnerja med gradnjo postaneta sovražnika?

Ne nisem psiholog, zelo rada pa pogledujem za posamezniki in poskušam razumeti, kako se odvijajo odnosi. Da bom začela razmišljati in pisati o psiholoških naporih tekom gradnje si nikdar nisem mislila. Z leti sem se namreč naučila, da moram svoje delo pustiti za vrati pisarne. Enostavno je za moj veder vsakdan pomembno, da čim manj energije vložim v analiziranje. Pa nikakor ne mislite, da je to enostavno. Težko je, ker oblikujem ljudem prostore v katerih bodo bivali desetletja. In pri tem oblikovanju je zelo pomembno, da razumem potrebe investitorjev in uporabnikov načrtovanih površin.

Z leti in delom na sebi sem se naučila, da so odnosi pomembna stvar. Široko gledano je to temelj mojega dela, v katero vlagam čas in energijo. Moja izkušnja reševanja stanovanjske problematike ni enostavna, ampak nikakor nisem objektiven poročevalec le te. Nisem oseba, ki lahko nekritično sodi ali je moja pot bila lažja od tvoje ali ne. Moja je moja, ni enostavna, je naporna, a ji še uspešno kljubujem. To, da rada načrtujem in opremljam ter o gradnji in projektih povezanih z gradnjo razmišljam ni nič nenavadnega. Nenavadno je pa to, da odkar sem izpeljala nekaj projektov, v katerih nisem bila zgolj načrtovalec sem na gradnjo začela gledati drugače.

Morda je proces gradnje podoben procesu vzgoje, nikakor nočem enačiti zahtevnosti teh dveh projektov. Hočem ju samo ponazoriti z vidika razvoja posameznikov. Pomembno pri tem je namreč razumeti in se zavedati, da ne bo vedno popolnega strinjanja s soudeleženci.

Kako ohraniti zdrav partnerski odnos med gradnjjo?

Gradnja je bila moja najzahtevnejša lekcija razmerja

V naši družini nismo enostavni karakterji, smo zelo trmasti, trmoglavi in prevečkrat prepričani, da je naša odločitev ali predlog najboljši. In, saj veste kako je življenje s težkimi karakterji? Redkokdaj se kdo potegne nazaj, premisli in ne pove čisto vsega kar misli. Vsi smo tehnični tipi in vsi analiziramo ter iščemo rešitve. Z gotovostjo vam povem, da je mi je bila do sedaj najdragocenejša izkušnja v razmerju prav gradnja svojega prvega doma. Na njo sem zagotovo začela gledati drugače, ker sem del svojega kariernega udejstvovanja pridobila v podjetju, ki je gradilo objekte na ključ. In takrat sem slišala marsikatero “štorjo” ter doživela marsikateri tragični zaključek zgodbe o gradnji. Veliko parov ali družin se je tekom projekta gradnje ločilo. Nenazadnje je to privedlo do zaustavitve gradnje in težave z reševanjem neizpolnjevanja pogodbenih zahtev, ki so bile posledica težavne in nemogoče komunikacije z investitorjem. Le ta se je namreč namesto z gradnjo, ki je nas zanimala ukvarjal s svojimi odnosi in s tem ali naj ženi prepusti avto, avtodom ali zgolj polovico stanovanja/hiše.

Zakaj je gradnja psihološka preizkušnja?

S časoma sem razumela, da določeni pari ne prenesejo pritiska gradnje. In ne niti niso vsi posamezniki primerni za gradnjo. Danes popolnoma razumem zakaj se nekdo odloči za nakup tri leta starega in popolnoma opremljenega stanovanja. Gradnja je psihološka preizkušnja večjih faktorjev.

  • Najprej se zagotovo usklajuješ, kregaš in rešuješ težave povezane z objektom in opremo z osebo s katero se boš v objekt vselil. Tukaj se velikokrat zalomi, žena bi rada rose gold pipe, možu to ni sprejemljivo, žena si predstavlja lep zeliščni vrt, mož si želi domačo zelenico za igranje nogometa… Pa spet žena nerga zakaj potrebujejo tako veliko garažo, medtem ko mož nikakor ne more brez svojega delovnega pulta, “banka” in posledično ne razume zakaj potrebujejo tako veliko garderobno sobo. In zelo hitro, na začetku teče debata o stvareh kot so barva sedežne garniture, ki v času ko se pridobiva mnenja in projektne pogoje sploh še ni bistvena.
  • Ko nekako prebrodiš osebne izzive in se uspeš s partnerjem uskladiti kakšen bo tloris in izgled objekta, nastopi razburljivejši del. Del v katerem iščeš projektne pogoje in pridobivaš pozitivna mnenja za izgradnjo objekta. Tukaj ti poleg žene/moža nagaja še birokracija. V kolikor nisi pripravljen sprejemati kompromise se lahko kaj hitro znajdeš na preizkušnji kako peljati projekt naprej.
  • Po pridobljenih mnenjih sledi oddaja projekta na UE (upravna enota), kjer čakaš na pridobitev gradbenega dovoljenja (GD). Tukaj so običajno vsi nestrpni, ko bi res radi že začeli graditi in tiste pošte z UE ni in ni. Lahko se zgodi, da pošta iz UE pride in v njej obrazložilo, da je potrebna dopolnitev projekta. Pritisk tukaj narašča. Nekateri postanejo nemirni, ker imajo prostorske težave, spet drugi jezni sami na sebe z vprašanjem kaj jim je bilo tega pravzaprav treba.
  • Po pravnomočnem GD pa se prava veselica z gradnjo šele prične. Tukaj nastopijo mojstri in vsa zabava povezana z njimi. Težave tukaj predstavlja predvsem neodzivnost izvajalcev, pa mnenje prijateljev, družine in izvajalcev, ki se znajdejo na objektu. Vsi bi radi podali svoje mnenje. Realno najverjetneje nočejo nič slabega, samo pomagali bi radi pa malo sugerirali kaj in kako bi lahko stvari izboljšali. In ja odpre se škatla dvomov, ko investitor začne dvomiti ali dela stvari prav. Pa nešteto vprašanj, ki se ti odpirajo dnevno na katera izvajalec in nadzorni potrebujeta odgovor. Veliko je stvari kjer lahko pride do nestrinjanj s strani partnerja. Postopek gradnje zahteva hitro odzivnost, razumsko razmišljanje in morda povzroča pomanjkanje kvalitetnega časa s tebi ljubljeno osebo.
Pika plus, hisar konjiček

Spotik za spore med partnerjema je ogromno že v fazi načrtovanja, kaj šele v fazi končenga opremljanja, ko vemo, da so barve poglavje za sebe in jih vsak drugače doživlja.
In ja, marsikateri par ne zmore pod težo pritiska. Recepta kako psihično prebroditi gradnjo nimam. Zagotovo nisem za to prava oseba. Mi je pa gradnja in načrtovanje pomagala uvideti marsikaj glede razmerja. Popolnoma razumem zakaj nekateri nikakor niso pripravljeni gradnje voditi sami in zakaj za to raje nekoga najamejo. Včasih je psihološki mir vreden več kot denar na računu. Čakati in klicati mojstre je svojevrsten užitek in predvsem se prevečkrat počutiš zakaj mi je tega treba, ko ti še v 15 povedo, da jutri pa res pridejo in jih jutri spet ni.

Kako pravilno ravnati z mojstri ne vem. Vam pa priporočam, da ste pazljivi, ko se z njimi dogovarjate. Pri meni mojstri, ki mi termin sestanka prelagajo enostavno odpadejo in z njimi ne peljem naprej stvari. Preden kogarkoli kličem se prepričam pri drugih kako so s tem mojstrom hendlali. Z mojstri poskušam biti vedno ažurna in jih sproti obveščati kakšna je situacija, kako napreduje gradnja. Zavedam se namreč, da mojstri ne čakajo samo mojega klica in bodo prišli na objekt takoj, ko jih pokličem. Včasih se zgodi, da nam določeno delo zaradi vremena ali nedobavljivosti določene surovine zamuja. Od nas je korektno, da mojstra, ki vemo da zaradi logističnih težav poteka gradnje ne potrebujemo čez en teden, ampak čez tri tedne o tem obvestimo.

Partner gradi, kaj pa jaz?

Posledično pa se v času gradnje s partnerjem veliko pogovarjaš o stvareh, ki so povezane z gradnjo, pozabljaš pa na male drobce odnosa. Včasih je potrebno opustiti iluzijo, da moramo biti vsak dan na gradbišču in reševati gradnjo. Dan, ko odideš s partnerjem na izlet, večerjo ali preprosto pogledaš skupaj kak film, je nujno potreben za zdrav dolgoročen odnos. Verjamem, da si vsi želimo tistega cilja in vselitve, ampak ne počnimo tega za vsako ceno. Vem, da je težko razumeti, ampak včasih kak teden kvalitetno preživetega časa v odnosu pomeni več kot mesec preživet na gradbišču od zore do mraka in vse zato, da bomo do božiča v novem domu.

Na kaj biti pripravljen, ko gradim?

Skratka, kaj so izzivi pri gradnji na katere v evforiji, ko si želiš graditi in ustvariti svoj dom ali nek kotiček kjer boš preživljal svoje dni v prihodnje:

  • čakanje in neodzivnost mojstrov
  • razumevanje potreb partnerja in njegovih želja
  • primanjkovanje časa
  • sprejemanje hitrih in naglih odločitev brez, da se s kom lahko posvetuješ
  • stres, ki je posledica vsega zgoraj naštetega in v veliko primerih tudi finančnih skrbi

Skratka dragi psihologi, morda je vaša nova tržna niša, terapija za pare, ki gradijo ali opremljajo. Upam si trditi, da bo to dobrodošla rešitev za marsikateri par. Moji stanovski kolegi pa poslušajte stranke, posvečajte jim svoj čas in energijo, dolgoročno vam bodo hvaležni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja