NAČRTOVANJE

Les in materiali iz lesa

Les je naraven material, skladišče ogljikovega dioksida. Nekaj najboljšega v našem okolju. Sam les lahko oblikujemo in ga uporabljamo za različne namene. Žal pa vsa les ni primeren, da iz njega oblikujemo pohištvo. Tudi pri lesu, ki je primeren za oblikovanje pohištva nastanejo leseni odpadki, ki jih je primerno uporabiti. V ta namen so nastali produkti iz lesa, ki so cenovno dostopnejši kot masiven les.

Kaj je MDF?

MDF ali MEDIAPAN je srednje gosta vlaknena plošča. Izdelana iz lesenih vlaken (običajno bukve, smreke ali jelke) z dodatkom smole. Visoka kvaliteta, homogenost in stabilnost materiala omogoča neposredno lakiranje. Brez težav pa lahko na surov MDF prilepimo tudi ultrapas. MDF je odporen material, uporablja se za fronte kvalitetnejšega pohištva, brez težav ga lahko uporabljamo tudi za kopalniško pohištvo.

Kaj je IVERAL?

Iveral ali oplemenitena iverka, je iverka, ki je na spodnji in zgornji strani obdelana z dekorativno plastjo. Iverka velja za kompaktni material, katerega strukturni delci so večjih dimenzij kot pri MDF-ju. Prav tako kot pri MDF-ju so osnovni gradniki med seboj zlepljeni s posebnimi smolami ali lepili in pri visoki temperaturi stisnjeni v ravno ploščo. Iveral je vsestransko uporaben material za korpuse in fronte omar, zaradi njegove strukture ni primeren za uporabo pri kopalniškem pohištvu. Iveral je cenovno dostopnejši kot MDF.

Kaj pa FURNIR?
Furnir je produkt, ki nastane iz masivnega lesa. S posebnimi noži ga odrežejo, luščijo ali žagajo iz lesenih hlodov. Debeline furnirja so različne, merimo jih v milimetrih. Običajno ga izrežejo iz lesenih dil, ki imajo lepo strukturo, vidne grče. Uporabljamo ga za dekorativne namene oz. za elemente za katere želimo, da imajo videz masivnega lesa. Cenovno je dostopnejši od masivnega lesa. Furnir lepijo na MDF plošče, vezane plošče ali masiven les.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja