okna
NAČRTOVANJE

Kako izbrati prave komarnike?

Prihajajo dnevi, ko bomo vsi z navdušenjem odpirali okna in hoteli v svoje bivalne prostore pripeljati svež zrak. Sočasno s prijetnim svežim zrakom pa pridejo v naše bivalno okolje tudi komarji. Ti majhni krvosesi lahko pokvarijo vsak prijeten večer tako zunaj kot tudi v bivali prostorih. V bivalnem okolju obstaja rešitev kako omiliti komarje pike in zagotoviti svež zrak v prostoru. To mehansko rešitev poimenujemo komarniki. Dokler ne zbiraš komarnikov za svoje bivalno okolje sploh ne detajlno analiziraš kakšne vrste komarnikov obstajajo, kako jih namestiti kam naj se odpirajo, kako naj se odpirajo. In še milijon drugih vprašanj. Ko me je v preteklosti kdo vprašal ali naj poleg oken naroči tudi komarnike ali ne sem kaj hitro podala pritrdilen odgovor. Malo smo še predebatirali kje so komarniki smiselni in kje ne. V detajle izvedbe komarnikov pa nisem nikdar šla, vse do usodnega dne, ko sem za svoj dom potrebovala natočiti okna in seveda tudi komarnike.

Kdaj izbiramo komarnike?

Zagotovo so okna in komarniki velik strošek v skupnem čebru stroškov gradnje objekta. O njih se moraš odločiti praktično na začetku. To je v fazi gradnje, ko imaš postavljene zunanje stene ali pa zgolj definirane stene na papirju. V delu, ko veliko posameznikov še ni naredilo raziskave uporabe prostorov, ko je postavitev pohištva še nekje v zraku. Predvsem pa je to del, ko se sploh še ne zavedaš kakšni izzivi gradnje so še pred teboj. Neznanka so tudi še vse napake, ki se zgodijo namerno zaradi poenostavljanja gradnje ali nenamerno zaradi zunanjih vplivov. To je vsekakor faza, ko se pogovarjamo še o metrih in nam 5 centimetrov v plus ali minus še ne predstavlja velikih izzivov. In ti se praktično odločaš o elementih, ki ti bodo lahko parali živce z vidika čiščenja ali zgolj hoje in človeške psihe vstopanja in gibanja po prostoru.

Kot pri vsaki stvari tudi v projektu izbire oken, vrat, senčil in komarnikov apeliram, da je potrebno raziskovanje. Tega projekta nikakor ni dobro začeti na hitro in nepremišljeno. Stavbno pohištvo je v objektu vgrajeno več desetletji, redko kdo ga zamenja čez noč in zato tehten premislek pri tem ni odveč.

Kaj je prinesla moja raziskava?

FIKSNI KOMARNIKI – najenostavnejši tip komarnikov, fiksno so nameščeni na okna/balkonska vrata. Vsekakor niso primerni za namestitev na balkonska vrata ali stene kjer so prehodi, ki jih v poletnih mesecih pogosto uporabljamo. Okvir komarnika lahko kadarkoli odstranimo. Vsekakor je priporočljivo, da se v zimskih mesecih takšni komarniki zaščiteni in odstranjeni iz oken. Dobra lastnost takšnega komarnika je vsekakor ta, da ima minimalni okvir. Na okvir okna je pritrjen s pomočjo magnetov ali drugih zatičev. Njihova oblika je brezčasna, klasična. So idealna rešitev za okna nepravilnih oblik. Ta tip komarnika je cenovno najdostopnejši.

fiksni komarnik
Prikaz fiksnega komarnika (slika dostopna na Roltek)

ROLO KOMARNIKI – ta tip komarnika je običajno nameščen v škatli skupaj z roletami ali žaluzijami. Kam jih bomo shranili čez zimo sploh ni vprašanje, ker se hitro sami pospravijo v škatlo. Vodilo rolo komarnikov je običajno skrito za vodilom rolet ali žaluzij. Nikakor ne vzame dodatnega prostora in pri tem zmanjša vidni del okvirja okna. Rolo komarniki tesnijo bolje kot snemljivi komarniki, so zelo vzdržljivi in imajo dolgo življenjsko dobo. Cenovno so dražji od fiksnih komarnikov. Pri uporabi takšnega tipa komarnika je potrebno biti pazljiv in imeti občutek, ko jih odpiramo. Hitro in sunkovito odpiranje jih lahko poškoduje (raztrga ali zvije vodila). V kolikor se odločimo za rolo komarnike na večjih panoramskih stenah je vsekakor dobrodošel razmislek o elektronskem odpiranju in zapiranju le teh (tako bo manj poškodb zaradi neprimernega sunkovitega odpiranja in zapiranja komarnika).

električni rolo komarnik
Prikaz rolo komarnika (slika dostopna na Roltek)

PLISE KOMARNIKI – enostavna rešitev za večje prehode in panoramske stene. Cenovno so dražji od fiksnih, drsnih in krilnih komarnikov. Okvir plise komarnikov zavzame kar nekaj prostora prav tako komarnik sam. Ko se za njih odločate bodite pozorni za koliko vam zmanjšajo odprtino balkonskih vrat in panoramskih sten. Prav tako si tukaj podrobno oglejte detajl pritrjevanja tega tipa komarnikov na okvir okna. Ta detajl vam lahko pri čiščenju oken povzroča kar nekaj nevšečnosti. Ta tip komarnika se kot harmonika zlaga v stranski profil komarnika, ima svojo konstrukcijo neodvisno od tipa senčil. Zaradi načina odpiranja in zapiranja je manjša možnost za poškodbe kot pri rolo komarnikih.

plise komarniki
Prikaz plise komarnika (slika dostopna na Roltek)

DRSNI KOMARNIKI – idealna rešitev za velike odprtine. Brez težav se lahko v zimskih mesecih odstranijo iz vodil in postavijo na podstrešje. So cenejši kot plise komarniki. Običajno so dodatno ojačani, zaradi sunkovitega odpiranja in zapiranja, da se njihov okvir ne hitro uniči. Okvir drsnih komarnikov je primerljiv z okvirjem fiksnih komarnikov, apliciran je na lastno vodilo in ni del okvirja senčil. Za aplikacijo drsnih komarnikov potrebujemo prostor, da jih lahko premikamo levo ali desno in tako omogočamo prehode skozi odprtine, ki jih komarniki prekrivajo.

drsni komarniki
Prikaz drsnega komarnika (slika dostopna na Roltek)

KRILNI KOMARNIKI – v kolikor nimamo prostora za aplikacijo drsnih komarnikov so krilni dobra alternativa. Krilni komarnik ne potrebuje vodila za odpiranje, s svojim okvirjem je pritrjen na okvir okna. Okvir je ločen od okvirja senčil, omogoča nam odpiranje in ga lahko v zimskih mesecih odstranimo. Cenovno je dostopnejši od drsnih ali plise komarnikov in je idealna rešitev za balkonska vrata. Apliciramo lahko dve vrsti krilnih komarnikov klasične ali nihalne. Klasični se odpirajo samo v eno smer, nihalni v obe smeri.

krilni komarniki
Prikaz drsnega komarnika (slika dostopna na Roltek)

Izbira komarnikov ni enostavna. Vsak tip komarnika ima svoje pozitivne in negativne lastnosti. Ko jih izbirate je potrebno, da bo izbira ustreznih komarnikov ustrezala vaši uporabi in vašemu proračunu. Morda pa razmislek o tem ali jih povsod potrebujem in ali je možna naknadnja vgradnja sploh ni odveč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja