Vgradne luči optično povečajo prostor
NAČRTOVANJE

Vgradne luči, da ali ne?

V veliko novogradnjah in tudi pri prenovah se vse pogosteje spušča stropove. V novogradnjah se spuščajo predvsem zaradi prezračevalnih naprav, pri prenovah, pa jih najpogosteje spuščamo zato, ker nas skrbi volumen ogrevanja.

Poleg omenjenega pa posamezniki vse pogosteje spuščajo stropove, ker bi radi imeli vgradne lučke in ustvarili nek minimalističen videz. Lučke, ki so vgrajene v stropove raznih javnih in gospodarskih objektov pravzaprav niso nek bav bav in so pogost pojav. Posamezniki pa pri tem pozabljajo, da so vzdrževalna dela in menjava luči v takšnih objektih male drugače zasnovana kot v zasebnih objektih.

V javnih objektih so vgradne luči zelo pogoste

Za začetek malce ponovimo tehnično smernico, ki nam veli tudi koliko je minimalna višina stropov. Minimalna svetla višina stropov je pri stanovanjskih stavbah lahko 2,5 metra. Vsekakor pa veljajo tudi izjeme, ki govorijo da je minimalna svetla višina prostora 2,2 m. Izjema velja predvsem za dele stanovanja kot so kuhinjska niša, kopalnica… Vsekakor pa moramo zagotoviti svetlo višino stropov v vsaj dveh tretjinah tlorisne površine vsakega prostora v stanovanju. Svetla višina predstavlja višino od končanega tlaka s talno oblog do stropa.

Vgradna razpršena razsvetljava

Posebnosti vgradnih lučk

Priporočljivo je, da imate vgradne lučke izbrane že v času, ko načrtujete spuščen strop. Tudi vgradne lučke imajo znano višino, poleg tega, pa proizvajalci takšnih luči tudi opozarjajo na minimalne vgradne dimenzije. Minimalne vgradne dimenzije je potrebno pri lučeh upoštevati zato, da ne prihaja do pregrevanja in posledično tudi “crkovanja”. Običajno ne “crkne” oz. pregori lučka ampak se “prekuri” driver (nekateri ga poimenujejo tudi transformator, spet drugi napajalnik, gre za stvar, ki jo potrebujejo vse LED svetilke za svoje delovanje).

Zakaj niso vgradne lučke najidealnejša izbira za stanovanjske objekte?

LED tehnologija je prinesla nemalo sprememb. Od tega, da imamo na razpolago več barv svetlobe, do tega, da imamo možnost apliciranja najrazličnejših luči, pa spet do tega, da za umetno osvetlitev doma porabimo bistveno manj električne energije.
Poleg vseh pozitivnih pa je prinesla tudi nekaj negativnih lastnosti predvsem za uporabnike. Najpogosteje moramo pri LED vgradnih lučkah v primeru, da nam kaj “crkne” menjati celotno luč, v določenih primerih samo driver, ampak se pri nizko cenovnih lučeh izkaže, da je menjava driverja dražja kot nova luč. Pri menjavi luči pa naletimo na težavo, ki ji rečemo vgradnja dimenzija. Ko montiramo vgradne lučke običajno s kronsko žago naredimo luknjo za vgradnjo, kar pri demontaži in montaži nove lučke pomeni, da je potrebno poiskati luč z enakimi ali večjimi vgradnimi merami. Pri linijskih lučeh je to spet drugi izziv, ker se lahko odločimo, da bi na določenem mestu radi prekinili razsvetljavo ali zamenjali umetni vir svetlobe. Na kratko povedano lahko menjava LED vgradnih luči s seboj prinese tudi menjavo spuščenega stropa.

Vem, da se sedaj sprašujete koliko je življenjska doba LED luči. Življenjska doba LED luči je odvisna od številnih dejavnikov, med drugim tudi od tega kolikokrat se luč prižge in kolikokrat se luč ugasne, do tega ali prihaja do pregrevanja luči. Proizvajalci LED luči zagotovijo običajno garancijo takšnih svetil med 2-7 let (odvisno od kvalitete in ranga luči). Ko potegneš črto pa ti menjava takšnih luči v roku 10 let od montaže ne uide.

Vgradne luči v osrednjem bivalnem prostoru

Zavedam se, da nekaterim investicija menjave luči in stropa ne predstavlja težav in bodo za njo poprijeli. So posamezniki, ki preprosto uživajo, da preurejajo in spreminjajo svoj dom. Se pa med nami znajdejo tudi posamezniki, ki se dolgoročno ne zavedajo kaj pomeni vzdrževanje takšnih in drugačnih elementov. In luči so en element v stanovanju brez katerega ne moremo. Potrebno jim je posvečati pozornost in v kolikor se zavedamo, da naš buget ne dopušča takšnih pogostih posegov je o njihovi vgradnji potrebno zamisliti v času načrtovanja in ne obžalovati šele po tem, ko pride do njihove menjave. Vem, vgradne lučke so waw, so lepe. Predvsem tiste z nevidnimi robovi so res bonbončki in pri pravilni vgradnji postanejo kot del stropa, ampak ne opremljajte samo z očmi.

Pri opremljanju uporabite “pamet” in se vprašajte kako boste bivalne prostore tudi dolgoročno vzdrževali in ne zgolj opremili z waw izgledom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja