Vse se začne z načrtom
NAČRTOVANJE

Najpogostejše napake samograditeljev

Mogoče je obdobje, mogoče še nismo osvojili nalog posameznih poklicev, mogoče si preveč zaupamo ali jemljemo stvari preveč enostavno. Mogoče pa samo hočemo sebi in svetu dokazati, da si tudi mi zmoremo in znamo urediti svoj dom. Pa je to res tako enostavno kot zgleda na pinterestu? Uh ogromno je če-jev in zaka-jev v projektu načrtovanja novega doma. Sama sem negativno konotacijo svojega poklica spoznala že zelo zgodaj, pravzaprav še preden sem se naučila rokovati z AutoCAD-om. Takrat na projekt dom v izvedbi sam svoj mojster pravzaprav nisem gledala še tako zaskrbljujoče kot gledam danes. To so bili časi, ko sem še sama iskala kje in kako se spoprijemati s projektiranjem, ko me besede “arhitekt je drag” ali “kaj bom plačeval arhitekta, da mi ukazuje kako naj opremljam s svojim denarjem” sploh niso ganile tako kot me ganejo danes. Danes gledam na projekte samograditeljev zelo analitično, včasih morda pikolovsko. Takšna sem postala s časom, ko sem z znanjem in opazovanjem odkrila koliko napak lahko naredimo brez ustreznih informacij o posameznih projektih.

Ali je fri prenovah vedno potrebno premikati vrata

Vse pogosteje v meni zavlada adrenalin, ko se znajdem v vlogi posameznika, ki se ga pokliče v trenutku in mora hitro kot gasilec rešiti nerešljivo situacijo postavitve kuhinje. Občutki, ki jih ob reševanju takšnih nalog doživljam so mešani. Na eni strani so prijetni, ker sem vesela, da se nekdo zaveda, da stvari ni kos in me pokliče, a nekje v mislih me mori vprašanje zakaj šele sedaj, ko je toliko stvari že dorečenih? Ne bi bilo lažje prej, ko ni bilo tlakov, ko ni bilo težav z odtoki in orientacijo prostora? Načrtovanje bivalnih površin ni tek na kratke proge, ampak je maraton. Vsekakor je dolgotrajen proces, ki zahteva premišljene in nikakor ne hipne odločitve. Nikakor ne pričakovati, da vam bo oblikovalec bivalnih površin rešil tloris kuhinje z osrednjim bivalnim prostorom v trenutku, ko se bo prikazal na vratih. To žal ne gre tako. Za začetek je potrebno prostor premeriti, pogledati kje so pomembni elementi, ki jih je nemogoče premikati (okenske  odprtine, nosilne stene) in šele nato lahko začnemo z reševanjem postavitve in predlaganjem konkretnih rešitev. Ker smo Slovenci znani, da smo dobri samograditelji, žal pa slabi poznavalci razmer hitro naredimo kakšno cvetko, ki nam para živce za arhitekta pa pogovorno velja, da rabiš denar. Pa je to res?

Ste se že kdaj vprašali kaj pomeni dober predlog pri ceni same realizacije? Ali to pomeni dodatne stroške ali dolgoročno prijetnejše bivanje? Kaj vam je pravzaprav pri snovanju doma pomembno?

Zavedam se, da mnenja večine posameznikov nekaj prebranih besed ne bo spremenilo. Da bodo ljudje na strokovne rešitve začeli gledati drugače in jih sprejemati bo potrebno preteči še ogromno vode, pogasiti bo potrebno še ničkoliko takšnih in drugačnih požarov in bežati še pred kakšno naravno ujmo. Lahko pa za začetek začnemo z razumevanjem preprostih stvari, ki vam jih dober oblikovalec prostora, naj bo to arhitekt ali notranji oblikovalec lahko na objektu brez pomisleka strese iz rokava. Pa vi samograditelji poznate te cvetke marjetke ali se z njimi soočite, ko v prodajalni pohištva že tretjič sprašujete po izrisu kuhinje in vam nikakor ne gre skupaj cena, izgled in funkcionalnost?

Razmislite kaj znate in lahko počnete sami

In kaj so tiste kisle limone, ki mi najpogosteje povzročajo izzive, ko se znajdem na isti barki s samograditelji?

Omara bo do zidu
Vsekakor dobro zamišljena stvar, želiš izpostaviti, da bo vse skupaj postalo dovršeno. Pohvala za dizajn, kako pa se bodo odpirala fronta omare? A se bo ročaj omare dotikal zidu? Med omaro in zidom je vedno zaradi lažjega odpiranja potrebno predvideti prostor za blendo. Blenda je široka minimalno 2 cm, še bolje kak centimeter več. Predvidi, da ti korpus omare (stranska stena omare) vzame še dodatna 2 cm. Ko vse to pomnožiš z dva (na obeh straneh stene je potrebno to  predvidetii) si kaj hitro ob 10 cm. Zagotovo bo za razmisliti kakšna bo širina omare, da se teh zgubljenih 10 cm ne bo poznalo. Praktičen namig o takšni omari razmisli v kolikor bo široka vsaj 100 cm.

Vhodna vrata bodo široka 80 cm
Super skozi vrata lahko nekaj nesem, stvar bo funkcionirala. Ampak a veš, da v kolikor je zidarska odprtina vrat 80 cm nikakor ne bo to končna širina vrat? Na zidarsko odprtino bo potrebno aplicirati še podboj vrat, ki nam kaj hitro pobere 5 cm. Se pravi, da bo končna širina vrat 75-70 cm to pa je že malo malo mar ne? Kako bomo skozi vrata nesli sedežno garnituro?

Vrata bodo od vogala oddaljena 60 cm. Med vogalom in vrati bo omara
Scenarij načrta je vsekakor dovršen, ampak nihče ni temu odmiku prištel še širino podbojev vrat. Da bo stvar zagotovo funkcionirala je potrebno prišteti še vsaj 5 cm, da bomo lahko med vrata in vogal umestili omaro in bo ta funkcionalna, ker se bo vanjo lahko obešalo tudi kakšno stvar. V kolikor se seveda sprijaznite, da se odrečete frontam/vratom omar je vsekakor dovolj globina garderobnih omar tudi 55 cm. A v tem primeru me ne sprašujte zakaj je vaša spalnica ali garderoba tako prašna in se na črnih oblekah jasno vidi prah. Druga rešitev v tem primeru so še skriti podboji vrat. A stvar postane še bolj na tesnem s centimetri v kolikor je v igri ideja o omari z drsnimi vrati.

Nad kuhinjskim koritom bo okno
Super, kuhinja kot iz pravljice. Ko pomivam posodo bom na domačem dvorišču opazovala otroke kako se igrajo. Nekatere pri oknih, ki so aplicirana nad kuhinjsko korito motijo madeži kapljic vode, drugi se jezijo, ker teh oken nikakor ne gre odpreti, tretjim pa nikakor ne ustreza predvidena višina parapeta okna.
Ideja o takšnem oknu je vsekakor super in ni lepšega kot opravljati gospodinjska opravila ob naravni svetlobi in sočasno spremljati dogajanje na vrtu. Zalomi pa se, ker se investitorji ne vprašajo kakšna je primerna višina parapeta okna. Ta je pogojena z višino uporabnika kuhinje giblje se med 85-92 cm (lahko tudi več). Ko razrešiš višino parapeta okna je naslednje vprašanje, ki je na mestu kakšna bo višina okna. Tukaj se je potrebno vprašati kako bomo shranjevali kozarce in kje bodo ti shranjeni? Ali bodo tam kjer je to najbolj praktično nad umivalnikom? V kolikor bodo nad umivalnikom je smiselna višina okenske odprtine 60 cm, nad njo pa viseča omarica v kateri so shranjeni kozarci. Zadnja stvar, ki jo je tukaj potrebno doreči je vsekakor odpiranje okna. Svež zrak iz narave je nekaj kar nas napolni z energijo, a popolno odpiranje okna tam kjer je umivalnik pomeni, da bo potrebno najti pipo, ki bo omogočala odpiranje okna. Druga rešitev je sicer fiksno okno brez odpiranja, ki je tudi 50% cenejše kot tisto okno, ki se odpira. 

Načrtovanje kuhinje ni mačji kašelj.

Terasa bo široka 2,5 m
Super terasa s pogledom na sončni zahod z letno kuhinjo. Zagotovo sanje romantikov. A ste se pri tem vprašali kako bo mogoče na širino terase 2,5 m umestiti jedilno mizo s stoli na vsaki strani? Preprost namig, jedilna miza naj bo široka 90-100 cm, ob njej pa je potrebno zagotoviti še prehod in prostor za stole. Na vsaki strani jedilne mize je smiselno pustiti vsaj 90 cm za neovirano gibanje. Ko to enostavno računico postavimo v realnost ugotovimo, da za neovirano gibanje po terasi potrebujemo vsaj 2,7 m širino le te.

Hodnik bo širok 1 m
Širina hodnika 1 m je super v kolikor si ne zamislimo, da bi na ta hodnik namestili še kakšno dodatno omarico. Omare poberejo širino prostora, so pa vsekakor primerne, da v njih kaj shranimo. Pri tem bodite pazljivi, da širina hodnika z apliciranimi omarami ne bo manjša od 80 centimetrov. Preprost namig, v omare globine 60 centimetrov je mogoče obesiti oblačila. Kjer je globina omar 35 centimetrov pa lahko shranimo čevlje, knjige, pisarniške pripomočke, registratorje…

Vrjamem, da je težko ko šteješ zadnje evre v denarnici in premišljuješ o nakupu rabljene ali nove kuhinje. In, da odločitev, da nekomu prepustiš kreiranja tvojega bivalnega okolja ni lahka. Ampak glej tudi ti si na nekem področju specjalist in si zagotovo želiš, da te tudi sama vprašam po nasvetu, mnenju ali tvoji storitvi, ker veš prav tako kot vem sama, da bo profesionalec to storitev opravil bolje kot Nina sama.

Načrtovanje je nujno v kolikor želimo kvalitetne rešitve

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja