NAČRTOVANJE

Kuhinja in njena izvedba

V življenju sem videla že kar nekaj izrisanih in postavljenih kuhinj. Takšnih, ki so bile presežek in takšnih, ki so bile daleč pod povprečjem, nefunkcionalno zasnovane s številnimi pomanjkljivimi rešitvami. Na dobrih kuhinjah se tudi sama učim, povprašam njihove uporabnike kako jim kaj služi, spletem pogovor o določenih specifičnih elementih. Skratka nabiram mnenja in si širim obzorja tudi sama. Se pa prepogosto znajdem v kuhinjah, ki nimajo urejenih osnovnih načel, kot so kuhinjski trikotnik, pomembne delovne površine in razumevanje odnosa elektrika-voda.

Res težko razumem, kako se lahko ljudje zadovoljijo z nepremišljenim načrtovanjem. Ja vem, da v procesu opremljanja vsak evro šteje in da naši proračuni običajno niso težki nekaj sto tisoč evrov. Ampak vsekakor je načrtovanje investicija, ki jo ne ponavljaš vsake 5 let ali pač? Morda se motim, morda nekateri uživate v neprestanem razbijanju, prenavljanju, življenju v prahu ali potovalkah?

O funkcionalno opremljeni kuhinji, osnovnih načelih za načrtovanje kuhinje, stenskih oblogah, ergonomiji v kuhinji sem na blogu že namenila nekaj besed. Ker pa je običajno teorijo težko prenesti v prakso in si milijon in ene stvari ne ravno najbolje predstavljamo je najbolje, da skreiramo in oblikujemo eno kuhinjo. Pri načrtovanju se bom vsekakor držala osnovnih načel za njeno oblikovanje, skreirana bo za realnega uporabnika.

Oblikujmo kuhinjo za 4 člansko družino

Kuhinja je namenjena štiričlanski družini. Nahaja se v novozgrajenem objektu, na razpolago imamo kar 15 kvadratnih metrov. Prostor je velik in med pripravo hrane bi skorajda lahko poplesavali na okoli. Malce za šalo malce za res. Želja investitorja je vsekakor bila, da ustvarimo funkcionalen ambient v okviru serijskih elementov. Zaradi hitrosti izvedbe je namreč v vodo padla ideja o kuhinji delani v mizarski delavnici. Dobavni rok nas je preganjal in čakanje na kuhinjo več kot tri mesece bi bil zaradi vseh nastalih stroškov nespremenljiv.

Uporabniki kuhinje so mi izrazili željo o vgradni pečici na višini, vgradni mikrovalovki in hladilniku. Ko sem predse prejela načrte sem bila kar malce presenečena. Velik prostor, ki pa je imel kar nekaj pomanjkljivosti. Žal časa za spreminjanje ni bilo. Objekt je bil že zgrajen. Okna so čakala na vgradnjo. Ko sem prejela povpraševanje nam je vsem skupaj že do dobra tekla voda v grlo. Elektroinstalacije so bile v polnem teku, bili smo tik pred zdajci, da se položijo cevi in vgradijo doze. Odprtina za napo z zunanjim odvodom je bila puščena, žal na totalno neprimernem mestu. Na srečo je bilo v objektu predvideno prisilno prezračevanje z rekuperacijo in smo se lahko odločili za izbiro nape z ognjenim filtrom, kar nam je bistveno olajšalo nadaljnje načrtovanje. Tlakov v objektu tudi še ni bilo, kar je bilo idealno tudi za razmislek o integraciji pultnih vtičnic in stikal. V tednu dni je bilo potrebno se s stranko pogovoriti, razjasniti njena pričakovanja, potrebe, zrisati tlorise, poglede in prereze, ter na podlagi tega določiti mesta za vtičnice, stikala in mesta priključke za vodo.

Zavihala sem rokave, opravila nekaj Skype in drugih pogovorov z investitorjem na objektu, si izmenjala ideje v pinterestu in veselo začela z delom. Nikdar ne investitorju posredujem zgolj ene idejne zasnove. Običajno ima pred seboj, pred končno odločitvijo 2 ali celo tri idejni zasnovi, nato pa dodelamo eno. Ta ena je potem osnova vseh nadaljnjih načrtov.

Prikazana je ena izmed idejnih zasnov. Upoštevane so želje investitorja in funkcionalna načela. V idejni zasnovi je običajno prikazan še koncept barvne sheme in kolaži.

2 komentarja

  • Andreja

    Pozdravljeni, sama imam pomisleke pri takih zapisih, da v veliki večini primerov nimaš takih možnosti optimiziranja.
    Velikokrat kupiš staro stanovanje/hišo in jo želiš samo še opremit po svoje (brez večjih gradbenih del). Kako lahko kot arhitetka optimizirate kuhinjo ali kateri drug prostor, če so vse napeljave, okna, vrata fiksna?

    • Nina

      Okna in vrata imaš omejena in to ni noben bau bau. Elektriko se lahko brez večjih premikov in razbijanj premikaš. Praktično brez razbijanja lahko skriješ kablovje v podnožje kuhinje. Vodi pa se prilagodiš. Prenove so stalnica in so projekti kjer se išče najboljšo rešitev za omejitve, ki jih imamo podane.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja