NAČRTOVANJE

Osnovna načela pri načrtovanju kuhinje

Kuhinja je kuharjeva delavnica, v kateri je spravljeno orodje in vsa druga oprema, ki jo potrebuje za pripravo in uživanje hrane ter pomivanje posode. Ne pozabite, kuhinja mora biti načrtovana funkcionalno.

Kuhinja ima tri glavne funkcije:
HRANJENJE ŽIVIL (hladilnik in shramba/omara)
PRIPRAVA HRANE (korito in delovni pult)
KUHANJE oz. PEKA HRANE (pečica in kuhalna plošča/štedilnik)

Omenjene funkcije morajo biti razvrščene v DELOVNEM TRIKOTNIKU.
Pravilno zaporedje bo takšno DELOVNA POVRŠINA > POMIVALNKO KORITO > DELOVNA POVRŠINA > KUHALNA PLOŠČA > DELOVNA POVRŠINA > PEČICA > DELOVNA POVRŠINA.

Izogniti se moramo zasnovi kuhinje, ki bo od nas zahtevala, da se sprehodimo po celotnem prostoru, preden ocedimo kipečo vodo iz lonca. Zasnova, ki od nas zahteva zgoraj opisan postopek je nesmiselna in nevarna.

Primeri dobro zasnovanih tlorisnih zasnov kuhinje. (za lažjo predstavo en kvadratek predstavlja en kuhinjski element 60X60 cm)

REŠITEV SITUACIJE 1-> kuhinjo imamo zasnovano v postavitvi dvojnega niza. Predlagana postavitev predvideva kuhališče na eni strani kuhinje, pomivalno korito ter hladilnik na drugi strani kuhinje. Postavitev je super, ker imamo na začetku kuhinje odlagalno površino neposredno nasproti hladilnika.

REŠITEV SITUACIJE 2-> kuhinjo imamo zasnovano v postavitvi dvojnega niza. Prostor kuhinje je prehoden na obe strani. Predlagana ureditev predvideva kuhališče in hladilnik na eni strani kuhinje, pomivalno korito pa na drugi strani kuhinje. Postavitev je super, ker imate več odlagalne površine ob pomivalnem koritu, prav tako pa je dobra rešitev odlagalna površina nasproti hladilnika.

REŠITEV SITUACIJE 3-> Kuhinjo imamo zasnovano v obliki polotoka. Na polotoku se nahaja največ delovne površine in kuhališče, medtem ko se kuhinjsko korito in hladilnik nahajata ob steni. Pri takšni postavitvi je priporočljiva širina otoka minimalno 90 cm. To širino lahko izkoristimo tako, da imamo omare za shranjevanje na obeh straneh.


REŠITEV SITUACIJE 4-> Kuhinjo imamo zasnovano v obliki črke U. Hladilnik se nahaja na začetku kuhinje, sledita v trikotniku postavljena  pomivalno korito in kuhališče. Odlagalna površina se nahaja med visokimi elementi in pomivalnim koritom ter med pomivalnim koritom in kuhališčem.

REŠITEV SITUACIJE 5-> Kuhinjo imamo zasnovano v obliki črke L. Med posameznimi elementi (pomivalnim koritom, kuhališčem in hladilnikom) imamo odlagalno površino. Največjo učinkovitost kuhinje dosežemo, če imamo pomivalno korito, štedilnik in hladilnik postavljen proti sredini L-ja.

Nad kuhalno ploščo, štedilnikom ni priporočljivo nameščati visečih omaric, razen če pod njimi ni kuhinjske nape. Priporočljivo mesto za štedilnik ni ob oknu z zavesami iz varnostnih razlogov (ogenj in tekstil- hitro pride do požara). Iz varnostnih razlogov pomivalno korito in štedilnik nista skupaj in ob končnih robovih kuhinjskih površin. Razdalja med štedilnikom in pomivalnim koritom je minimalno en klasičen kuhinjski element (60 cm). Saj veste voda in elektrika nista najboljši prijateljici. Pomivalni stroj namestite premišljeno v kuhinjo neposredno v bližini pomivalnega korita ob robovih kuhinje. Tako nas ne bo oviral pri kuhanju, če so njegova vrata odprta. Zakaj je dobro, da je pomivalni stroj v bližini pomivalnega korita? Tako ne močimo cele kuhinje, ko iz pomivalnega korita zlagamo posodo v pomivalni stroj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja