Razmislek o bivanju
NAČRTOVANJE

Majhne rešitve, ki nam olajšajo bivanje

V zadnjem obdobju veliko razmišljam in premlevam, kaj je tista informacija, ki jo moram svojim strankam nedvomno predati naprej. Sprašujem se kateri so tisti elementi, ki oblikujejo prostor in nam lajšajo življenje? Kaj so tisti dobri elementi v posameznem prostoru, ki so nepogrešljivi za oblikovanje kvalitetnega bivalnega udobja in jih moram svojim strankam predstaviti brez dileme.

Včasih se še tako enostavne stvari, ki so meni samoumevne pri načrtovanju prostora, marsikomu, ki se z opremljanjem prostora srečuje prvič zdijo nenavadne in se sprašuje zakaj jim pravzaprav delam takšno reklamo.

Kuhinja s predali je super za shranjevanje in kontrolo nad predmeti in živili v kuhinji.

In kaj so tiste stvari, ki bi jih zagotovo priporočila svojim naročnikom?

velik predalnik v kopalnici – a ni nekaj najboljšega, da imamo v kopalnici shranjeno vse spodnje perilo in pižame? Enostavno, ko se stuširaš imaš vse pri roki, nikakor ne moreš kje pozabiti kakšnega dela spodnjih oblek, ki ga po tuširanju oblečeš na sebe.
kuhinjski predali – predali so pri načrtovanju kuhinje nekaj najboljšega. Pregledni, v njih lahko brez težav shraniš veliko stvari, ko jih odpreš pa imaš pregled čez celoten predalnik, enostaven je tudi dostop do stvari, ki so skrajno na koncu predalnika. V kolikor te pestijo težave s hrbtom ni treba počepati, da zgolj preveriš ali imaš dovolj riža za pripravo rižote, predalnik zgolj odpreš in pogledaš vanj.
tehnični prostor z izhodom na prostor – definitivno lahko v tehničnem prostoru (tam kjer je peč za kurjavo in bojler za toplo vodo) shranimo marsikatere blatne čevlje, da jih ne nosimo čez celo hišo. Zunanja vrata nam omogočajo, da imamo lahko na toplo vodo priključen tudi šlauf s katerim peremo avtomobil. Tej prostori so idealni tudi za shranjevanje otroških koles in vozičkov, ki so pogosto v uporabi a neprimerni za hrambo v bivalnem delu hiše. Ta prostor z zunanjim izhodom je dobra rešitev v kolikor nimamo garaže.
utility/pralnica z zunanjim izhodom – zavedam se, da spada pralnica pod servisne prostore in posledično jo marsikdo zanemarja in v njej ne predvidi niti okna. Ampak s praktičnega vidika je nekaj najboljšega to, da perilo opereš in ga skozi vrata v prostoru neseš ven sušit na zrak. Vem, da so sušilci kar zabavna stvar in redko kod suši na zraku, ampak primorska burja je nekaj najboljšega za sušenje pregrinjal, kovtrov…
shrambashramba je odlična, v njej lahko shraniš ozimnico, številne marmelade in tudi stvari, ki jih kupiš v trgovini. Ker imaš prostor za shranjevanje posledično nisi vsakodnevno v trgovini in tvoj finančni proračun ne toliko trpi
kuhinjski pult iz trpežnega materiala – zagotovo se vam je kdaj pripetilo, da ste hote nehote na kuhinjski pult odložili nekaj vročega. Ultrapas s temperaturo odreagira tako, da se vidno deformira (stopi), na lesu se pozna madež, trpežna sta kamen, inox, beton, tehnični kamen, na njih lahko brez težav odložiš karkoli.
kuhališče širine več kot 60 cm – v kolikor načrtujete kuhinjo, ki bo namenjena vsaj 4 članski družini in sanjate o indukcijskem kuhališču, uživate v kuhi in radi kuhate za več ljudi je pravilna izbira širše kuhališče. Kaj hitro postane premajhna indukcijska plošča širine 60 z inox robom, ker na njo težko brez težav postaviš lonec za juho, ponev z zrezki in kozico v kateri se pripravlja pire krompir sočasno brez piskanja indukcije.
otroška spalnica s strešnim oknomsvetloba je v bivalnih prostorih zelo pomembna. Zaradi kota padanja svetlobe so strešna okna dobra rešitev za naravno osvetljevanje pisalne mize. V prostor hote, nehote pride več sonca, posebno pazljiv je potrebno biti pri senčenju strešnih oken.
stopnice širine 100 cm – si predstavljate tovoriti v vsaki roki polno nakupovalno vrečko in sebe po stopnišču širine 80 cm, sama si ne. Širše stopnišče je super, v kolikor ne želimo hitro umazati snežno belih sten in se neovirano premikati med nadstropji z nakupovalnimi vrečkami ali najmlajšim članom v lupinici
prostor za umestitev obešalnika – obešalnik za oblačila, ki še niso za pranje je dobro aplicirati v vsaki spalnici. V kolikor je le mogoče je potrebno že pri načrtovanju garderobnih omar in spalnic predvideti njegovo mesto.

Dnevna garderoba postaja nepogrešljiv del vsakdana

Veliko je drobcev, ki nam lajšajo bivanje in dvigujejo kvaliteto življenja, na kratko nam omogočajo lagodnejše življenje. Običajno rešitve prilagajam individualno. Saj veste kako gre vsak projekt je poglavje za sebe in vsak investitor me preseneti z individualnimi zahtevami in željami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja