NAČRTOVANJE

Ali je kabinet sploh primeren del bivalnih površin?

Vse bolj se veselim dneva, ko bom lahko končno začela graditi hišo načrtovano na osnovi svojih potreb. Ne sprašujte kakšna bo notranjost. Res ne nikakor se ne morem zediniti med trajnostnim in kvalitetnim opremljanje in opremljanjem, ki je cenovno ugodno in mi ga ne bo težko čez 5-10 let zamenjati. No ja več o tem zakaj ravno o teh stvareh premišljujem pa kdaj drugič. Vrnimo se k naslovu članka- kabinet doma. Preden začnemo načrtovati hišo ali stanovanje se je vsekakor potrebno vprašati kakšne prostore v njej potrebujemo. Raziskati zakaj jih potrebujemo in kje jih potrebujemo. Prostor, ki mi pri načrtovanju povzroča največ težav je kabinet-domača pisarna. Nikakor ne morem podati jasnega odgovora ali naj bo del mojih bivalnih površin ali naj raje na njega kar pozabim.

Zakaj nočem imeti kabineta?

Tisti, ki me bolj poznate zagotovo veste, da nisem človek, ki bi sedel križem rok. Sploh ne, neprestano nekaj počnem, brskam in iščem ideje in rešitve in ni, da ni. Ko pa sestavljam tloris svoje hiše se nekje zalomi. Zalomi se v točki, ko se sprašujem koliko časa bom namenila sebi, delu, prijateljem in nenazadnje partnerju in družini. Skrbi me, da se bo moj delavnik v službi končal v poznih popoldanskih urah in, ko bom prišla domov bom namesto, da časa z družino in prijatelji odšla v kabinet razvijat svoj naslednji projekt ali realizirat novo idejo. Glede na svoje dosedanje navade bi tudi v svojem novem domu veliko časa preživela v kabinetu za pisalno mizo z računalnikom. Kaj pa ostale potrebe? Že res, da čas na računalniku ne porabljam zgolj za delo in študij, daleč od tega. Na računalniku, po službi preživim čas tudi za opravljanje vsakodnevnih obveznosti kot so plačevanje računov, nakupovanje in nenazadnje brskanje in iskanje nepotrebnih stvari po internetu.

Zakaj bi obvezno imela kabinet?

Moja mala domača pisaran.

Pri premišljevanju kabinet ja, kabinet ne se zalomi v točki shranjevanja papirjev. Sovražim pošto, račune, bančne izpiske vsepovsod. Rada imam urejeno bivalno okolje in lepo zložene račune malih in velikih gospodinjskih aparatov. Sovražim, da vem da mi za neko stvar pripada garancija, ampak sem zaradi svoje zmede zgubila račun. In ja kabinet je odličen prostor za shranjevanje takšnih in drugačnih garancijskih listov in življenjsko pomembnih dokumentov. V kuhinjo pač papir ne gre. V spalnici tudi ne bom imela vse potrebne nesnage. Hodnik, definitivno ni primerno okolje za shranjevaje dokumentov saj skozenj vstopi prav vsak, ki me obišče. Nikakor pa ne želim, da so takšni in drugačni dokumenti vsem na vidnem mestu.
Druga star, ki za moje pojme nikakor ne sodi v dnevno sobo je računalnik. Ja moj 15 inčni prenosnik, ki je težak slaba 2 kilograma in velik malce več kot A4 list papirja. Stvar, ki je vedno tam kjer ji ni mesto povsod in nikjer ob enem, da o tem kako je vedno nekje na njemu polnilec in miška sploh ne govorim. Računalnik potrebuje svoje mesto in to nikakor ni kuhinja, ker računalnik ne zna kuhat, jedilnica tudi ni mesto zanj, ker računalnik se ne prehranjuje in v dnevno sobo ne sodi, ker ni namenjen počitku. Zakaj ga pa s spalnici nočem, je pa spet druga zgodba.

Zakaj premišljujem o kabinetu?

Skratka kabinet ja ali kabinet ne. Dilema, ki mi bo zagotovo povzročala še kar nekaj vprašanj in dilem. Prostor o katerem bom še veliko premišljevala in razglabljala. O njem premišljujem pa zato, ker ne vem ali bom z leti lahko ločila mejo kdaj, kje in kako bo delala ter čas, ki ga bom namenila družabnemu življenju.

Zagotovo pa je kabinet prostor, ki je primeren za posameznike, ki jim služba omogoča delo od doma. Idealna rešitev je tudi za posameznike, ki začenjajo svoj biznis in nimajo še dovolj kapitala, da bi lahko najeli poslovni prostor. Kabinet ali domača pisarna je idealna rešitev, da delate doma in ste odmaknjeni od dogajanja v osrednjem bivalnem prostoru.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja