Oh spet ta klima
NAČRTOVANJE

Ogrevanje zgolj s klimatsko napravo?

Ne vem ali me v zadnjem obdobju preganja poklicna deformacija ali to, da vse več pozornosti posvečam bivalnemu ugodju. Skorajda ni dneva, ko ne bi po ulici korakala s široko razprtimi očmi in opazovala kaj vse se znajde na fasadah novih in starih objektov. Mogoče sem še starokopitna in vajena vaškega življenja, kjer so klimatske naprave do nedavnega bile prava redkost. Kam in kako pozicijonirati njihovo zunanjo enoto pa je bila stvar, ki je bila od nas oddaljena svetlobna leta. Skorajda z gotovostjo lahko trdim, da sem zrasla v okolju kjer je bilo jasno, da se bomo greli na drva in kjer smo otroci običajno zimske in novoletne počitnice ter kak vikend vmes zapomnili z pripravo in spravilom drv. Nenazadnje mi v teh najstniških letnih zvok brnenja elektronskih naprav ni bil tako domač kot zvok traktorja in ugotavljanje kje kaj spet brni ni bila raziskovalna naloga. Najverjetneje se staram in me to brenčanje po primorskih gasah bolj moti kot traktor in “motorka” v nedeljo zjutraj. Ah, kdo ve?

Zunanja enota klimatske naprave

Že na faksu so me dodobra podučili kaj pomeni ogrevati in hladiti s klimatsko napravo, kateri viri ogrevanja so v posameznih situacijah najprimernejši. V času mojega študija sem sama klimo uporabljala zgolj v avtomobilu, da bi se hladili ali greli doma s klimo je bilo misja nemogoče. Tako sem večino svojih poletnih izpitov preživela z učenjem pod ventilatorjem ali v večernih urah. Ni bilo enostavno, pot je tekel v potokih. Težko bom pozabila dan ko sta starša sklenila, da je čas da v našo mansardo namestimo klimo. Nestrpno sem pričakovala dan, ko bom klimo lahko pričela uporabljati v hiši tudi sama. Sliši se pravljično a ni bilo in pravzaprav še sedaj ni. In ne to ni desetletje nazaj, to je man kot pol desetletja nazaj. Ta super težko pričakovana stvar, ki ji pravimo klima mi je tako v poletnih kot tudi v zimskih mesecih povzročila kar nekaj zdravstvenih izzivov.

Stropna klima

Hlajenje je super, mansardni prostori so končno primerni za bivanje tudi v najtoplejših dneh in nenazadnje je gretje s pomočjo klime v mansardi idealno tudi v prehodnih mesecih. A ni vse tako enostavno in morda je nona imela prav, ko je v nedogled razlagala kako je elektrika draga. V kolikor pustimo ceno elektrike ob strani in se posvetimo zgolj bivalnemu ugodju nam klima lahko zaneti nešteto neprijetnih občutkov. Sedaj, ko sem malce modrejša in starejša tudi iz prakse vem, da klima ni ravne idealen vir oddajanja toplote.

Klima svojo toploto oddaja z vpihovanjem toplega zraka. Super stvar topel zrak piha v prostor in ga tako segreva. Prenos temperature je zelo podoben kot pri klasičnem gretju.

Vsekakor ima oddajanje toplote s pomočjo klime številne pozitivne lastnosti:
• prostor lahko s klimo ogrejemo v zelo kratkem času. Dobra lastnost gretja s klimo je zagotovo čas, ki ga potrebujemo da se prostor ogreje in ta ni nikakor primerljiv s časom ogrevanja talnega gretja,
• klima je idealen vir ogrevanja za prostore, ki niso pogosto v uporabi,
• najcenejša začetna investicija.

Ko je klima edini vir ogrevanja pa se pojavijo številne težave:
• kolikor hitro se prostor ogreje se tudi ohladi.
• neprestano slišimo nek ropot in rahlo brnenje, ko se prostor segreva, kar ni običajna praksa pri drugih tipih ogrevanja. Posamezniki lahko zvok ignorirajo, nikakor pa ga en morejo izničiti.
• prenos toplote se dogaja z neprestanim pihanjem/vpihovanjem zraka
• potrošnja, in ekološki obzir sta vprašljiva. Vem zagotovo se bo našel kdo, ki mi bo pametoval, da tudi TČ (toplotna črpalka) na elektriko in da sončna elektrarna zagotovi dovolj energije za delovanje klime pozimi. Temu ne bom oporekala in popolnoma razumem, da TČ v skrajnih primerih ob določenih temperaturnih razlikah in mrazu nikakor ne more delovati in jo zato poganja elektrika, ampak to ni vsakodnevno, to so občasni dogodki. Sončna elektrarna že proizvaja elektriko, nimajo pa je vsi objekti in s tega vidika je distribucija in nenazadnje cena ogrevanja s klimatsko napravo dolgoročno ne ravno optimalna rešitev.
• čiščenje in redno servisiranje klimatske naprave je prava redkost. Tudi klimo in njene filtre je potrebno letno vzdrževati, čistiti in po potrebi zamenjati. V nasprotnem primeru se bodo tukaj naselile številne bakterije, ki bodo povzročale bolezni dihal, pojavi pa se lahko tudi sindrom bolnih stavb.

Klasična stenska klima

Vsekakor imejte v mislih, ko se odločate za gretje s pomočjo klimatske naprave tudi številne izzive, ki nam jih bo distribucija elektrike prinašala v prihodnje. Sama vedno pri načrtovanju objektov investitorjem predlagam dva vira ogrevanja. Običajno kot sekundarni vir ogrevanja predlagam klasičen kamin, katerega proizvodnja in distribucija toplote v nobenem pogledu ni odvisna od električne energije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja