NAČRTOVANJE

3 najpomembnejši dejavniki za umestitev terase

Terase in zunanje jedilnice so nepogrešljivi deli zunanjih bivalnih površin v poletnih mesecih. Zunanja jedilnica ali dnevna soba je zagotovo prostor, ki je pogosto v uporabi od pozne pomladi do zgodnje jeseni. Pri načrtovanju terase je običajno edini pogoj, da je le ta neposredno povezana z dnevnimi bivalnimi površinami.

Pa je res načrtovanje umestitve terase tako enostavno? A je bistvo terase samo, da jo pri hiši imamo in ne kje je? Kaj pa v stanovanju, kako tam nadomestimo teraso?

Teraso umeščajmo z razmislekom, vsekakor se ne prenaglimo in raje malce obrnimo tloris objekta, kot da bi nam pri obedovanju sosed gleda v krožnik, ali pa bi se avtomobili vozili meter proč od našega krožnika.

1. TERASA NAJ BO V NEPOSREDNI BLIŽINI KUHINJE

Terasa je običajno zunanja jedilnica ali dnevna soba. V njej obedujemo. Vsekakor je pomembno, da je v neposredni bližini kuhinje in ne nosimo hrane iz kuhinje na teraso skozi celoten objekt. V kolikor je le mogoče naj bo iz kuhinje neposreden izhod na teraso. Tako se bomo izognili nepotrebnim korakom in nesrečam, ki nastanejo pri prenosu hrane iz enega prostora v drugega. Neposredna bližina kuhinje je vsekakor dodaten plus v kolikor se odločimo na terasi umestiti letno kuhinjo.

2. ORIENTACIJA TERASE

Terasa, ki se nahaja na severni strani objekta je vsekakor zelo uporabna v vročih poletnih dneh. Njena izkoriščenost v jesenskih in spomladanskih večerih ni ravno najboljša. Umestitev terase na vzhod je idealna za vroča poletna jutra, ko na teraso posijejo prvi sončni žarki in lahko brez senčenja srkamo prvo jutranjo kavo. Vsekakor je vzhodna orientacija terase dobro izkoriščena tudi pozno spomladanskih in zgodnjih jesenskih jutrih. Zvečer vzhodna terasa ni obsijana s soncem, kar je velik plus poleti. Orientacija terase na zahod je odlična za vse letne čase. Opoldansko sonce nanjo ne pripeka. Izkoristimo jo lahko tako v vročih poletnih dneh kot v spomladanskih in jesenskih večerih. Orientacija terase neposredno na jug ni ravno najboljša rešitev. Potrebno je zagotoviti pravilno osenčenje, kar pa nam v veliki večini primerov zastira tudi dotok dnevne svetlobe v bivalne prostore. Poudariti pa velja, da bo terasa, ki je orientirana na jug v uporabi tudi v zimskih sončnih dneh, ko bo na njej ravno dovolj toplo za posedanje.
Katera je idealna orientacija terase je odvisno od posameznika kdaj jo uporablja. V kolikor je navajen teraso izkoriščati zjutraj je to vsekakor najboljša umestitev na vzhod. Terasa na zahodni strani je idealna rešitev za tiste, ki so navajeni teraso uporabljati opoldan in zvečer.

3. POGLEDI

Nezaželeni pogledi sosedov na teraso niso redkost. Pri načrtovanju terase in posledično objekta bodite pozorni, da bo s terase mogoče opazovati čudovite poglede. Vsekakor si je potrebno zagotoviti tudi neko intimo in zasebnost in onemogočiti številne poglede sosedov in mimoidoči na vašo teraso. Terasa je ne glede na vse prostor, kjer posedamo in uživamo v sproščenem vzdušju, ni ravno najbolj prijetno, ko mimo naše zunanje jedilnice švigajo zvoki avtomobilov in vrvež mimoidočih sprehajalcev. V kolikor je nemogoče zagotoviti, da pogledi iz vaše terase zevajo v gozd ali nekam na prostranost, ustvarite intimo z nekimi naravnimi omejitvami. Zasadite zelenje, ustvarite zidne prepreke ali preprosto načrtujte objekt tako, da zamenjuje poglede.

Verjamem, da je snovanje terase v blokih težje, ker so balkona po večini ozki in je njihova globina zgolj 1 meter. Kar pa je vsekakor plus. Razširite svojo jedilnico na balkon, zasteklite balkon in imejte možnost maksimalnega odpiranja. Tako pridobite a velikosti jedilnice in vanjo hitreje in lažje pripeljete svežino zunanjega zraka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

twenty − 14 =