NAČRTOVANJE

Vhodna vrata

Vhodna vrata. Prvi element, ki se ga dotaknemo, ko vstopamo v objekt, obraz hiše. Kakšen mora biti ta element? Koliko je pomembno, da skozenj pronica svetloba? Ali morajo biti vhodna vrata, kot je govoril Plečnik odraz pomembnosti objekta? Težje kot jih odpiramo, pomembnejši in veličastnejši je objekt.

Pustimo zgodovino in se osredotočimo na to, kaj vhodna vrata so in na kaj ne smemo pozabiti, ko jih načrtujemo.

1. Vsekakor morajo biti vhodna vrata varna, da se obvarujemo pred vsemi nepridipravi, ki prežijo na nas v vseh trenutkih pa naj bodo to lopovi na dveh ali štirih nogah.

2. Širina vhodnih vrat oz širina vratnega krila. Minimalna dopustna mera vratnega krila, ki se odpira je 90 cm. Zavedati pa se moramo, da so se predmeti, ki jih tovorimo v stanovanje ali hišo v zadnjih desetletjih povečali in zato priporočam gibljivo širino vratnega krila 100 cm. Seveda je potrebno glede na širino vratnega krila dimenzionirati tudi vhodni prostor.

3. Material in barva vhodnih vrat sta izbira posameznika. Prav tako je izbira posameznika tudi to ali bo ob vhodnih vratih v sklopu le teh tudi steklo, ki bo dovajalo v vhodni prostor svetlobo. Priporočljivo je, da vhodna vrata vizualno sovpadajo s fasado objekta in okni.

4. Vhodna vrata v privat objektih se morajo odpirati navznoter.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja