NAČRTOVANJE

Kako zasnovati garderobno omaro?

Garderobna omara, nekaj kar zagotovo potrebuje vsak posameznik in zahteva individualno prilagajanje. Ja prav ste prebrali, da je potrebno garderobne omare in tudi garderobne sobe načrtovati glede na posameznikove potrebe. Nikakor nimamo vsi enakega življenjskega sloga, stila in količine oblačil in ostalih modnih dodatkov.

Kako pravzaprav postopati k načrtovanju garderobne sobe/omare? Da bo načrtovanje le te lažje je smiselno postopati po naslednjih korakih.

1. ANALIZA OBLAČIL IN MODNIH DODATKOV
Predlagam, da odprete staro garderobno omaro ter do potankosti zanalizirate kaj shranjujete v njej ter kako se to shranjuje. Plašči, obleke in srajce/bluze potrebujejo obešanje. Hlače so poglavje za sebe nekatere se shranjuje na polici, spet druge se obeša. Dobro razmislite ali nameravate v garderobni omari/sobi shranjevati tudi spodnje perilo ali bo le to domovalo v kopalnici. Modni dodatki kot so ženske torbice, kravate in pasovi si zagotovo zaslužijo svoje mesto.
Ko zanalizirate oblačila in ugotovite koliko stvari shranjujete v predalih, koliko na policah ter koliko garderobnih kosov shranjujete s pomočjo obešanja je čas za naslednji korak.

2. MERJENJE PROSTORA
Oblačila ste zanalizirali, sedaj sledi analiza prostora kamor bo nameščena garderobna omara. Prostor je potrebno do potankosti premeriti v širino, višino in dolžino. V kolikor ste se odločili za garderobno sobo je potrebno upoštevati tudi odprtine v prostor (okna in vrata) in mesta instalacij (elektrika, gretje…).

3. NAČRTOVANJE GARDEROBNE OMARE/SOBE
Ko so obleke že zanalizirane in prostor pomerjen začnemo z načrtovanjem, ki je odraz oblačil in modnih dodatkov, ki jih najdemo v svoji garderobi.
Da bo načrtovanje odlagalnih površin za shranjevanje garderobnih kosov vam prilagam nekaj osnovnih vodil:

• garderobna omara za obešanje naj bo globine 60 cm, v kolikor nima vrat je dovolj 55 cm,
• globina omar za shranjevanje na policah je dovolj 40 cm, v kolikor govorimo o varianti odprtih omar je dovolj globina 35 cm,
• višina predalov naj bo med 10 in 20 cm, predali visoki 10 cm so primerni za shranjevanje moških kravat, pasov (nenazadnje tudi primerno apliciranega nakita), višji predali 15-20 cm so primerni za shranjevanje spodnjega perila, nogavic in nenazadnje je njihova preglednost super za apliciranje kakšnih bombažnih majic, ki ne zavzamejo veliko prostora,
• razmaki med posameznimi policami naj bodo minimalno 25 cm, to so mesta kjer se po večini shranjujejo hlače in debelejše majice, ki zavzemajo kar nekaj prostora. V kolikor predvidevate, da boste na vrhnjih policah shranjevali karkoli v zabojčkih in škatlah lahko brez težav naredite višji razmak med policami (35 cm). Zabojniki in škatle so idealna rešitev za shranjevanje zimskih šalov, rokavic in kap,
• shranjevanje ženskih torbic terja tudi svojevrstno iznajdljivost. Predlagam, da velikost in višino prostora za torbice načrtujete glede na individualne potrebe,
• višino obešanja prilagodite namenu obešanja, v kolikor boste obešali zgolj bluze in srajce je višina obešanja dovolj 100-110 cm, v kolikor pa nameravate obešati plašče in obleke je smiselno višino podaljšati vsaj na 150 cm (priporočljiveje 160 cm), višina, ki je primerna za obešanje hlač je 80 cm,
• širina omar v primeru odprtih omar se smiselno prilagaja prostoru. V kolikor gre za omare zaprtega tipa se zgledujte po standardnih kosih pohištva. Širina omare naj nikakor ne bo manjša od 30 cm.

Včasih se v garderobne omare aplicira tudi nahrbtnike, kovčke in dežnike. Nikakor ne pri načrtovanju pozabite zagotoviti mesta tudi njim. Garderobna omara ali prostor mora biti zračen. Predvsem pri omarah, ki so aplicirane ob zunanjih stenah je potrebno biti izredno pazljiv, da ne prihaja do kondenzacije in posledično plesni.

Zagotovo se vam sedaj poraja vprašanje kam pa bomo shranjevali čevlje. Čevlji imajo svoj vonj in potrebujejo posebno nego. V kolikor ste prepričani, da je garderobni prostor primeren zanje jih aplicirajte v zato namenjeno omaro, v nasprotnem primeru pa jih umestite drugam. Smiselno je, da se čevlje shranjuje tam, kjer se preobujemo kar pa v veliki večini primerov nikakor ni spalnica, prej kakšen predprostor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja