NAČRTOVANJE

Nov dom, kaj sedaj?

Ko se prvotno veselje in navdušenost ob odločitvi za nov dom malce pomiri nas oblije kopica izzivov. Seveda pa za izziv obstaja rešitev. Vsak bi rad privarčeval kak evro na vsakem koraku. Sama večkrat poudarjam varčujte tam kjer je smotrno in ne tam kjer na kratki rok že res veliko privarčujete, a na dolgi rok veliko izgubite. En takšnih varčevalnih ukrepov je med drugim tudi opremljanje/gradnja stanovanja ali hiše. Zavedajte se, da v povprečju enkrat v življenju gradimo hišo/kupimo stanovanje. Omenjeno bivalno površino enkrat v življenju še prenovimo. Nepremišljena gradnja ali nakup pa nam lahko težave povzroča celo življenje. Verjamem, da ko zadnje fičnike zbirate za opremo, prekalkulirate vsako ponudbo, sploh ne pomislite na kvaliteto bivanja. A slednja je najpomembnejša.

No sedaj pa k izzivu, ki ga imenujem NEPREMIŠLJENO OPREMLJANJE/GRADNJA. Vsak bi rad vse naredil sam, ampak to v večini primerov ne gre. Prav tako kot se človek ne more operirati sam, če ni kirurg enako velja, da človek potrebuje znanje za gradnjo in opremljanje doma. Kvaliteta bivanja je pomembna in tako kot investirate v dobrega zdravnika, investirajte tudi v doberga arhitekta/notranjega oblikovalca. Dom mora biti zgrajen po vaših merah in vaših potrebah. Preden se pričnete resno spoprijemati kakšna bo kuhinja in dnevna soba, začnite razmišljati o sebi, kakšne navade imate, koliko kuhate, kaj kuhate, koliko delovne površine potrebujete v kuhinji, koliko imate oblek, kakšne obleke imate….
Enostavno napišite dnevnik svojih navad in nato obiščite nekoga, ki se ukvarja z načrtovanjem bivalnega okolja. Verjamem, da so finance tukaj pomemben dejavnik in se zaradi tega marsikdo odloči sam oblikovati bivalni prostor. V kolikor želite privarčevati pri načrtovanju se odpravite v knjižnico in preberite literaturo na temo opremljanja. Ne boste obvladali kot arhitekt ampak, določene pomembne informacije, ki vam bodo olajšale to pot boste pridobili. Ko opravite ta korak pa v roke svinčnik, milimeterski papir in barvni papir ter škarje. Na milimeterski papir si narišete prostor, ki ga želite opremiti. V prostoru označite kam se odpirajo vrata in okna. Ne pozabite na grelne naprave (radiatorje), če se nahajajo v prostoru jih tudi narišite. Sledi naslednji korak. Iz barvnega papirja izrežite elemente standardnih tlorisnih mer (garderobna omara 60 X 60 cm, postelja 180 X 200 cm..) in jih začnite postavljati po prostoru. Tako boste sami lažje spoznali prostor. Priporočljivo, je da prostor načrtujete v merilih kot so 1:50, 1:25, 1:20.
Pri načrtovanju ne pozabite, da vam prav majhni detajli in majhne stvari, omogočajo kvalitetnejše bivanje in manj sivih las.

NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE PRI OPREMLJANJU DOMA:
kuhinjski elementi niso do stropa (nad visokimi kuhinjskimi elementi se nam pojavi prostor, ki je neizkoriščen in zelo težaven za čiščenje)
pomivalno korito in kuhališče drug ob drugemu (voda in elektrika, to ni ravno najboljša kombinacija, poleg tega pa nimamo odlagalne površine kam odlagati kuhinjske pripomočke)
kuhališče do stene (če je le mogoče med steno in kuhališčem pustite minimalno 15 cm prostora. Pridobili boste površino za odlaganje pripomočkov za kuhanje in lonci ter kozice bodo lahko brez težav scentrirani na sredino kuhališča)
premalo vtičnic (raje kakšna preveč kot premalo, na stopnišču obvezno vtičnica na vsakem podestu)
ogromen hodnik (če je le mogoče se hodniku izognite, raje naredite prehodni prostor z omarami-garderobna soba)
• kuhinja brez nape (napa je nujno potrebna pri kuhanju, skrbi da gre vlaga in neprijetni vonji iz prostora)
pomivalni stroj na najbolj prehodnem delu kuhinje (pomivalni stroj v kuhinji vmestite tja kjer je najmanj prehoden prostor, pri tem pa ne pozabite, da mora biti pomivalni stroj v neposredni bližini kuhinjskega korita)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja