NAČRTOVANJE

1001 slovenska fasada

Čudovite slovenske pokrajine kamnitih sivo belih objektov so v zadnjih desetletjih postale prava pisana paleta objektov. Ko sem te stvaritve opazovala še kot gimnazijka mi sploh ni bilo to tako grozno. Pravzaprav so me te stvari spominjale na Benetke in druge čudovite barvite vasice v Italiji. Meni kot primorki, ki je le korak proč od Italije pravzaprav to ni bilo niti toliko nenavadno. Leta so tekla, moje mišljenje pa se je izoblikovalo, napolnilo s strokovnim znanjem, ki sem ga pridobila na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in poljudnim znanjem, ki sem ga pridobivala z branjem in razumevanjem številnih interpretacij prostora.

Ja, bilo je obdobje, ko sem tako rekoč preučevala fasade. Do teh razmišljanj in iskanj zakajev so me pripeljale lepote štajerskih in dolenskih fasad. Vse mogoče barve od živo zelene, vinsko rdeče, živo rdeče so se bohotile med še ne obnovljenimi starejšimi hišami. Opazovani objekti v novih naseljih pa so kar tekmovali v tem katera barva fasade je izrazitejša. Na fakulteti smo v seminarju večkrat prišli na problematiko uničevanja tipičnih pogledov krajine z barvami. Vem, zagotovo se bo tukaj našel nekdo, ki bo dejal, kaj ima stroka pravico se ukvarjat kako fasado si jaz izberem, ker jo sam financiram in apliciram na mojo hišo. Ampak stroka ima pravico posegati tudi na to področje. Arhitekti, še bolje urbanisti in drugi načrtovalci zunanjega prostora imajo pravico in dolžnost ohranjati neke tipične elemente, ki so skozi stoletja rasli in se razvijali na našem območju. Slovenija nima nekega osebnega stila arhitekture, ima pa dokaj tipično gradnjo za določena območja. Pri nas se je vedno gradilo z materiali, ki jih je omogočala krajina, od tod tudi barve slovenskih fasad. Slovenija ni bila nikoli znana kot dežela barvitih fasad. Barve so le bežno zaznamovale krajino in kar groza me je kot oblikovalca prostora, ko opazujem kaj se dogaja. Vsak bi vse po svoje. Apliciranje barv na fasado je postal tako rekoč že slovenski nacionalni šport.

Vprašanje, ki se mi venomer poraja, ko se peljem mimo kakšnega živo rdečega objekta je to ali ljudje ne vedo kako barve vplivajo na razpoloženje posameznika. Zahvaljujoč spremembam OPN-jev so številne občine v svoje prostorske načrte dodale tudi specifične barve, ki naj bi se uporabljale za prenovo in novogradnjo objektov na posameznih območjih. V veliki večini govorimo o nevpadljivih barvah, ki se lepo zlijejo z okolico. Spet druge občine so si drznile iti korak dlje in določile tudi materiale, ki se lahko uporabljajo za zunanjo ureditev objekta. Vem, da bodo vedno kršitelji korak pred zakonodajo in bodo trdili v svoj prav, ampak degradacija zunanjega okolja z vidika fasad postaja v zadnjem obdobju v Sloveniji velik in pereč problem.

Posamezni objekti po barvi izstopajo iz okolice in opozarjajo na sebe. V določenih primerih je to zagotovo pozitivno, kajti nenavaden objekt pa naj bo to barvno ali oblikovno pritegne pozornost opazovalca. Z vidika šoping centrov, restavracij, športnih parkov je to vsekakor atraktivno in privlačno, ker želijo privabiti obiskovalce. Ko pa na stvar gledam, kot posameznik, ki želi v privatnem objektu po delu prebrati kakšno knjigo, se odpočiti in napolniti baterije za nov dan, najverjetneje ne želim, da se okrog moje hiše sprehajajo številni neznanci, ki so tja zašli zgolj zato, ker so videli mojo nenavadno fasado?

Naj bo vodilo pri izbiri barve in oblike fasade poleg omejitev, ki jih lahko razberete iz lokacijske informacije tudi to kaj želite z vašim objektom doseči. Stroka vam ne pogojuje navodil zato, ker smo si to zamislili, ampak ker so opazili kako se izgubljajo dragoceni drobci naše arhitekture in kako barve negativno vplivajo na izgled običajno dobro zasnovanih objektov. Barvo fasade izbirajte skupaj z arhitektom, ki vam bo načrtoval objekt. Zavedajte se, da je težko delček iz barvne karte aplicirati na vaš objekt brez predhodnega posveta. Barva na papirju se zaradi različnega materiala v manjši meri razlikuje, ko je aplicirana na fasado, so pa zato številne aplikacije, ki so vam v pomoč pri izbiri prave barve fasade. Raziskujte in poskušajte, poudarjajte elemente, ki so na objektu pomembni in ki jih sleherni obiskovalec vašega doma ne sme zgrešiti (vhod v objekt), izogibajte pa se poudarjanju elementov, ki kazijo izgled vaše fasade (elektro omarica, zunanja enota klime, TČ).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja