NAČRTOVANJE

Skrivnosti dobro načrtovane kuhinje

To, da načrtovanje kuhinje ni mačji kašelj najverjetneje veste že vsi, ki ste se v takšen projekt podali brez pomoči strokovnjaka. No ja sama že kar nekaj časa uspešno krmarim v načrtovanju kuhinj in poznam marsikatero skrito past in vem na kaj vse je potrebno biti pri načrtovanju kuhinje pozoren. O normativih v kuhinji sem že pisala. Pomembni normativi, ki jih je v kuhinji potrebno upoštevati so višina kuhinjskega pulta in osnovna načela pri načrtovanju kuhinje. Nisem pa podala besed o drugih nenapisanih pravilih načrtovanja kuhinje.

Nenapisanih pravil pri načrtovanju kuhinje je veliko. Ko vas bom naslednjič pri načrtovanju kuhinje spraševala o vaših življenjskih navadah, shranjevanju živil, ali kupujete živila brez embalaže, ali v embalaži, kako je s shranjevanjem steklenic, tega nikakor ne bom počela zaradi svoje radovedne narave. Takšna vprašanja bom postavljala zgolj zato, da bom razporeditev v kuhinjskih omarah in predalnikih načrtovala vam najbolj prijazno. Kar se skriva za kuhinjskimi frontami je dobro pretehtana reč. Nobena polica ni od druge police odmaknjena zgolj toliko centimetrov, kolikor se mi zdi primerno zaradi vizualnega izgleda. Razmake med policami načrtujem z merjenjem najrazličnejših pripomočkov in predmetov, ki se v kuhinji nahajajo. Premerim višine velikih kozarcev, kozarcev za vino, kavnih skodelic, premere krožnikov, višine steklenic in še marsičesa drugega.

Detajlnega načrtovanja kuhinje se nikdar ne lotim na prvo žogo. Premislim o uporabnosti omar, kaj mora biti pri roki pri štedilniku in pomivalnem koritu, kje je smiselno shranjevati hrano in kako naj načrtujem odlagalno površino ob pečici. Narava dela v kuhinji je takšna, da je za njeno uporabnost nujno potrebno premisliti o vsakem gibu.

Štedilnik ob steni? Ne, hvala. Zakaj ne? Iz preprostega razloga, ob štedilnik pri kuhanju vedno odlagamo kuhinjske pripomočke. Pogosto ob kuhališče tudi postavimo krožnike in nanj kaj odložimo, premer ravnih velikih krožnikov je med 25-30 cm. Priporočam vam, da kuhališče od stene ob strani odmaknete vsaj za 30 cm, da lahko na ta del kaj odložite in istočasno brez težav pripravljate vsakodnevne dobrote.

Vse police v omarah bodo na razdalji 20 cm. To je super razdalja za shranjevanje krožnikov običajnih kozarcev in kavnih skodelic. Kako boste pa shranjevali kozarce za vino, embalaže riža in raznoraznih kosmičev? Tudi na to je potrebno biti pozoren in kdaj pa kdaj kakšen razmak med policami narediti na 30-35 centimetrov.

Ozke dolge niše v kuhinjskih omaricah so zelo nepraktična stvar. Omare širine 15 cm brez izvleka so neuporabne, saj moramo v kolikor želimo iz omare vzeti predmet, ki se nahaja neposredno ob hrbtišču omare vse predmete postaviti iz omare in jih zatem vanjo pospraviti nazaj. Izvlečni elementi so v teh primerih super rešitev, ker nam omogočajo, da je takšna omara uporabniku prijaznejša za uporabo.

Skritih pasti je ogromno. Med drugim si morate postaviti tudi vprašanje kako bo z malimi gospodinjskimi aparati. Se bodo sporti čistili in spravljali v omaro? Se bodo skrivali v omaro in bili vsakodnevno posredno na kuhinjskem pultu? Kako jih bomo shranjevali, skupaj z embalažo? Vprašanj na katere si je potrebno pri načrtovanju kuhinje odgovoriti je ogromno. Razmislite o vsakem najmanjšem detajlu, tudi o materialih. Vprašajte se čemu boste dali prednost ali videzu ali čiščenju. Česa v vaši kuhinji ne sme manjkati. Nikakor ne smete pozabiti na vtičnice. Kuhinjski aparati na žalost ali na srečo še niso tako napredni, da bi delovali na baterije. Velika večina jih še vedno potrebuje dovod do elektrike. Koliko vtičnic potrebujete preračunajte sami, glede na število malih gospodinjskih aparatov, ki so dnevno v uporabi. Na oko lahko zatrdim, da 4 vtičnice v kuhinji so za običajnega uporabnika dovolj.

Načrtovanje kuhinje ni bav bav, je pa stvar, o kateri je potrebno razmišljati že v fazi načrtovanja objekta. 30 centimetrov širša kuhinja lahko velikokrat pomeni več delovne površine, boljšo postavitev elementov. Pri načrtovanju kuhinje razmišljajte, sprašujte, iščite in preizkušajte. Nikakor se ne smete zadovoljiti s prvo trditvijo ali odgovorom uporabnika ali prodajalca pri načrtovanju kuhinje. Saj veste kako pravijo sto ljudi sto čudi, več mnenj, boljšo in jasnejšo sliko si boste ustvarili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja