Plitkejše omare so primerne za shranjevanje knjig
NAČRTOVANJE

Kaj lahko shranim v omaro globoko 30 centimetrov?

Hodniki, shrambe in majhni prostori. Nuja vsakega doma. Ampak moje stranke tukaj ocenijo, da prav v teh tini mini prostorih potrebujejo omaro. “Tukaj bi res lepo pasala ena omara? Vem je ozko, ja ampak mi rabimo omaro!”

Plitkejša omara je lahko tudi garderobna omara

No to so besede, ki pogosto priletijo do mojih ušes. Potem poskušam stranko nekako pomiriti in ji povedati, da marsikaj je mogoče, ampak v hodnik, ki je širok 120 cm žal ne gre umestiti klasične garderobne omare globine 60 cm. Seveda sledi temu še nekaj prerekanja, da oni so pa to že nekje videli. No v takšnem primeru mi ne ostane drugega kot, da vzamem v roke meter in šolski zvezek. Ja moje merilo pri načrtovanju in rokovanju s posamezniki je vsekakor klasičen A4 zvezek. Format A4 je visok skoraj 30 centimetrov in prav vsi smo se ali pa se še vedno z njim srečujemo. Potrebno je razumeti odnose med elementi in to posamezniki najlažje dojamejo z nazorno predstavitvijo z elementi, ki jih uporabljajo na vsakodnevni bazi.

Vrnimo se k ozkim omaram. Omara globine 30 centimetrov ni klasična garderobna omara. Funkcionalnega prostora v takšni omari imamo cca 27 centimetrov. Hrbtišče nam pobere cca 1 centimeter, fronte nam poberejo cca 2 centimetra. V tako globoko omaro ne bo šlo shraniti običajne majice za odraslo osebo. Klasičnega obešanja v takšni omari tudi ne bo.

Shranjevanje gospodinjskih pripomočkov v plitkejših omarah

Kaj pravzaprav lahko shranim v omaro globine 30 centimetrov?

čevlje– omenjena globina je primerna za shranjevanje čevljev
ženske torbice– predstavnice nežnejšega spola imamo kar nemalo težav s shranjevanjem naših torbic. Kam naj jih shranimo kako naj jih shranimo, no plitkejše omare so kot idealne za njihovo shranjevanje
shranjevanje dekoracije– z dekoracijo ne vemo ne kam in kako. Na njej se nabira prah, nekam pa jo moramo shraniti v kolikor je seveda ne zavržemo. V plitkejših omarah je to vsekakor lažje shraniti, ker je pogled nanje preglednejši.
domača lekarna– nujno zlo vsakega doma, biti mora pregledna in jasna. Verjamem, da si posamezne zdravila še dodatno zložimo po škatlah, a so stvari dostopnejše v plitkejših omarah kot v globljih
knjige– knjige so vidni praholovilci. Lepo je v kolikor so shranjene na vidnem mestu, ker potem pridejo pogosteje v naše roke, a prah se na njih bolj nabira v kolikor niso v zaprtih prostorih.
kape, šali, rokavice– vse to je lahko pregledno shranjeno v plitkejših omarah
sredstva za čiščenje (metle, morda celo sesalec in čistila v kolikor jih želimo imeti na urejenem mestu in da se nam ne konstantno premetavajo naokrog

Pri snovanju omar pa ni pomembna samo njihova globina ampak tudi razpored polic v omari. Razmak med policami igra pomembno vlogo. V kolikor bo razmak med policami borih 15 centimetrov bo težko postavljati večje predmete v omaro. Knjige nikakor ne bodo šle. Vprašanje je tudi kako bo z dekoracijo in zdravili. Ko oblikujete omaro bodite vsekakor pozorni na to kaj in kako lahko aplicirate. Odsvetujem, da se odločite za končno postavitev polic. Dopustite si, da jih lahko premikate +/-5 cm. Nikdar ne veste, kar imate danes namen shraniti v omaro bo do časa, ko bo omara pri vas morda že pase.

Plitkejša omara je iedalna za skladiščno pregledno omaro.

Zakaj se posamezniki vseeno odločijo za tako plitke omare?

Osebno se velikim plitkim omaram raje izognem. S preprostega vidika, ker sama sebe dokaj dobro poznam kot uporabnika in ker vem, da razen nekaj parov čevljev in domače lekarne v njih ne bi imela kaj shraniti. Ampak to so moje osebne preference. Nikakor nisem človek, ki obožuje skladiščenje in shranjevanje ogromne količine nepotrebne navlake. Zavedam pa se, da niso vsi takšni kot sem sama in zato nimamo vsi enakih potreb pri shranjevanju. In, ker sprejemam drugačnost in sem odprta oseba načrtujem tudi takšne izzive posameznikov. Pri vsem tem pa kot vedno poskušam stvar omisliti in ne načrtovati stvar, ki bo sama sebi namen in ko bo postavljena ne bo imela nobene posebne vloge. Še več uporabnik se bo začel spraševati kaj naj tukaj shrani. Ne glede na vse so takšne omare neke vrste “life saverji” tistim posameznikom, ki obožujejo minimalizem imajo radi stvari urejene. Nenazadnje se v takšno globino omar lahko postavi žgane pijače, najrazličnejše kozarce, plastične posode za shranjevanje hrane. Vsekakor so tudi plitkejše omare zanimive. Je pa odraz tega kaj se bo v njih nahajalo vsekakor to kaj potrebuje uporabnik in kje je lokacija omare. Nikakor ne preferiram načrtovanja v stilu to smo videli tam in tam in mi je všeč v kolikor mi posameznik ne zmore razložiti kaj je dobrobit videnega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja