NAČRTOVANJE

Kaj pa, ko bi kuhali na prostem?

A ste se mogoče vprašali kaj počnemo arhitekti v prostem času? Arhitektura in kreiranje bivalnih in drugih površin dodobra zaznamuje tudi naš vsakdan. Ja prav ste prebrali, včasih, ko bi lahko razmišljala katera marmelada je boljša, ali izbirala na kakšni plaži bom poležavala čez dva meseca sama razmišljam o tem, kako naj izboljšam kakšen že narisan tloris. Rešitve iščem v vsakdanjih rečeh, ko opazujem sosedo, ki zaliva vrt ali bežno spremljam dogajanje na domačem dvorišču. Vem, nenavadno, a včasih se zgolj zazrem v gibanje posameznika pri določenih opravilih in iščem podrobnosti .

No ja, sedaj sedim na terasi in ne razmišljam o tem kaj počne soseda, še manj pa opazujem dogajanje na dvorišču. Misli in razmišljanja mi vedno bolj uhajajo k dejstvu, da bi bilo dobro ustvariti letno kuhinjo. Medtem ko iščem pluse in minuse in se sprašujem zakaj to potrebujem in ali je to samo ena muha enodnevnica pogledam na termometer, ki prav nič ne spodbudno nakazuje na hladno poletno jutro. In spet si mislim, ne tega že ne potrebuješ, poglej kako je vroče, v hiši pod klimo se poleti kuha.

Nekaj mi nikakor ne da miru in razmišljam naprej. In najdem kar nekaj plusov zunanje kuhinje:

  • odlična je za pripravo piknikov, peko na žaru in druženju s prijatelji,
  • kuhanje marmelade in pri tem ne umažeš cele kuhinje ali še bolje vse lahko počistiš z vedrom vode in krtačko, ker je seveda zunanja kuhinja zasnovana tako, da je super odporna na vremenske razmere,
  • poletne zabave zunaj, noben se ne stiska, vsi lahko posedajo na terasi, stopnicah, zelenici, težave s prostorom kar na enkrat izginejo.
Minusov v zunanji kuhinji skorajda ne opazim, poleg tega, da je ne glede pozimi potrebno zunaj zaščititi vsaj dovod vode in mogoče za boljšo ohranjenost pokriti del zunanje kuhinje. Vsekakor bom zunanjo kuhinjo aplicirala v nek zavetrni del objekta s streho. 

Se pa tudi sama sprašujem kako praktično, funkcionalno in uporabno opremiti zunanjo kuhinjo. To bo vsekakor izziv tudi za mene.
Meni bodo pri kreiranju letne kuhinje v pomoč nekaj sledečih nasvetov

  • ŽAR in KUHALIŠČE-nujno zlo letne kuhinje. Lahko je vgrajen v zasnovo kuhinje ali apliciran kot samostojni element. Okrog moramo predvideti dovolj prostora za gibanje, ob njem pa primeren prostor za odlaganje pripomočkov za peko na žaru, začimb in nenazadnje prostor, kjer bomo meso, zelenjavo in druge stvari pripravili za peko.
  • HLADILNIK- sliši se nenavadno ampak baje je noro dobro, da ga imamo tudi zunaj. Mene malce skrbi korozijska odpornost ampak že brskam kje bi lahko našla primeren zunanji hladilnik, ki bo skrbel za mrzlo pijačo in hrano na dosegu roke. Predstavljam si, da bo hladilnik v letni kuhinji super, ker mi ne bo potrebno za vsako stvar teči v hišo in prinašati ven pri tem pa popacati vseh ploščic in zamuditi vse zanimive teme pogovora.
  • UMIVALNIK- brez tega ne gre, ker razmišljam o letni kuhinji, ki bo res simpl in enostavna za čiščenje se spogledujem z inox pultom, ki ima že apliciran umivalnik, tako se bom izognila dodatnim robovom.
  • PEČICA- glede pečice sem kar neodločena. Super mi je jesti kruh in pice s krušne peči. Res hrustljavo in odlično nekaj, kar mi v klasični pečici še ni uspelo pripraviti. Ker pa sem omejena s prostorom se z idejo zunanje krušne peči ne ravno spogledujem. Pozimi bo ta element postal neuporaben, kljub temu, da je vreden koriščenja skozi celo leto.
  • ZAŠČITA S POKROVOM- slabo vreme, burja, toča, dež in sneg zahtevajo, da aparate zaščitimo. Sama bom v letno kuhinjo aplicirala aparate, ki bodo imeli že vgrajene pokrove za zaščito. Dodelava posameznih elementov se mi zaradi tesnjenja tukaj žal ne zdi primerna.
  • VTIČNICE- jah tudi zunaj jih potrebujemo, dodatna priložnostna razsvetljava rabi nek vir energije, mikser, ki ga potrebujemo za pripravo noro dobre paradižnikove mezge tudi. Sama se spogledujem s tremi vtičnicami na delovnem pultu, ki morajo biti zaščitene pred vodo in vremenskimi spremembami (priporočen minimalni IP65), poleg njih pa bom glede na število aparatov, ki potrebujejo elektriko predvidela še direktne priklope.

Ko bom svojo sanjsko letno kuhinjo zares oblikovala pa vam jo zagotovo pokažem. V mislih že nastaja koncept, na listu papirja pa proračun.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja