NAČRTOVANJE

Kopalnica in njene sladke skrivnosti

Nisem tip ženske, ki pred ogledalom preživi ure in ure, ki se liči in lepotiči preden gre na vrt. Daleč od tega, sem preprosta punca, ki ima rada sveže oprano perilo, čiste lase. Puder, šminka niso v moji domeni. Zakaj mi je kopalnica postala moj najljubši prostor je vprašanje, ki si ga zastavljam veliko časa.

Že kot otrok sem z veseljem opazovala najrazličnejše kopalnice. Bila sem mali firbec, uživala sem, ko sem se znašla v kopalnici, ki je nisem poznala. Z očmi sem jo analizirala, doma o njej razmišljala. Sedaj, ko sem starejša in na prostore v hiši gledam drugače je kopalnica postala moj najatraktivnejši prostor.

Otroške analize, razum odraslega in ideje arhitekte so me pripeljale do razmišljanja brez česa si kopalnice ne predstavljam.

1. VELIK PREDALIK ZA SPODNJE PERILO IN BRISAČE
Nepogrešljiva stvar, ko se tuširaš imaš sveže spodnje perilo vedno pri roki. Zakaj predalnik in ne omara s policami? Predalniki so preglednejši. Stvari v njih lahko lažje organiziramo. Pri visokih predalnikih je potrebno paziti, da so pritrjeni v steno ter tako preprečijo kakšen neljubi dogodek malčka, ki pleza po ročajih predalnika.

2. OKNO
Vem, kopalnice spadajo med servisne prostore. To so tisti prostori, ki jih arhitekti obračamo proč od sončne svetlobe, proti severu, včasih jim neposredno svetlobo tudi onemogočimo (ni okna). V kopalnici se vse to lahko lepo reši, za prezračevanje in odvod vlage namesto prezračevalni sistem. Ampak a ni nekaj najlepšega, ko se tuširaš in opazuješ svetlobo in naravo skozi okno?

3. VELIKO OGLEDALO
Tudi dekle, ki ne mara ličenja ima rada veliko ogledalo čez celo steno. Ogledalo v prostoru oddaja dodatno svetlobo, ga naredi svetlejšega. Poleg tega je osrednji element kopalnice običajno ogledalo, ki je nepogrešljiv element med urejanjem.

4. KOPALNIŠKI PULT ŠIRINE 60 cm
Kopalniški pulti so običajno ožji od gospodinjskih. Zakaj? Zato, ker so običajno tudi kopalniški lijaki ožji od kuhinjskih. V kopalnicah ne potrebujemo rezati, sekljati in kuhati. Kopalnica služi za urejanje. Tudi pr urejanju potrebujemo prostor za odlaganje. V kolikor je le mogoče uporabite širino kopalniškega pulta 60 cm, ko ga enkrat imate si ne znate predstavljati več ožjega.

No ja, to so štiri stvari brez katerih si kopalnice ne znam predstavljati. Ali bom v kopalnici postavila tuš ali kopalno kad to je pa že druga tema.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja