NAČRTOVANJE

Kako zasnovati otroško sobico

Vsak starš opremlja sobico svojih otrok z veseljem. Svojemu otroku želi omogočiti kvalitetno bivalno okolje za pisanje domačih nalog in igro. Pri tem pa je potrebno upoštevati tudi nekaj osnovnih načel, ki so pomembna za oblikovanje kakovostne otroške sobice.

1. PISALNA MIZA MORA BITI V NEPOSREDNI BLIŽINI OKNA
Otroška soba je super, če je lahko orientirana proti jugu, jugozahodu ali zahodu. Ta orientacija omogoča, da ima otrok v popoldanskih urah dovolj naravne svetlobe za pisanje domačih nalog. Pisalna miza mora biti postavljena pod okno ali pa v neposredno bližino le tega.

2. DIMENZIJA PISALNE MIZE
Pisalna miza mora biti globoka 70 cm. Preprosta matematika, velik zvezek je velik približno 30 cm. Običajno otrok, ko piše domačo nalogo ima na mizi dva zvezka enega nad drugim. Dolžina pisalne mize pa je 120 cm. Barvice, svinčniki, knjige, zvezki in kaj hitro še računalnik zavzamejo nekaj prostora. Velika pisalna miza pa je samo velik plus pri spodbujanju otrokovega dela in ustvarjanja.

3. POSTAVITEV POSTELJE
Vzglavje postelje ne sme biti neposredno v bližini vrat, da ne ustvarimo prepiha. Priporočljivo je, da v sobo vstopamo ob vznožju postelje.

4. OMARE
V otroški sobi ne smemo pozabiti na garderobne omare in predalnike. Predalniki so zelo dragocen element za organizacijo šolskih zvezkov, igrač in elementov za ustvarjanje. Garderobna omara mora biti globoka 60 cm, da lahko vanjo brez težav obesimo bunde in jakne. V kolikor je le mogoče v otroško sobo postavite eno omaro 80 cm širine in 60 cm globine, ki bo namenjena obešanju in eno omaro 80 cm širine in 60 cm globine, ki bo imela samo police. Seveda nobena dodatna površina za shranjevanje ne škodi, v kolikor jo seveda dopušča prostor.

5. SHRANJEVANJE PREŠITIH ODEJ
Prešite odeje so super pozimi, ko enostavno ne moremo brez njih in nam oddajajo svojo toploto. Zelo nadležne pa so spomladi, ko jih je potrebno pospraviti. Zavzemajo zelo veliko prostora. Za shranjevanje prešitih odej, pregrinjal… je zelo priporočljiva stvar predalnik pod posteljo, vanj lahko spravimo čuda stvari.

Vsekakor pa se pri opremljanju otroške sobe paziti in premisliti ali sobo načrtujemo za kratek čas do otrokovega vstopa v vrtec, šolo, ali za daljše obdobje. V kolikor otroško sobo načrtujete za daljše obdobje premislite sledeče dejavnike:

• kakšna bo širina postelje (100 cm ali 120 cm ali 140 cm),
• koliko omar bo v sobi,
• koliko bodo visoki predalniki,
• kako bo zasnovana pisalna miza,
• kakšna bo postavitev stikal in vtičnic.

Vsekakor pa v spalne prostore ne sodi ogledalo. Ogledalo odbija svetlobo in je zelo moteč element ponoči.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja