Višina parapeta v kuhinji
Uncategorized

Kaj je višina parapeta?

Vse prevečkrat se mi zdi, da govorim investitorjem nerazumljiv jezik. Kot vsaka stroka ima tudi arhitektura in projektiranje svoje termine. Ti termini so meni domači in ker jih uporabljam na dnevni bazi jim ne posvečam dodatne pozornosti. Pogosto pa se zalomi, ko svojim naročnikom razlagam in razlagam in ko končno zajamem sapo se s strani naročnika sliši glas “Nina, kaj pa to pomeni?

Z leti sem se sicer naučila, da med razlaganjem tudi povem pomen kakšnega termina. Na prvem sestanku vsekakor ne vem s kom imam opravka, ali je to izkušenj samograditelj, ali navdušenec nad interjerjem ali zgolj programer, ki obvlada načrtovanje “smart home” aplikacij.

Eden izmed terminov, ki ga pogosto uporabim, ko že vem o kakšnem tipu projekta govorimo je zagotovo višina parapeta. Ta podatek je pomemben praktično v vseh prostorih. Tako v otroški sobi, kuhinji, kopalnici, kot tudi v kabinetu. Višina parapeta nam pove koliko od končnega tlaka se začne okno.

Višina parapeta v kuhinji

Zakaj je višina parapeta pomembna v kuhinji?

Vse pogosteje opažam načrte kuhinj, ki imajo višino parapeta nelogično, skoraj neprimerno. Vemo, da se višino pulta v kuhinji določa po ergonomskem izračunu uporabnikov le te. Posledično bi morali tudi parapet okna v kuhinji določati po višini pulta v kolikor želimo, da se le ta nadaljuje do okna ali pa parapet okna postaviti više. Univerzalnega odgovora kaj je tukaj boljše praktično ni. Z vidika cene in lažje izvedbe je vsekakor bolje, da kuhinjski pult in okenska polica nista na isti višini, ampak je polica višje. Je pa okenska polica, ki se nadaljuje v pult vsekakor lep dovršen detajl opreme.
Tehnična smernica sicer opozarja, da mora biti najmanj ena odprtina za naravno osvetlitev prostora projektirana in grajena tako, da znaša višina parapeta maksimalno 0,9 m nad gotovim podom in omogoča vpogled v zunanji prostor. Nikakor pa ne pozabite, premisliti kako bo z odpiranjem okna v kolikor bo njegov parapet v višini pulta ali nad pultom. Posebej pozorni bodite na odpiranje okna v kolikor bo le to nad umivalnikom. V namig naj vam bo dejstvo, da je minimalna višina kuhinjskega pulta 0,9 m. Že v fazi izbire oken in njihove montaže razmišljajte o postavitvi kuhinje. V primeru izziva z odpiranjem okna v kuhinji je dobro detajlni načrt za kuhinjo izdelati v fazi priprave PZI dokumentacije.

Višina parapeta v kopalnici

Višina parapeta v kopalnici?

Kopalnica velja za intimen prostor. Za tisti prostor, kjer ne ravno radi sprejemamo poglede sosedov in mimoidočih. Sama vedno v kolikor se le da tudi v kopalnici predvidim okno, ker mi naravna svetloba tudi v tako imenovanih servisnih prostorih veliko pomeni. Višina parapeta okna v kopalnici v kolikor želimo zasebnost je cca 1,4 m. Glede na orientacijo okna pa sama vedno malce korigiram tudi višino parapeta. V kolikor gleda okno na prosto, v gozd in že sam pogled ustvarja neko intimo predlagam višino parapeta okna 1-1,25 m. Vsekakor se na željo stranke v kopalnico tudi vstavi balkonska vrata z možnostjo izhoda na prosto. Pozorni morami biti tudi na to ali bo okno služilo kot odlagalna polička v tušu. Pri umeščanju okna v kopalnico imejte idejo tudi o tem kako boste v prostoru načrtovali pohištvo, kje bo omarica z ogledalom in kje bo WC školjka. Pozicija okna in nenazadnje bleščanje sonca skozenj ima velik vpliv na naše bivalno ugodje. Nikakor ni prijetno, da blešči sonce naravnost v ogledalo. Posledica take orientacije okna je jasna, okno ostane zasenčenoin izgubi svoj pravi namen dovoda naravne svetlobe v prostor.

Koliko je primerna višina parapeta v otroški sobi/kabinetu?

Fiksna pisalna miza je visoka 0,75 m. V mislih imejte, da je najboljše, da je pisalna miza osvetljena s strani ali od odspredaj. V kolikor vam prihaja naravna svetloba izza hrbta vam le ta blešči v ekran ali zvezek, poleg tega pa si sami ustvarjate tudi senco. Vse popularnejše in uporabnikom prijaznejše postajajo v zadnjem času dvižne pisalne mize. Dvižna pisalna miza se dviguje do takšne višine, da lahko delamo stoje. Podati tukaj pametno razlago koliko bo višina parapeta v kolikor bo okno pred pisalno mizo je v primeru dvižne pisalne mize nesmiselno. Posamezniki smo različno visoki in tako se tudi spreminja končna višina mize. Vsekakor ima miza določeno maksimalno možno dvižno višino. Minimalna višina parapeta v otroških spalnicah, kabinetih in tam kjer bodo pozicionirane mize ob okno je 0,75 m. Nikakor pa ni nič narobe v kolikor je višina parapeta tam 0 ali 0,9 m. Pomembno se je pa malce pogovoriti o tem kje bo okno. Pogosto se izkaže, da je svetloba s strani kar privlačna in tudi bolj praktična v primer dvižnih miz. V mislih imejte, da ob pisalni mizi potrebujete tudi prostor kamor boste skrili kablovje in neprestano nabijanje sonca v monitor, četudi z zadnje strani ni ravno višek iznajdljivosti.

Višina parapeta ob pisalni miss

Načrtovanje lege in višine okna ni enostaven projekt. Ozirati se je potrebno na funkcionalnost, sonce in na estetsko dovršenost zunanjosti objekta. Okno ni cenejše od zidu. Zato pazljivo, kje bo parapet okna 0 m. Razmislite ali je primerno, da imamo parapet 0 m in za njim pozicionirano pisalno mizo ali omaro, ki zastira svetlobo v prostoru?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja