NAČRTOVANJE

Dejavniki, ki oblikujejo umestitev pralnice

Zbiranje idej, kreiranje prostorov in razmišljanje o umeščanju prostorov v objekt ni mačji kašelj. Ko si v glavi sestaviš postavitev in obliko hiše, pregledaš vse možne pinterest profile, na okoli obrneš cel google in prepričan si, da sedaj pa veš kaj hočeš.

A res veš kaj hočeš?

No stvar žal ni tako preprosta kot se zdi na prvi pogled. Projektantje veliko sprašujemo. Posledično se velikokrat zgodi, da posamezniki zaradi naših vprašanj začnejo dvomiti v svoje odločitve. Nikakor ne želimo vzpostaviti dvom v investitorju, želimo ga le povprašati o navadah in mu na podlagi odgovorov skreirati dom, drugo bivalno ali delovno okolje, ki bo njemu pisano na kožo.

Pogosto sem zasledila vprašanje investitorja kam umestiti pralnico. Vprašanje se mi je vsekakor zdelo na mestu. To je prostor, ki ima specifične potrebe, dodatno jih oblikujemo sami, ko kreiramo posamezen objekt in potem nastopijo še navade posameznika. Vsak dvom in razmislek pri projektiranju takšnega prostora je utemeljen in zahteva konstruktivno debato.

Katere dejavnike je smiselno upoštevati pri umeščanju pralnice?

 • Kje so spalni prostori oz. garderobni? Ali se bo v pralnici tudi likalo in spravljalo perilo.
  V kolikor nameravate v pralnici tudi spravljati in likati perilo je vsekakor smiseln razmislek, da je prostor apliciran čim bližje garderobnim prostorom, da si za enostavna in vsakodnevna opravila privarčujete čas.
 • Zakaj pralnico aplicirati v neposredno bližino kopalnice?
  Pralnica in kopalnica sta hočeš nočeš dva prostora, ki dobro funkcionirata povezano. V kopalnici se običajno preoblečemo, tam zavržemo umazano perilo in najpogosteje se v kopalnicah tudi nahajajo košare z umazanim perilom, ki romajo v spalnico. Poleg tega pa je praktično tudi to, da po tuširanju in v jutranji naglici ko vsi hitimo zavijemo v pralnico in tam vzamemo čisto zlikano perilo. Zagotovo nisem edina, ki skladišči srajce in bluze v pralnici ter jih lika na dnevni bazi in po potrebi, da se le ne po nepotrebnem gubajo in mečkajo v omari?
 • Zunanji izhod iz pralnice
  Upam, da nisem edina, ki še vedno prisega na sušenje perila zunaj. Ne vem ali je to iz preprostega razlog, ker nočem po nepotrebnem trošiti energija, ali zgolj zato, ker mi odgovarja obešanje perila in razmišljanje na svežem zraku. Ne glede na vse je vsekakor primerno, da pralnico aplicirate v bližino zunanjega balkona, ali iz nje vzpostavite prost prehod na vrt. Včasih pred pranjem oblačila zgolj stresemo in iz njih gredo smeti. In to je nedvomno lažje in enostavneje izvajati zunaj.
 • Pralnica v nižjih prostorih
  Zagotovo se med nami najade kdo, ki trdi da je potrebno pralnico umestiti v neposredno bližino kuhinje in ob vhodna vrata. Trditev nikakor ni za roge privlečena. V kuhinji že resda ustvarimo največ trdovratnih madežev, iz nje pride tudi ogromno mokrih cunj, ki romajo v pranje. Razmislite kolikokrat dnevno pospravljate kuhinjo in ali ni enostavneje, da iz nje enkrat na dan odnesete umazano perilo ali to počnete za vsako mokro in umazano cunjo? Sedaj pa še razmislek glede umeščanja pralnice ob vhodna vrata. Majhni otroci, igrala, vrt, peskovnik, mivka in zemlja in recept za umazano perilo je na dlani. Verjamem, da je neprijetno in predvsem pazljiv moraš biti ko svoje nagajive malčke in malčice preoblačiš, da ti je ne potacajo in z blatom okrasijo celotne hiše/stanovanja. Ampak otroci enkrat odrastejo in se takšni dogodki ne pojavljajo več, v vašem interesu pa najverjetneje ni spreminjati postavitve prostorov v vašem bivalnem okolju vsake pet let ali pač?

Nikakor pa ne pozabite, da so pralnice skladišče prahu. Včasih pa se zaradi pare pri likanju in pospravljanju še kako dobro izkaže tudi okno. Pri načrtovanju pralnice imejte v mislih tudi to, da ta prostor že res, da spada pod servisne prostore ampak se zaradi tega nikakor ne odrecite svetlobi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja