REŠITVE

Nakup ali najem nepremičnine?

Kaj hitro nastopi čas osamosvojitve in s tem tudi vprašanje ali nakup nepremičnine ali najem le te. Ta projekt je pogojen s financami, odnosi in možnostmi, ki jih imamo. Slovenska mentaliteta ni naklonjena najemu. Pa je prav tako? Je temu tako, ker so cene nepremičnin nizke v primerjavi s cenami najemnin? No ja, vsak ima svojo teorijo. Velja pa poudariti, da je cilj večine Slovencev lastna nepremičnina.

Hecno mi je, ko vsakodnevno spremljam portal nepremičnine in so cene v severno Primorski regiji primerljive z osrednjo slovenijo (Ljubljano). Pustimo zdaj to debato. To je drugo področje, ki ga narekujeta ponudba in povpraševanje.

Pojdimo k bistvu najem ali nakup? Sama zagovarjam nakup. Zakaj sem prišla do tega sklepa? Seštela nekaj prednosti in slabosti nakupa in najema, potegnila črto in ugotovila, da mi nakup bolj ustreza.

PREDNOSTI NAKUPA
+ nepremičnina je tvoja, nihče ti ne skače po glavi kako moraš imeti urejeno, ne kaj sme in kaj ne sme biti v stanovanju (točka, ki me je najbolj prepričala v nakup),
+ z majhno pokojnino se ti ni treba boriti kako boš plačal najemnino,
+ sam izbiraš ponudnike televizije, interneta, elektrike…,
+ v primeru, da greš na potovanje ne plačuješ najemnine za brez veze.

SLABOSTI NAKUPA
– v zelo kratkem času si ob veliko vsoto denarja,
– stroški vzdrževanja so v tvoji domeni,
– za več let se ustališ na eni lokacijo,
– skladiščenje stvari, krama se neprestano nabira redki ljudje pa se zavedajo, da je pametno imeti v bivalnem okolju samo tisto kar potrebuješ in ne tistega kar boš mogoče nekoč, en dan potreboval.

Misel od najema me je odvrnila zaradi preteklih slabih izkušenj z najemodajalci. Ja, ni vedno vse rožnato in tako kot je zapisano na papirju. Ljudje smo posebna bitja in se ne držimo dogovorov ali pa si napisano razlagamo po svoje.

PREDNOSTI NAJEMA
+ brez težav lahko menjaš lokacijo, saj nisi na nič vezan,
+ stroški vzdrževanja (popravilo električne napeljave, menjava oken, menjava vodovodnih cevi) so v večini primerov v domeni najemodajalca,
+ ne skladiščiš stvari,
+ v kolikor zapuščaš državo za več časa lahko brez težav prekineš najem, ko se vrneš pa lahko poiščeš novo stanovanje za bivanje.

SLABOSTI NAJEMA
– odnos z najemodajalci, super je če se z najemodajalci razumeš in se zavedajo kolikokrat lahko nenapovedano vstopijo v objekt, v nasprotnem primeru pride do težav,
– cene najemnin v večini odtehtajo mesečni obrok kredita, kar pomeni da plačuješ in na koncu ni nič tvojega,
– najemodajalec ti lahko kadarkoli prekine najem stanovanja, ti se znajdeš na cesti in potrebno je iskati novo stanovanje, kar vzame dodaten čas in predstavlja stres,
– lahko se zgodi, da si moraš sam opremiti stanovanje, kar pa le ni mali zalogaj, po izselitvi iz stanovanja pa ne veš kam z opremo (obstaja tudi bolha kot rešitev za prodajno rabljene in nerabljene opreme)

Ljudje smo si različni, nekaterim bolj odgovarja najem drugim nakup. Vsak se odloča za sebe in išče sebi primerno rešitev. Kar ustreza meni, ni nujno da tudi vam in obratno. Pred odločitvami na list papirja stresite svoja mnenja in prepričanja, le tako boste našli optimalno rešitev za vas.

4 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

20 − four =