REŠITVE

Nakup ali najem nepremičnine?

Kaj hitro nastopi čas osamosvojitve in s tem tudi vprašanje ali nakup nepremičnine ali najem le te. Ta projekt je pogojen s financami, odnosi in možnostmi, ki jih imamo. Slovenska mentaliteta ni naklonjena najemu. Pa je prav tako? Je temu tako, ker so cene nepremičnin nizke v primerjavi s cenami najemnin? No ja, vsak ima svojo teorijo. Velja pa poudariti, da je cilj večine Slovencev lastna nepremičnina.

Hecno mi je, ko vsakodnevno spremljam portal nepremičnine in so cene v severno Primorski regiji primerljive z osrednjo slovenijo (Ljubljano). Pustimo zdaj to debato. To je drugo področje, ki ga narekujeta ponudba in povpraševanje.

Pojdimo k bistvu najem ali nakup? Sama zagovarjam nakup. Zakaj sem prišla do tega sklepa? Seštela nekaj prednosti in slabosti nakupa in najema, potegnila črto in ugotovila, da mi nakup bolj ustreza.

PREDNOSTI NAKUPA
+ nepremičnina je tvoja, nihče ti ne skače po glavi kako moraš imeti urejeno, ne kaj sme in kaj ne sme biti v stanovanju (točka, ki me je najbolj prepričala v nakup),
+ z majhno pokojnino se ti ni treba boriti kako boš plačal najemnino,
+ sam izbiraš ponudnike televizije, interneta, elektrike…,
+ v primeru, da greš na potovanje ne plačuješ najemnine za brez veze.

SLABOSTI NAKUPA
– v zelo kratkem času si ob veliko vsoto denarja,
– stroški vzdrževanja so v tvoji domeni,
– za več let se ustališ na eni lokacijo,
– skladiščenje stvari, krama se neprestano nabira redki ljudje pa se zavedajo, da je pametno imeti v bivalnem okolju samo tisto kar potrebuješ in ne tistega kar boš mogoče nekoč, en dan potreboval.

Misel od najema me je odvrnila zaradi preteklih slabih izkušenj z najemodajalci. Ja, ni vedno vse rožnato in tako kot je zapisano na papirju. Ljudje smo posebna bitja in se ne držimo dogovorov ali pa si napisano razlagamo po svoje.

PREDNOSTI NAJEMA
+ brez težav lahko menjaš lokacijo, saj nisi na nič vezan,
+ stroški vzdrževanja (popravilo električne napeljave, menjava oken, menjava vodovodnih cevi) so v večini primerov v domeni najemodajalca,
+ ne skladiščiš stvari,
+ v kolikor zapuščaš državo za več časa lahko brez težav prekineš najem, ko se vrneš pa lahko poiščeš novo stanovanje za bivanje.

SLABOSTI NAJEMA
– odnos z najemodajalci, super je če se z najemodajalci razumeš in se zavedajo kolikokrat lahko nenapovedano vstopijo v objekt, v nasprotnem primeru pride do težav,
– cene najemnin v večini odtehtajo mesečni obrok kredita, kar pomeni da plačuješ in na koncu ni nič tvojega,
– najemodajalec ti lahko kadarkoli prekine najem stanovanja, ti se znajdeš na cesti in potrebno je iskati novo stanovanje, kar vzame dodaten čas in predstavlja stres,
– lahko se zgodi, da si moraš sam opremiti stanovanje, kar pa le ni mali zalogaj, po izselitvi iz stanovanja pa ne veš kam z opremo (obstaja tudi bolha kot rešitev za prodajno rabljene in nerabljene opreme)

Ljudje smo si različni, nekaterim bolj odgovarja najem drugim nakup. Vsak se odloča za sebe in išče sebi primerno rešitev. Kar ustreza meni, ni nujno da tudi vam in obratno. Pred odločitvami na list papirja stresite svoja mnenja in prepričanja, le tako boste našli optimalno rešitev za vas.

6 komentarjev

 • Tomaž

  Odlična primerjava. Tudi jaz sem sedaj na razcepu, kaj narediti. Ali ostati v najemniškemu stanovanju ali se odločiti za nakup nepremičnine. Sam še nisem imel slabe izkušnje z lastnico stanovanja, sem pa slišal že vse mogočih zgodb. Mislim, da največji problem predvsem pri mladih je kako sploh priti do denarja za nakup lastnega stanovanja.

  • Nina

   Se strinjam finance so velik problem, predvsem zato ker bi radi imeli vse na enkrat. To so projekti, ki jih je potrebno zastaviti dolgoročno in predvsem oceniti svoje prioritete.

 • Brinja M.

  Zanimiv zapis. Veliko se da narediti z dobrim nadzorom financ. Sama sem se osamosvojila s prvo službo, prej sem ob štipendiji živela s starši. Brez prihrankov in ob najemnini na slovenski obali mi je uspelo po 2,5 letih kupiti nov avto, živela sem lahko sama. Kasneje sva z možem najemala skupno stanovanje v prestolnici. Dobrih 7 let po moji osamosvojitvi pa nama je uspelo kupiti svoje stanovanje izven prestolnice. Posojilo, ki sva ga prejela od sorodnikov, bo letos poplačano (po 7 letih).. Bančnega kredita nisva dobila, ker sva še vedno zaposlena za določen čas. Tako sva varčevala ob najemnini malo dlje in kasneje izkoristila družinsko posojilo. Nisva živela zelo skromno, dopusti so bili 1x letno morje in 1x letno evropska prestolnica. Ob dveh avtih sva imela tudi izhode, kino, izlete. Odpovedala sva se le medsebojnemu obdarovanju s ciljem, da se kasneje obdariva z lastnim stanovanjem. Vem, da je v dvoje lažje, zato tudi morda ni smiselno hiteti z odločitvijo. Je pa dobro to imeti v mislih ves čas prostega bivanja, da bo morda prišel dan, ko se bomo želeli ustaliti na eni lokaciji.

 • Nina Vodopivec

  Hvala!

  Kaj je serai boljše in kaj slabše je potrebno pretehtati glede na individualen primer. Odvisno je od vložka posameznika in zneska kredita. Vsekakor je dobro razmisliti tudi kam bi vložili denar v kolikor ne v nakup stanovanja in kaj vam dolgoročno to priese.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja