NAČRTOVANJE

Lokacijska informacija – kaj, zakaj in kako do nje?

Ste se tudi sami znašli v dilemi kje pravzaprav začeti? Običajen odgovor je seveda na začetku, a kaj ko pri novih stvareh težko veš kje je začetek. Pogosto se na mene obrnejo posamezniki, ki pravzaprav ne vedo kje naj pričnejo z raziskovanjem terena za nakup ali gradnjo. Vsa birokracija, ki jo je potrebno predelati preden pravzaprav resno zakorakaš v nakup parcele ali gradnjo ni enostavna.

Informacije so na dosegu roke, do njih lahko dostopamo pravzaprav iz kjerkoli, ampak malce preveč enostavno bi bilo, če bi vse tako super hitro našli. Po spletnih straneh je potrebno malce brskati, dobro je da pravzaprav veš kaj iščeš in da ne iščeš kar ne veš kje je niti kaj pravzaprav potrebuješ.

Prva informacijska stvar, ki jo potrebujemo pravzaprav vsi preden začnemo graditi je lokacijska informacija. V lokacijski informaciji najdemo informacije o tem kaj in kako lahko gradimo na parceli. Veliko teh informacij najdemo tudi v OPN-ju občine v kateri se parcela nahaja. Na lokacijski informaciji so ti podatki bolj strnjeni, jasno zapisani in hitreje razumljivi.

Sama lokacijski informaciji rečem tudi streznitveni list, ki ti pove kje se tvoje sanje zaključijo. Ni ravno lepo brati navedenih podatkov, ki te omejujejo. Ja, tukaj najdete tiste omejitve kot so prepoved ravnih streh, minimalni odmiki od soseda, barva okenskih okvirjev, predpisana izbira senčil….. Zagotovo bi našla še kakšno zanimivo cvetko z informacijami, ki se nam včasih zdijo malce neutemeljene, a verjemite so potrebne. Zagotovo razumete, da škotska arhitektura res ne spada na slovenski Kras. Verjamem, da je v njej za začetnika veliko preveč informacij. Tudi sama sem se spraševala kaj pravzaprav berem, ko sem še kot študentka arhitekture delala v biroju in prvič predse prejela list omejitev. Nekatere so se mi na momente zazdele prav smešne, ko pa čez čas ugotoviš kako človeška domišljija ne pozna meja ti postanejo navedeni podatki v lokacijski informaciji popolnoma jasni.

Kaka do lokacijske informacije?

Lokacijsko informacijo naročite na občini v kateri se parcela na kateri nameravate graditi, prenavljati ali rušiti pravzaprav nahaja. Pod zavihki na spletni strani občine izberete zavihek kjer se skriva lokacijska informacija (običajno jo najdemo pod zavihkom postopki obrazci, za lažje in hitrejše iskanje priporočam uporabo iskalnega polja na spletni strani občine). V naslednjem koraku sledi izpolnitev tega obrazca. Za izpolnitev obrazca potrebujete informacije o parceli (parcelna številka), ki jo najdete v e-prostoru. Navesti je tudi potrebno zakaj potrebujete lokacijsko informacijo za izbrano parcelo. Ko je obrazec izpolnjen sledi plačilo takse. Taksa trenutno znaša 35 € plačati pa jo je potrebno občini v kateri se parcela nahaja. Plačilo takse je potrebno izvesti pred oddajo vloge za izdajo lokacijske informacije. Vlogo za izdajo lokacijske informacije lahko s potrdilom o plačilu takse oddate osebno na občini ali pa digitalno prek maila. Določene občine nimajo posebnega maila za izdajo lokacijske informacije. V primeru, da specifičen mail ni naveden vlogo skupaj s potrdilom o plačilu pošljete kar na info mail občine. V zadevi pa nikakor ne pozabite navesti kaj pravzaprav potrebujete. Predlagam, da napišete v zadevo kar lokacijska informacija.

Naslovna strange portala e-prostor. Vas zanimajo podatki, ki so dostopni pod rubriko javni pogled v podatke o nepremičninah.

Zakaj je dobro lokacijsko informacijo naročiti tudi v primeru nakupa zazidljive parcele?

V današnjem svetu je potrebno gledati vse povsod in biti pazljiv pri vsakem koraku. Ja, previdnost pri nakupu parcele ni odveč. Vsi sanjamo kaj si želimo in kakšen je naš sanjski objekt, a tukaj so tudi omejitve, ki nam jih določajo drugi.


In te omejitve nam še kako krojijo naše sanje o lepi družinski hiši z vrtom. V lokacijski informaciji so navedeni prostorski izvedbeni pogoji (faktor zazidljivosti, najmanjša velikost parcele na kateri lahko gradimo…). To so ključni pogoji, ki nam pravzaprav povedo ali lahko na parceli, ki je zazidljiva postavimo objekt. Ker se lokacijsko informacijo ne čaka dolgo, je tistih zakonsko določenih 15 delovnih dni vredno počakati in se prepričati, da ne kupujemo mačka v žaklju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

fourteen + fourteen =