NAČRTOVANJE

Dva umivalnika v kopalnici?

Projektiranje kopalnice ni ravno mačji kašelj. Ko na majhni kvadraturi kopalnice usklajuješ vse svoje predloge, ideje in želje, se sprašuješ ali bo funkcioniralo, kaj je prav in kaj ne, kaj je lepo in kaj neprimerno. Jah včasih sanjamo kaj vse bi imeli in pri tem pozabljamo na prostor, ki ga imamo na razpolago. Iz začaran kroga brez pravih odgovorov in mnogih dilem ni ravno enostavno sestopiti.

Pogosto se zgodi tudi to, da želimo v prostoru nekaj imeti, zgolj iz razloga ker se nam to zdi imenitno in smo nekje to opazili ter je tam izpadlo noro dobro. Jah tudi s takšnimi strankami in problemi se ukvarjamo kreatorji prostorov.

Sama sem velik realist, včasih preveč realna in direktna. Ali je to dobro ali slabo ne vem. Sem pa zagotovo prepričana, da je to lahko pozitivna ali negativna lastnost in je odvisna predvsem od stranke, bralca ali poslušalca na nasprotni strani kako jo dojema. Moje načrtovanje in svetovanje temelji na razumevanju posameznika. Jah malce sem trmasta, ker skušam svojim strankam dopovedati, da ni nujno to kar so videli pri kolegici tista stvar, ki jo oni potrebujejo.

Tvoje potrebe ne kreirajo in ustvarjajo drugi ampak jih ustvarjaš sam.

V zadnjem obdobju postaja pravi hit domači spa in razkošne kopalnice mu močno sledijo. Običajno si veliko kopalnico v starejših blokih težko privoščiš. Tam najdeš kopalnice, ki zaradi svojih lastnosti žal nimajo okna. No danes se tudi ta trend pri snovanju kopalnic v blokih spreminja, nekatere imajo okna, spet druge pa postajajo pravi kotiček za razvajanje.

Ti dvojni umivalniki ali dva umivalnika na pultu v kopalnicah postajajo ponovno kar velik prodajni hit. Ne bom rekla, vizualno zelo lepo izpade. Vprašanje, ki se mi vedno prikrade v mojo glavo pri načrtovanju pa je zagotovo ali to pravzaprav potrebujemo.

Kako naj vem ali to potrebujem, če tega nimam?

Težko je vedeti ali nekaj zares potrebuješ, če tega nimaš oz. trenutno ne uporabljaš. Obstajajo pa številni projekti kako to stvar preizkusiti. Dvojni umivalnik je apliciran v hotelih in zakaj ne bi v času dopusta enostavno najeli sobo ali apartma oz. apartmajsko hišo, ki nam to opcijo ponuja? Tako bomo na najenostavnejši način to preizkusili.

Pri preizkušanju pa imejte v mislih tudi to, da v službo, šolo in po ostalih opravkih običajno ne odhajamo vsi družinski člani istočasno. Da si istočasno zaradi zasebnosti v kopalnici običajno zgolj umijemo zobe, se ličimo, urejamo frizuro in brado. V večini ostalih opravil pa se v kopalnici nahajamo sami. Res je zoprno, ko ženske za jutranje urejanje potrebujemo malce več časa, kot naši partnerji in morda otroci. Vedno premislite ali bi ta čas, slabo voljo in hitenje dvojni umivalnik rešil.

Ne bom trdila, da je dvojni umivalnik v kopalnici zgrešena investicija in zgolj element za razkazovanje luksuza. Nekateri ga imajo, ker jim odtehta veliko in bi v nasprotnem primeru morali namestiti še eno kopalnico.

Kaj pomeni opazovanje svojih navad v kopalnici?

Z opazovanjem sebe ugotovite v kateri skupini ste vi. Ali dvojni umivalnik res potrebujete, ali ga želite imeti zgolj zato, ker ste ga nekje opazili oz. vam predstavlja nek statusni simbol.

Minimalna velikost za apliciranje dvojnega umivalnika?

Vsekakor pa pri kreiranju kopalnice, ki vsebuje dvojni umivalnik oz. dva umivalnika potrebujete tudi dovolj prostora, da jih lahko namestite. Minimalni standard, za pult z dvema intergriranima umivalnikoma je 120 cm, v kolikor pa se odločite za vgradni umivalnik z dvema koritoma imejte na razpolago minimalno 140 cm. Priporočam vam vsekakor kak centimeter več, da boste imeli prostor kam odlagati fen, krtače in ostala predmete, ki jih v kopalnici na pultu ob ogledalu potrebujemo.

2 komentarja

 • Matjaž Valenčič

  Dvojni umivalnik v kopalnici je verjetno bolj želja kot potreba. Nasploh so pa sanitarije sramežljivo zapostavljene. Na katero višino vgraditi wc ali umivalnik? Stol v tuš kabini? Talni sifon? Odvod neprijetnih vonjav? Wc prha? Bide in pisoar ali nič od tega? Oblika sanitarne keramike… Zdi se mi, da se večina graditeljev ukvarja le z barvo ploščic, ostalo prepustijo naključju.

  • Nina

   Zanimiva vprašanja. Vsekakor je kar nekaj iztočnic za nove blog objave. Z veseljem bi vam odpisala v nekaj stavkih, ampak so vprašanja zelo razširjena. O nekaterih sem že govorila, spet druga pa potrebujejo mojo pozornost. Kaj in kako s stolom v tuš kabini je lepo opisano v blog objavi https://idaa.si/tus-kabina-s-prostorom-za-sedenje/
   In ne ni pomembna samo barva vgrajenih talnih oblog v kapalnici ampak veliko drugih faktorjev kot je grobost talne površine in nenazadnje izbira materialov površin v kopalnici. Predvsem pa je smiselno sanitarje in kopalnice načrtovati tako, da ne bo potrebno ob prvih majhnih ortopedskih težavah razmišljati o njihovi preuredivi, ampak bodo dobro zasnovane že pred tem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja