NAČRTOVANJE

A res potrebujem shrambo?

Shramba mi je bila kot otroku nekaj samoumevnega. To je bil prostor poleg kuhinje v katerem se je znašel hladilnik, skrinja, ogromna omara z vložninami, marmeladami in prostor kamor smo pospravili moko, mleko ter druga živila, ki smo jih kupovali v velikih količinah. V tem prostoru mi je bilo vse zabavno, zagotovo pa je bil ta prostor najboljša skrivalnica.

O shrambi pravzaprav nisem kaj dosti razmišljala vse dokler se nisem resno začela spogledovati z načrtovanjem svojega doma. Temu prostoru nisem namenjala toliko pozornosti kot bi jo bil pravzaprav deležen in nikdar nisem razmišljala kako pomemben prostor je shramba. Žal sem to spoznala šele, ko sem z načrtovanjem objekta zaključila. Sama sem shrambo umestila v kletne prostore, kar je super, ker lahko stvari hitro in enostavno iz avta zložiš v shrambo. Pri shranjevanju večjih količin je vsekakor praktično, ker ti ni potrebno nositi vsega gor. Ni pa ravno najbolj bleščeča ideja, ker kljub temu moram po vsako stvar v shrambo po stopnicah. No mogoče si bom posledično zelo sistematizirala kaj bo v shrambi in kaj vse v kuhinji in koliko stvari na zalogo bom kupovala. V idealnem scenariju bi vsekakor bilo, da imam shrambo neposredno ob kuhinji in garaži. Žal pa to ni vedno mogoče in se je potrebno prilagoditi terenu. Nikakor ne narobe razumeti, razgiban teren za gradnjo objekta omogoča veliko več, kot ravna parcela. Kljub temu pa to potegne s seboj dobre in slabe lastnosti.

Shramba je v starejših objektiv nastala tam kamor je ostajal nek mali štrcelj, ki ni bil ne tič ne miš brez svetlobe. Ostajalo je tistih nekaj kvadratnih metrov, ki so jih brez težav uporabili za shranjevanje. V preteklosti je imela ozimnica pomembno vlogo, danes se po večini naša ozimnica skriva v trgovinah. Danes temu ni več tako, hiše in objekti se načrtujejo zelo racionalno in shramba je eden izmed tistih prostorov, ki se jim brez težav odrečemo. Ampak je res shramba tako nepomemben prostor? Je bolj pomembna pralnica ali kabinet in dve kopalnici plus dnevni WC in ne shramba? Na to vprašanje si odgovorite sami.

Zakaj pravzaprav potrebujemo shrambo in čemu služi?

V shrambi se znajdejo vsa živila, ki imajo daljši rok trajanja, domači pripravki za čaj, marmelade. Pravzaprav je shramba neke vrste ozimnica. V shrambi svetloba ne igra pomembne vloge, v določenih primerih je še bolje, da jo ni. Zagotovo shramba ni prostor v katerem se zadržujemo več ur in potrebuje veliko balkonsko okno. V shrambo prideš, odložiš ali vzameš stvari in zapreš vrata.

V kolikor načrtujete shrambo nikakor ne pozabite na prave dimenzije. V shrambi nam veliko preglednost omogočajo odprte omare s policami, globina polic naj bo med 45 in 60 centimetrov. Prehod naj bo širok 80 cm, da se lahko v njem obrnemo brez težav. Minimalna priporočljiva širina shrambe naj bo tako 125 centimetrov. V kolikor se odločimo za zaprte omare shrambe temu prilagodite tudi globino omar in širino prostora. Včasih se v shrambi znajdejo tudi mali gospodinjski aparati, ker niso ravno idealna dekoracija kuhinjskega pulta.

Na kaj biti pozoren pri načrtovanju shrambe?

• Kaj bomo v njej shranjevali?
(kakšna živila, bodo to zgolj vložnine in marmelade ali tudi pijače, mleko, moka..)
• Kakšne so lastnosti stvari, ki jih bomo shranjevali v shrambi?
(minimalna in maksimalna temperatura shranjevanja, jih je potrebno hraniti v skrinji, hladilniku, kako je z vlažnostjo prostora…)
• Ali bo shramba namenjena tudi shranjevanju gospodinjskih aparatov?
(bomo imeli opekač kuha, kavomat, mikser, mesoreznico vedno na dosegu roke, brez jemanja v in iz omare…)
Ko si odgovorite na vprašanja boste kaj hitro ugotovili ali v shrambi potrebujete tudi delovno površino ali zgolj odlagalne police. Pri načrtovanju bodite pozorni tudi na nosilnost. 10 litrov mleka in 10 kilogramov moke ni ravno mačji kašelj, ki jih zdržita dva kaveljčka in en vijak. Izvajalca pohištva oz. opreme za shrambo tudi na to opozorite. Vsekakor pa je super imeti v shrambi tudi večjo hladilno skrinjo, ki nam omogoča shranjevanje zmrznjenih živil. Velike skrinje so odlične za shranjevanje večjih količin mesa in zelenjave, prav tako lahko v obroke pripravite v naprej, jih zmrznete in uporabite, ko vam priprava hrane predstavlja prevelik časovni odtegljaj.

Kaj pa vi? Kako ste se soočali z izzivom načrtovanja shrambe?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja