NAČRTOVANJE

Zakoni so, da jih upoštevamo

Ja spet bom težila z zakoni in spet bom tista zagrenjena in nedopustna Nina, ki se zaveda da je treba spoštovati zakone. Prav ste prebrali, tista Nina, ki vas je pred časom želela malce informirati o tem za kaj vse potrebujete gradbeno dovoljenje vam bo sedaj naložila novo dozo znanja.
Že ptički na vejah čivkajo, da je zakone potrebno spoštovati. Verjeli ali ne nov gradbeni zakon, ki sploh ni več tako nov saj je v veljavi od 1.6.2018 ni dodatnih preglavic povzročil samo vam investitorjem ampak tudi nam arhitektom in projektantom. Veliko je še odprtih in dvoumnih vprašanj, ki se nam projektantom porajajo pri snovanju novih in rekonstrukciji starih objektov.
Ne bom samo dolgovezila o novem zakonu in nakladala kakšne izzive prinaša nam kot ljudem, ki si s tem služimo kruh vas bom poskušala vsaj malo usmeriti v to, zakaj je potrebno zakon spoštovati in zakaj arhitekt in ostali iz projektantske sfere jamčimo, za nastali projekt s svojim podpisom, štempljem ali uradno nazivom odgovornega projektanta.

Projektov SAM SVOJ MOJSTER se lotite tam, kjer niso ogrožena življenja. Nikdar in nikakor ne postavljajte balkonov, nadstreškov in dodatnih obtežitev na nosilne elemente brez, da se o takšnih projektih posvetujete s statikom. Razmišljajte s svojo glavo in po domače povedano krite sebi rit in se ne ozirajte kako je novo teraso postavil sosedov Janez. Vse prevečkrat se srečam s posameznimi projekti, ki so jih posamezniki zasnovali, imeli idejo, nekaj tehničnega znanja in se je nato zalomilo pri ustrezni izvedbi projekta.
Projekt SAM SVOJ MOJSTER je primeren za barvanje ograj, pleskanje sten, sestavljanje omar, nikakor pa ne za konstruiranje objekta. Da smo arhitekti in gradbeniki pridobili nazive in da lahko jamčimo za objekt s svojim podpisom in žigom nismo gradili hišk iz lego kock, nismo postavljali pasjih ut ampak preučevali zakone in preračunavali obtežbe in nenazadnje je za nami nekaj let formalne izobrazbe in znanja iz realnih projektov. Dvomim, da se to da pridobiti iz domačega naslonjača. Ali se mogoče motim in sem znanje iskala na napačnih straneh? Vem sedaj lahko pričakujem tipično slovensko jamranje v stilu to stane. Ja stane, tudi zdravstvo stane in tudi zdravnik jamči za opravljeno delo, ampak saj operacije kolka ne opravite sami doma, četudi ste posnetek le te videli na youtubu? Ali se motim? Nikakor ne bodite zgroženi, če bo potrebno legalizirati kakšen izmed nedovoljenih projektov SAM SVOJ MOJSTER, ki so posegali v nosilno konstrukcijo in ne boste našli nobenega, ki vam bo jamčil za opravljeno delo in pomagal stvar legalizirati.

Projektanti nismo nujno zlo, še manj osebe, ki od vas neutrudno izčrpavamo denar, smo zgolj snovalci boljših in kvalitetnejših bivalnih razmer. Zagotovo vas ogromno misli, da smo arhitekti in ostali projektanti tako dobro plačani, ker za en individualni projekt enodružinske hiše od vas pokasiramo več tisoč evrov. Ko boste drugič pri tem sklepali račune brez krčmarja predlagam, da obiščete katero izmed strani, ki ponuja programsko opremo, ki jo projektanti za načrtovanje potrebujemo in dobro preglejte cene, nato preglejte še koliko na letni ravni zapravimo za redne stroške strojne opreme, najemnine in ostalih dajatev (prispevki, zavarovanja, papirji, tehnični pripomočki….), da biroji in projektantska podjetja delujejo. In šele nato primerjajte plače kadra, ki je enako izobražen kot arhitekt v višini mesečnega prihodka. Pa še to običajno so v ceni dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in kasneje projekta za izvedbo vključeni vsi stroški, ki jih je potrebno izplačati tudi državnim institucijam.

Vsem polagam na srce gradnja objekta ni poceni in tudi ni mačji kašelj, veliko lahko narediš sam a pri tem spoštuj delo nekoga, ki neprestano vlaga v svoje znanje se izobražuje in jamči za tvojo varnost. Kakšne so posledice v kolikor se lastnosti objekta v realnosti ne ujemajo s trditvami v uradnih dokumentacijah se običajno šele zavemo, ko pride do poškodb in, ko ima zavarovalnica pravico ne izplačati odškodnine.

Zelo popularna so tudi vprašanja s strani posameznikov koliko stane objekt ali pa kuhinja na sliki. Razpon cen v gradbeništvu je velik in nikdar in nikakor ne gre točno napovedati cene. Za osnovo začnimo pri kuhinji. Ceno kuhinje pogojuje material, zagotovo veste, da cena iverala ni enaka ceni masivnega lesa, in da cena klasičnih pantov ni enaka tistim, ki blažijo zapiranje, tudi cena pulta iz ultrapasa ni enaka ceni pulta iz kamna. Se morda pri teh trditvah motim? Ali mogoče živim na drugem planetu, tam nekje za hribom, kjer si še nismo na jasnem, da je itak vse enako in, da cenovnih razlik ni? Blage osnove cene ne zna napovedati nihče brez ustreznih inputov investitorja. Enako kot je pri kuhinji je tudi pri gradnji hiše. Izbira materialov igra ključno vlogo pri ceni postavitve ali rekonstrukcije objekta. Kakovost materialov vpliva tudi na ceno vzdrževanja objekta.

Pomembno je spoštovati vsak poklic in posameznika, ki se trudi razumeti vas, vaše potrebe in vse zunanje dejavnike. Odprite oči, zavedajte se kakšne so vaše finančne možnosti in zmožnosti ter do kje lahko sežete. Trudite se za boljši jutri in verjeli ali ne mar ni vsem posameznikom skupno to, da se trudijo za nek napredek, razvoj in boljši vsakdan?

Tokrat sem zajadrala in včasih pride dan, ko nas arhitekte, ki ne samo snujemo prostora in beremo zakonov ampak smo vse prevečkrat psihologi, ki poskušamo razumeti slehernega posameznika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja