Zajtrkovalna miza v kuhinji
NAČRTOVANJE

Zajtrkovalna miza v kuhinji da ali ne?

Kuhinja je središče vsakega doma. Prostor, kjer se neprestano nekaj dogaja, prostor iz katerega se sliši otroški smeh in jok. Del bivalnih površin brez katerega težko funkcioniramo, pa četudi hodimo domov samo spat.

Težko bi ubesedila kaj vse potrebujemo v kuhinji in brez česa si kuhinje ne predstavljam. V kolikor tej analizi pridem do konca pa je to vsekakor moje subjektivno mnenje. Lahko bi rekla da je odraz mojih potreb in načina priprave in konzumiranja hrane. Nikakor pa ne najdem univerzalnega odgovora kaj je tisto, kar kuhinjo naredi vrhunsko. Nekateri bi rekli, da so to vsekakor gospodinjski aparati, sama trdim da za tem nič ne zaostaja funkcionalna razporeditev elementov. Seveda pa ni dobre kuhinje brez pravega kuharja ali kuharice. Vsekakor je v kuhinji pomembna pravilna razporeditev elementov. Sosledje priprave hrane in dovolj prostora za odlagalne in delovne površine.

Visoka zajtrkovalna miza

Posamezne prostore in tlorise veliko analiziram. Lahko bi rekla, da je brskanje po archdaily-u in raziskovanje novih objektov moj hobi. Uživam v tem, ko preučujem kako kaj poteka po prostoru, na katerem mestu je stikalo smiselno in kje nikakor ni primerno. Poleg stikal in vtičnic katerih ni v bivalnih prostorih nikoli dovolj pa me zanima tudi kako poteka gibanje posameznikov med pripravo in obedovanjem hrane.

Pred časom se mi je pojavilo vprašanje o aktualnosti dveh jedilnic, ali kot bi drugače rekli zajtrkovalna miza v kuhinji. Sedaj to mizo v veliki meri nadomešča kuhinjski otok kjer se pogosto aplicira dva do štiri barske stolčke. Mnenja o uporabnosti tega dela kuhinje so si deljena. Veliko posameznikov pravi, da je super obedovalni del v kolikor si kosilo/večerjo pripravljajo sami, nikakor pa jim ne ustreza tukaj obedovati v kolikor je doma celotna družina. Prav tako bi se o funkcionalnosti teh kotičkov dalo razpravljati z vidika uporabnosti pri majhnih otrocih. Kuhinjski pult je v povprečju za cca 15 centimetrov višji kot jedilna miza. Problematika se pojavi, ker velika večina otroških stolčkov za hranjenje ni primerna za uporabo ob kuhinjskem pultu.

Kuhinjski otok z jedilnim kotičkom ali zajtrkovalna miza?

Alternativa kuhinjskemu otoku je zajtrkovalna miza v kuhinji, super stvar bi rekli, dodatna jedilna miza, kjer pojem ko sem sama in se mi na hitro nekam mudi, kamor lahko posedem otroke in jih opazujem kako pišejo domačo nalogo, medtem ko pripravljam večerjo.
No pa saj vemo, da ni vedno vse tako lepo kot se sliši. Te mize so bile pravi hit v kuhinjah iz začetka tisočletja. Čez čas so uporabniki spoznali, da so te mizice skrajno nepraktične za hranjenje, ker so majhne. Premalo se namreč posvečamo uporabnemu prostoru, ki ga posameznik potrebuje za prehranjevanje. Idealne so za pije kake kave, čaja in nekaj prigrizkov, zajtrk za celotno družino pa le sodi za jedilno mizo. Ker so se običajno za te male zajtrkovalne mize težko usedle štiri odrasle osebe. Pri teh mizah se je zanemarilo koliko prostora potrebuje posameznik za hranjenje, koliko je tista minimalna površina, da se s komolci ne trcaš med seboj in si lahko postaviš dva pogrinjka enega na sproti drugemu.
So pa postale te male zajtrkovalne mize v kuhinjah idealna rešitev za odlaganje razne krame kot je pošta, torbica, praktične so predvsem za polnjenje telefonov in odlaganje računalnikov. Danes v veliki meri funkcionirajo kot pisarna v kuhinji.

Kuhinjski otok z jedilnim kotičkom

Na kaj biti pozoren pri snovanju zajtrkovalne mize v kuhinji?

Ne glede na vse določenim posameznikom takšne jedilne mize ustrezajo. Je pa kot pri vsaki stvari tudi pri zasnovi takšnih jedilnih miz potrebno razmišljati z glavo in jo načrtovati smiselno. Pogrinjek posameznika zavzame 45 centimetrov v globino in 60 centimetrov v širino. To je površina, ki jo posameznik potrebuje, da si postavi krožnik, skodelico s kavo ali čajem, kozarec ter pribor. Na takšni površini bo posameznik obedoval brez težav in trcanjem v soseda. Vedno pa se je potrebno zavedati, da mora biti rob jedilne mize od stene ali omare kjer so sedišča oddaljen vsaj 90 centimetrov za nemoteno gibanje okrog. Velikost zajtrkovalne mize je potrebno prilagoditi številu uporabnikov, ki bo to mizo uporabljalo. V kolikor bo miza namenjena dvema odraslima osebama je nesmiselno, da je dolga 120 centimetrov.
Pri načrtovanju zajtrkovalne mize nikakor ne zanemarite tudi dejstva ali vam je zgolj všeč in je smiseln mašilec prostora, ali pa boste vi to realno uporabljali.

Kuhinjski otok kot alternativa zajtrkovalni mizici

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja