NAČRTOVANJE

Masivne mize-pravi hit

Ste že opazili, da so lesene mize postale pravi hit?

Vse več miz kjer so železne noge in lesena dila na njih opažam po domovih. Super visok sijaj, plastika so out. S temi materiali občutiš domačnost in toplino v prostoru. Če se tega projekta lotiš sam pa kaj hitro naletiš na težave.

Vsi vemo, moški brez težav najdejo prijatelja, ki jim noge izreže in zvari skupaj. Domači les se z malo mekola zlepi skupaj, sfiksira, nato pobrusi in premaže z zaščitnim premazom (lakom, oljem). In jedilna plošča je nared. Kot pri vsakem načrtovanju je tudi pri oblikovanju jedilne mize potrebno biti pozoren na sledeče dejavnike:

KONČNA VIŠINA JEDILNE MIZE-višina jedilne mize naj bo med 75-78 cm,
ŠIRINA JEDILNE MIZE-minimalna širina mize za štiri osebe je 80 cm, iz praktičnega vidika pa priporočam širino mize več kot 80 cm, predvsem, ko izdelujemo mizo za 6, 8 ali več ljudi je priporočljiva širina mizi minimalno 100 cm,
DOLŽINA MIZE-vsaka oseba pri mizi zavzame minimalno 45 cm v dolžino, pri načrtovanju ne smemo pozabiti niti na dodatek med dvema jedilnima stoloma, ki znaža 10-20 cm.

Poleg omenjenih dejavnikov pa moramo pri načrtovanju mize biti pozorni tudi na postavitev nog mize.
Pomembno je, da imamo za jedilno mizo pri jedi in kramljanju dovolj prostora. Preden jedilno mizo načrtujemo je pomembno, da do dobra premerimo prostor in predvidimo, da je jedila miza od pohištva ali stene oddaljena minimalno 90 cm.

Veselo oblikovanje nove jedilne mize! 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja