NAČRTOVANJE

Najtežji del gradnje

Vsi tisti, ki smo se že kadarkoli srečali z gradnjo novega objekta ali prenovo starega zagotovo vemo, da je najtežji del načrtovanje. Preden začnemo karkoli snovati je potrebno postaviti nek okvir, kaj sploh od objekta pričakujemo in si želimo. Koliko časa nameravamo v njem preživeti dnevno in koliko let nam bo kot le tak kvalitetno služil. Spregovorila sem že kaj je potrebno postoriti pred načrtovanjem objekta.

Preden karkoli pričnemo je potrebno podrobno preštudirati vse informacije v lokacijski informaciji. In, ko smo seznanjeni z omejitvami pa lahko pričnemo s poglobljenim razmišljanjem. Zagotovo smo vsi v postopek iskanja potrebnih informacij za gradnjo objekta vstopili z željo, da želimo ustvariti ali prenoviti neko bivalno okolje.
Dokler se sama nisem znašla v vlogi investitorja se pravzaprav sploh nisem dodobra zavedala kako težko sam pri sebi do popolnosti razmisliš in definiraš kaj v novem bivalnem okolju sploh hočeš. Sliši se super, ko govorimo, da imamo pred seboj popolnoma prazen del zemljišča in lahko delamo skorajda kar hočemo. Saj vemo kako je z nepopisanimi listi papirja? Nikoli ne veš kje začeti. Pomembno pa je, da tudi sami kot investitorji znamo jasno opredeliti kaj v bivalnem okolju hočemo in kaj nočemo. Zagotovo si velika večina posameznikov pred načrtovanjem gradnje tudi ustvari v glavi nek spisek prostorov kaj bi imeli, česa v novem oz. prenovljenem objektu ne potrebujejo. Ko pa začneš poglobljeno razmišljat in preučevati lego zemljišča, strani neba, poglede sosedov postavitev tlorisa sploh ne postane več tako enostavna. Prav tako kot so potrebni dobri temelji pri postavitvi objekta je potreben dolg, utemeljen in tehten razmislek pri začetnih točkah načrtovanja objekta. Nič se ne zgodi čez noč in nikakor ne pričakuje, da boste lahko v enem dnevu postavili jasno vizijo kaj potrebujete ter kaj vam nikakor ni pomembno v bivalnem okolju.

No ja pri meni faza načrtovanja še vedno traja in ni zaključena. Enostavno kot investitor vem kaj potrebujem in tudi vem, da nočem v objektu nepotrebnih površin za čiščenje. Vem, da nočem ves svoj prosti čas nameniti urejanju, čiščenju in spravljanju bivalnega okolja. Preprosto si želim živeti življenje, ki ne bo razpeto samo med službo in domom ter skrbmi za dom. Po tehtnem premisleku in razmišljanju sem prišla do pomembnih dejstev, ki mi krojijo življenje to je vsakodnevno gibanje na svežem zraku, smučanje, uživanje v spoznavanju novih krajev in okušanju dobre kulinarike. Zavedam se, da teh dejavnosti nikakor ne bom uspela usklajevati od doma, ko bom skrbela za urejeno bivalno okolje. Ja nekateri me imajo za perfekcionistko, ki opazi vsak najmanjši prahec, ampak iz svoje kože ne morem in vem, da se dobro počutim v urejenem in čistem bivalnem okolju. Med drugim sem se tudi pozanimala in na tržišču obstaja ogromno električnih pomagačev modernim gospodinjam, ki niso doma samo v kuhinji za štedilnikom in zunaj na vrtu. Ampak enostavno to ni dovolj, da ne bi za načrtovanje potrebovala tehtne analize. Spet drugi so me bodrili z dejstvom, da obstajajo tudi hišne pomočnice. Vsega se zavedam in dejala bom tudi to, da so pogumni tisti, ki tujcu dovolijo vstop v svoj dom, kjer lahko ta oseba spozna vsak košček tvojih predalov in zasebnosti, sama še nimam poguma za takšen korak.

Objekt snujte od osnovnih potreb naprej. Razmišljajte kako bo objekt rasel z vami in ali res potrebujete luknjo, ki bo povezovala koš za umazano perilo v kopalnici s pralnico? Ali je družabna soba res tako nujna ter ali lahko iz garaže nastane družabna soba? Ali je nujno potrebno, da so vse luči vgradne in je njihova barva 2700K? Si res želite kamin v dnevni, četudi to pomeni dodatno skrb? Je vaša spalnica lahko tudi telovadnica ob enem? Kako boste reševali delo od doma in papirje na jedilni mizi. Si je smiselno omisliti delovni kotiček?

Zagotovo se vam bo v procesu gradnje porajalo še kakšno vprašanje. Niti ni izključeno, da vas bo prešinila kakšna nova ideja ali dogodek, ko bodo postavljene že predelne stene in bo le to terjalo ponovni premislek. Svetujem vam, da v načrtovanje zakorakate premišljeno korak za korakom, z analiziranjem svojih potreb, opazovanjem bivalnega okolja drugih in temeljitim premislekom zakaj si nekatere elemente sploh želite v svojem domu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja