NAČRTOVANJE

Kako opremiti kuhinjo, da jo bomo čim lažje očistili?

Po naravi sem pikolovka, ja pikolovka na smeti in umazanijo. Ne vem ali me je to naučil faks, delo ali okolje v katerem se gibam. Prehitro opazim kakšno napako pri gradnji. Poklicna deformacija bi lahko rekli. Sama sicer z gotovostjo trdim, da ni to samo poklicna deformacija ampak tudi del mene še iz časov, ko pojma nisem imela o materialih, ko sem znala oceniti samo kaj mi je lepo in kaj grdo. No ja, moja narava mi veleva da sem zelo pozorna na čistočo, organiziranost in urejenost pa naj bo to na osebnem področju ali opremljanju prostorov.

Zavedam se kako hitro lahko kuhinjo umažeš, zapackaš in kako hitro ji lahko postaneš suženj. Umazanija v kuhinji pronica še v tako skrite kotičke pa ne glede na to ali kuhaš bio, eko ali šik. Maščoba je tudi v mesu in ne samo v pomfri krompirčku. Čiščenje maščobe je dolgotrajno in zamudno. In zakaj ne bi s smiselnim opremljanjem kuhinje privarčevali čas? Na začetku je investicija malce večja, ampak na dolgi rok se spodnji ukrepi povrnejo.

1. KUHINJSKE OMARE DO STROPA
Zakaj? A ste že kdaj obrisale prah na vrhu kuhinjskih omar? Veliko ga je, takega grdega, ki je pomešan z maščobo. Čiščenje le tega je nočna mora. V primeru, da imamo kuhinjske omare do stropa, te poličke ni. S kuhinjskimi omarami do stropa pridobimo tudi več prostora za shranjevanje, kar je še en dodaten plus.

2. PEČICA MINIMALNO V VIŠINI PULTA
Ko prvič opremljamo hišo ali stanovanje smo mladi, brez bolečin v križu, brez težav se lahko sklonimo, z leti se to spremeni. Zakaj ne bi varovali svoj hrbet? Si lajšali delo pri peki?

3. GLADKE STENSKE OBLOGE
Med pultom in visečimi kuhinjskimi omaricami v kuhinji običajno namestimo stenske obloge. Kar je super in prav, da ne packamo po lepih belih zidovih. Ampak ali so vse stenske obloge enostavne za čiščenje? Ploščice s fugami? Njihovo temeljito čiščenje je včasih lahko nočna mora. Da ne obupujemo, ko čistimo stenske obloge v kuhinji priporočam uporabo gladkih stenskih oblog kot sta na primer steklo (na njem lahko uporabimo tudi različne vzorce in tako popestrimo kuhinjo) in les.

4. POLIČKE SODIJO SAMO V OMARO
Polička tu polička tam. Super za odlaganje, ampak največji lovilec prahu? So potrebne res vse poličke? Jih lahko zreduciramo? Seveda. V kuhinji sodijo poličke v omaro.

Tako sem si sama olajšala delo. Že res, da uživam v čiščenju, sužnja svojemu domu pa že ne bom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja