Kuhinja s kuhinjskim otokom
NAČRTOVANJE

Kakšne dimenzije kuhinjskega otoka izbrati?

Kuhinja in kuhinjski otok s pogledom na jedilno mizo in dnevni prostor. Najverjetneje so to sanje skoraj vsake pripadnice nežnejšega spola. Nekje v glavi si rišemo naše sanjske kuhinje, snujemo načrte kako pripravljamo nedeljsko kosilo in pri tem opazujemo naše male korenjake kako se skupaj s partnerjem igrajo. Tiste majhne radosti, ki so del sanj kako si predstavljaš, da bo videti tvoje družinsko življenje.

No dovolj o sanjah. Sanje so dovoljene. Realnost pa nam jih vse prevečkrat razblini. Vse premalo o tem kako bodo naši prostori oblikovani razmišljamo v času, ko kupujemo nepremičnino ali pa jo načrtujemo. Jah prav ste prebrali. Sama sem zagovornica tega, da je arhitektura odraz notranjosti objekta in potreb uporabnika. Vem, da bodo sedaj skozi naše misli švignila dejstva, ki so zapisana v lokacijski informaciji (oz. v OPN-ju) in nas omejujejo. Ampak kljub tem omejitvam je mogoče zasnovati objekt, ki bo ustrezal vsem pričakovanjem investitorja. Drugačna zgodba se pojavi, ko kupujemo nepremičnino. Pri stanovanjih si omejen in praktično ne moreš nič. Imaš nek okvir katerega lahko zapolniš. Ne glede na omejitev lahko k izbiri vam idealnega stanovanja vpliva tudi to ali bo šlo vanj umestiti vse kar potrebujete. Pri nakupu obstoječih hiš, v katere nimate namena izvajati večjih gradbenih posegov so podobna zgodba kot stanovanja. Včasih je dobro pred nakupom nepremičnine poklicati arhitekta, notranjega oblikovalca, ki vam bo malce več lahko povedal kaj in kako lahko v posamezni nepremičnini sploh naredite in ali so vaše sanje uresničljive.

Kuhinja s kuhinjskim otokom je osrednji element doma.

No vrnimo se nazaj na začetek, h kuhinjskemu otoku. Odličen del kuhinje, ki omogoča številna opravila v kolikor je pravilno zasnovan.

Osnovna načela snovanja kuhinjskega otoka

minimalen odmik kuhinjskega otoka od stene in ostalih kuhinjskih elementov mora biti na vse strani 90 cm. Zakaj toliko? Iz preprostega razloga, klasični predalniki so globine 55 cm, v kolikor se želimo postaviti za odprt predalnik je to širina, kjer se lahko brez težav postavi ne ravno najbolj suh posameznik. Vrata pomivalnega stroja imajo tudi svojo višino in v kolikor jih želimo varno odpreti je to primeren razmak. Seveda je za delo v dveh to še nekako spremenljiv odmik, da se lahko gibate en mimo drugega
minimalna globina kuhinjskega otoka je 90 cm. Kuhinjska korita in kuhalne plošče so planirana za vgradnjo v pulte globine 60 cm. Kuhinjski otok sam po sebi pomeni, da za njim ni stene. To pomeni, da nam lahko čez pult brez težav poleti tudi kak kuhinjski pripomoček. Si znate predstavljati kako bi izgledalo, da vam kozica polna juhe zleti čez pult, ker ste z drugo kozico malce “trcnili” vanjo ? Ali da vam z ocejevalnika ob kuhinjskem koritu zleti kaka posoda, ker je bila postavljena preveč čez rob? Globina 90 je tudi odlična za valjanje testa za razne potice, piškote in pripravo domačih testenin.
• pri načrtovanju kaj se bo znašlo na kuhinjskem otoku pa upoštevajte osnovna načela za načrtovanje kuhinje. Nikakor ne pozabite na kuhinjski trikotnik.

Kako pa z dolžino kuhinjskega otoka?

Dolžina kuhinjskega otoka je odvisna od elementov, ki jih na njega postavljamo. Sama vedno kot minimalno še spremenljivo dolžino kuhinjskega otoka izberem 120 cm. Dolžina 120 cm je spremenljiva zgolj in samo v kolikor je na kuhinjskem otoku le delovna površina.
Veliko posameznikov ima željo na kuhinjski otok postaviti tudi kuhinjsko korito ali kuhališče. V primeru aplikacije kuhališča na kuhinjski otok imejte v obziru, da na obeh straneh kuhališča potrebujete odlagalno površino. Včasih boste neposredno iz kozice na kuhališču vzeli hrano in jo položili na krožnik, na drugi strani kuhališča pa imeli prostor za kuhinjske pripomočke, ki jih potrebujete za pripravo hrane. Minimalna še spremenljiva dolžina kuhinjskega otoka s kuhališčem je 180 cm, to velja da je kuhališče aplicirano na sredino kuhinjskega otoka. Ko se na kuhinjskem otoku znajde samo korito z odcejevalnikom pa dolžini 180 cm prištejte še saj 20 cm. Dolžina 200 cm velja za spremenljivo ob centralni postavitvi pomivalnega korita.
V kolikor pa se bo na kuhinjskem otoku znašla tako kuhališče kot tudi korito je minimalna dolžina le tega 300 cm. Med kuhališčem in kuhinjskem otoku mora biti v tem primeru minimalno 60 cm delovne površine.
Vsekakor v kolikor se pojavi možnost in želja imeti daljši otok je stvar še vedno funkcijonalna.

Kuhinja s kuhinjskim otokom je prostor srečevanja

Pri snovanju kuhinje imejte v obziru tudi to, da v kolikor bo edina delovna površina na kuhinjskem otoku potrebujete tudi neko mesto kjer boste aplicirali male kuhinjske aparate (opekač kruha, kavni avtomat, kuhinjski robot…). Opcije so tri, ali jih boste iz omare jemali ob vsaki uporabi, ali boste med visokimi elementi imeli skriti pult in na njih te male pripomočke ter zadnja, da si ob steni ustvarite še dodaten delovni pult 90-120 kjer so na vidnem mestu ti pripomočki.

Vem, da nimajo vsi takšnih možnosti imeti tako velikih kuhinj in, da nikakor ni kuhinjski otok primeren za vsak prostor. Vsekakor tudi si ne moremo vedno privoščiti 4 metrsko steno visokih kuhinjskih elementov. Vsak prostor je zgodba zase in svoja zasnova, vsaka kuhinja si zasluži in potrebuje individualno obravnavo. Postavitev elementov v kuhinji ni odvisno zgolj od prostora in funkcionalnih načel ampak tudi od potreb uporabnika.

Kuhinja z otokom

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja