NAČRTOVANJE

Ergonomija v kuhinji

ERGONOMIJA je veda, ki preučuje razmerja med prostori, predmeti in ljudmi. Raziskuje pogoje, ki naj bi bili izpolnjeni, da bi v svojem delovnem okolju dosegli največjo učinkovitost. V preteklosti so bili vsi pohištveni elementi prilagojeni posamezniku/uporabniku, danes zaradi množične proizvodnje temu žal ni več tako.

Pravilno upoštevanje ergonomije je pomembno v vsakdanjem življenju predvsem v prostorih, kjer se veliko gibamo ali opravljamo najrazličnejša dela. Z gotovostjo lahko zatrdim, da je pomen pravilno oblikovanega bivalnega okolja najbolj opazen v kuhinji. Ljudje smo si različni, pri ergonomiji so pomembne različne višine uporabnikov.

Primer iz prakse je višina delovnega pulta. Tudi iz množične proizvodnje je mogoče iztržiti različne višine delovnega pulta. Za vsakega posameznika obstaja idealna višina delovne površine v kuhinji, ki omogoča da vaša hrbtenica med delom v kuhinji ne trpi. Optimalno višino kuhinjskega pulta dobimo tako, da zmerimo razdaljo med tlemi in pokrčenim komolcem ter ji odbijemo 10-15 cm.
Razmerje dolžine rok in višine telesa se razlikuje od posameznika do posameznika, zato prihaja do odstopanj, kar pomeni, da
omenjeno razmerje ni vedno najboljši primer za izračun višine kuhinjskega pulta.

V kolikor si želimo delo v kuhinji olajšati lahko poleg višine delovne površine za pripravo hrane prilagodimo tudi višino štedilnika in kuhinjskega korita. Optimalna višina štedilnika, ki je prijazna do vaše hrbtenice je 10-15 cm nižja od delovne površine. Nižji pult je idealen tudi za ročno pripravo testa. Pomivalno korito je priporočljivo, da je rob pomivalnega korita 10 cm višje od delovne površine.

Širina delovnega pulta vsekakor ne sme biti manjša od 50 cm. Maksimalna širina pa je pogojena z dolžino vaše roke. Najbolj oddaljene predmete morate doseči, brez dodatne pomoči.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja