NAČRTOVANJE

Kakšen material naj uporabim za ureditev dvorišča?

Ureditev dvorišča pride na vrsto, ko so v notranjosti objekta postavljene vse luči in stanovanjsko hišo že polni vsakodnevni vrvež. Pojavlja se vprašanje iz česa naj bo dvorišče. In seveda ženske ideje o tem, kaj je lepo. A je to res pravilna izbira materiala za ureditev dvorišča?

Ko začnemo z urejanjem dvorišča se prvo vprašamo čemu je dvorišče namenjeno. Odgovor na to vprašanje nam bo pomagal pri izbiri materiala. Prav tako je potrebno biti pozoren na to kakšnim vremenskim razmeram bo vaše dvorišče izpostavljeno. Ko si odgovorimo na omenjeni vprašanji pa je čas, da pobrskamo med materiali.

ASVALT
Trden material, ki odlično prevzema obremenitve, je vremensko zelo odporen in predvsem neobčutljiv na razlita olja. Oljne madeže lahko iz asfalta s pomočjo peska, ki vpija maščobo popolnoma odstranimo. Primeren je za dvoriščne dovoze in dvorišča, kjer se dogaja veliko premikanja in so prisotni tudi delovni stroji. Ob enem pa je asfaltna površina tudi odlična za ustvarjanje otroških umetnin s kredami.

KAMEN
Temeljni material naše Zemlje, ki ima svojo ceno. Za preprečevanje zdrsa na pohodni površini ga je potrebno dodatno obdelati. Zgleda lepo, žal pa ima tudi negativne lastnosti, kot so vpijanje maščobe, ki jo s kamnitih površin težko odstranimo. Kamen je tudi manj odporen na zunanje vremenske vplive, kot materiali, ki vsebujejo dodatke kemičnih snovi. Te kemične snovi dodatno izboljšajo njihove lastnosti. Po kamenju bodo otroci stežka ustvarjali s kredami.

TISKAN BETON/BETON
Tiskan beton postaja zadnja leta vse bolj in. Betonu z dodajanjem kemijskih snovi lahko dodatno izboljšujemo njegove lastnosti. Tako postaja beton odporen na zmrzal in zunanje vplive. S tiskanjem betona lahko poustvarimo različne zglede dvorišč, vzorec kamna, opeke. Poleg omenjenega tiskanega betona pa lahko za zunanje površine uporabimo tudi brušen, pran, krtačen beton. Je trden in brez težav lahko po njemu vozimo, je pa vseeno asfalt bolj neobčutljiv kot beton.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja