Prenova in sam svoj mojster
NAREDI SAM

A sem lahko pri prenovi sam svoj mojster?

Sama sem človek, ki nenehno opazuje. Opazujem posameznike, ki gradijo, opazujem navade posameznikov pri uporabi bivalnih površin in nenazadnje opazujem tudi detajle izvedbe postavitve stavbnega in drugega pohištva. Zagotovo boste rekli, da to je nekaj kar je v ženski naravi, firbec po domače. Vas lahko pomirim, da to ni nekaj kar bi počela iz firbca ampak iz želje ustvarjati boljše in posameznikom bolj prilagojene bivanjske rešitve. Tako se nič kolikokrat zalotim, ob opazovanju kakšne izvedbene nepravilnosti kako se sprašujem kaj so pa razmišljali ko so naredili takšno napako.

Že res, da se prenova v kolikor ne posegamo v nosilno konstrukcijo ali zunanji izgled objekta lahko izvrši brez odgovornega projektanta, ampak a je to sploh smiselno?

Poseg v nosilno konstrukcijo potrebuje strokovno mnenje arhitekta

Arhitekti in notranji oblikovalci nismo nujno zlo, smo posamezniki, ki vas opozarjamo na vase napake. Smo tisti, ki vemo zakaj je stena pod kotom 45 stopinj zelo nehvaležna in nam v nadaljnjem oblikovanju prostora povzroča precej sivih las. Vsekakor vas bomo tudi opozorili, da vrata 58 centimetrov od stene kjer nameravate postaviti garderobno omaro niso ravno najboljša odločitev.

Seveda lahko do vseh teh stvari pridete tudi sami, ampak je potrebno v takšne projekte vložiti neverjetno veliko časa in energije. Predvsem pa je potrebno pridobiti znanje in uporabiti zdravo kmečko pamet. Včasih tudi kaj preprosto poskusiti in si ustvariti namišljen ambient s pomočjo kartonskih škatel.

ZAKAJ SEM LAHKO PRI PRENOVI SAM SVOJ MOJSTER?

VEM KAJ POTREBUJEM – s prenovo običajno začnemo, ko že malce poznamo svoje bivanjske potrebe. Vemo kako poteka naš dan, koliko veliko garderobno omaro potrebujemo in zavedamo se, da savna v kopalnici je zgolj za okras. Zavedamo se, da v kuhanju uživamo, pripravljamo domače testenine in radi na veliko pečemo, posledično potrebujemo dovolj delovne površine na kuhinjskem pultu.

POZNAM LASTNOSTI PROSTORA – običajno objekte, ki jih prenavljamo že poznamo. Ali je v njih bivala babica, teta, ali morda celo naša primarna družina. Včasih se zgodi, da smo sami kupili objekt in zaradi finančnih izzivov smo se v njegovo prenovo podali šele po nekaj letih od nakupa. Vsekakor nam omenjene stvari dodobra pomagajo razumeti svetlobo v posameznih prostorih, vse nehvaležne kotičke in česa v prostoru več nočemo.

IMAM TEHNIČNO ZNANJE – v kolikor ste se pripravljeni informirati, nimate dveh levih vam zagotovo ne bodo tuja tudi dela kot so polaganje laminata, beljenje, sestavljanje pohištva po načrtih, barvanje in zagotovo bi se še kaj našlo.

Tehnično znanje je vedno dobrodošlo.

ZAKAJ NI DOBRO PRI PRENOVI BITI SAM SVOJ MOJSTER

VZTRAJNOST – prenova je tekma z živci, jama brez dna in kot sama velikokrat rečem “kinder surprise”. V kolikor niste vztrajna oseba in se vaše mnenje glede idej kaj hočete in česa nočete neprestano spreminja se je najbolje obrniti na strokovno pomoč. Arhitekt vas bo spraševal, vam postavljal vprašanja in vas velikokrat postavil na realna tla ter vam obrazložil zakaj kaj nikakor ne gre skupaj. Zaupati mu morate in na koncu bosta oba navdušena nad rezultatom.

PRIMANKOVANJE INFORMACIJ – v kolikor nimate časa ali ne znate priti do opremenljivih informacij s področja gradnje in načrtovanja je bolje poiskati strokovno pomoč. Včasih povprašati zgolj za mnenje spet drugič zaupati usposobljeni osebi kakšno nalogo. Informacije glede gradnje, glede posameznih sistemov so v veliki meri brezplačno dostopne na spletu. Posamezni proizvajalci celo ponujajo brezplačne informacije zakaj kakšno stvar tako načrtovati.

PRIMANJKOVANJE ČASA – v kolikor ste časovno omejeni in se zavedate, da vam teče voda v grlo zaupajte naloge nekomu. Morda vam bo načrtovalec prostora zgolj postavil prioritete opremljanja in bodo zato stvari jasnejše in hitrejše. Morda boste iskali alternative pri dobavnih rokih. Morda bo pohištvo iz Ikee z malce predelave hitreje kupljeno in namontirano kot zgolj pohištvo izpod rok mizarja.

Minimalizem ni vedno ključ do uspeha.

Prenov se lotevajte z veliko mero optimizma in predvsem dopuščajte možnost nenehnih sprememb. Prav zato, ker se spremembe dogajajo na dnevni bazi je potrebno hitro in racionalno sprejemati odločitve, v kolikor ne želimo, da se objekt prenavlja v nedogled. Ko pa je prenovljeno pa ugotovimo, da smo o določeni stvari napačno razmišljali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja