NAČRTOVANJE

Kako pravilno zasnovati stopnice?

Nisem boječ človek, daleč od tega, ne bojim se teme še manj pa višine. Strah v kosti mi pa poženejo strma nevarna stopnišča. Ozke hojnice, da niti ne razpravljam o globini in višini stopnic. V takih primerih se mi po glavi vedno znova in znova poraja vprašanje kaj posamezniki sploh razmišljajo, ko snujejo stopnišče. Se posamezniki, ki so v veliki večini gradnje prepričani, da vse znajo sploh vprašajo kdaj je stopnišče nevarno in kdaj ne?

Ne vem ali ste že kdaj slišali za račun, ki ga je potrebno upoštevati pri postavljanju stopnišča, najverjetneje tudi ne veste kakšna je minimalna globina podesta stopnic? V kolikor se v snovanje stopnic podate sami brez pomoči arhitekta ali notranjega oblikovalca upoštevajte sledeče razmerje.

63 = 2xV +G
(63 = 2 x višina stopnic + globina stopnic)

Globino podesta je toliko kot je dolžina stopnice. Običajno je širina stopnic v stanovanjskih objektih 80 cm. Zaradi lažjega gibanja pa vsekakor priporočam širina stopnic 100 cm. Stopnišče, ki je široko 80 cm, kaj hitro postane utesnjeno. V kolikor se ograja pritrjuje na stopnico izgubimo kaj hitro še 10 cm, tako nam ostane za hojo zgolj 70 cm. Kako si predstavljate hojo po tako širokih stopnicah z otroško lupinico ali nakupovalno vrečko v eni roki. V kolikor ne želite stene stopnišča beliti pogosto razmislite kako boste stopnišče zasnovali.

Nikdar ne zaidite iz teh mer, da razmerje ni optimalno vas bo opozarjalo že vaše telo. V kolikor v določen kotiček kjer ste si zamislili pri prenovi objekta ne gre umestiti stopnišča iščite alternative. Stopnice niso nujno zlo ampak so lahko element, ki prav lepo popestrijo in dodelajo prostor. Pri snovanju stopnišča imejte v mislih varnost in praktičnost. V primeru pomanjkanja prostora razmislite kako lahko prostor pod stopniščem dodatno izkoristite, vanj umestite shrambo ali garderobno sobo/omaro. Nikakor pa pri snovanju prostora pod stopnicami ne pozabite, da se morajo omare nekam odpirati, v kolikor jih želite maksimalno izkoristiti se morajo omare maksimalno izvleči. Maksimalni izkoristek pa pomeni, da je potrebno ob stopnicah predvideti tudi dovolj prostora kamor lahko omare odpiramo brez težav. Nikakor ne pozabite na stopniščno ograjo, ki je lahko inovativna, a biti mora trdna in nuditi varnost. Vse bolj priljubljene so ograje, ki poleg varnostnih namenov ponujajo še druge funkcije, prostor za obešanje rastlin in oblačil.

Posebno težo pri snovanju stopnišča naj ima tudi svetloba, v kolikor je le mogoče naj ne bo stopnišče temačen zakoten prostor. Osvetlite ga lahko z vrha s pomočjo strešnih oken ali s strani s klasičnimi okni. Prostor naj bo smiselno umeščen v objekt in naj s preostalimi bivalnimi prostori tvori dovršeno celoto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

8 − seven =