NAČRTOVANJE

Praznični čas ali kam naj postavim smrečico?

Dodobra smo že zakorakali v veseli, nori december. To je mesec, ki ga imam obenem neizmerno rada, spet po drugi strani pa mi povzroča ogromno težav. Hitenje, novoletni okraski, popoln dom, novoletna smrečica in še so stvari s katerimi želimo okrasiti naš dom in v njem pričarati božično vzdušje. Sama se na božič in smreko spomnim velikokrat med letom, ko vstopim v kakšen dom kjer je vsak vogal do zadnjega prostega centimetra zapolnjen. Pa veste kaj mi roji po glavi? Kam za vraga bodo tu postavili smrečico.

Ne maram utesnjenosti, nametanih predmetov, pohištva. Rada imam prostor za gibanje, uživanje in hojo. Velikokrat se sprašujem ali ljudje pri načrtovanju doma sploh pomislimo, kam bomo decembra umestili novoletno smrečico, kje bo tisti nujno potrebni prosto stoječi obešalnik? Se pri načrtovanju sploh zavedamo kako se naš dom skozi letne čase spreminja? In kako je koristno, da naš dom napolnimo z zelenimi rastlinami?

Že res, da ima vsak posameznik svoja pričakovanja, ideje in želje glede oblikovanja bivalnih površin. Nikakor pa ne pozabite v času načrtovanja pomisliti, na nenehne razumljive spremembe, ki jih mesečno vnašate v vaš dom. Nikakor ne zapolnite vsak prost vogal v bivalnih površinah. V kolikor želimo, da se novoletna smrečica prikaže v vsem svojem razkošju in čaru je nikar ne umeščajte v utesnjene vogale. Pustite ji prostor. Z njo nikakor ne prikrivajte omaric in ovirajte prehodov.

V bivalnih površinah v času načrtovanja vsekakor predvidite prost vogal. Namembnost vogala se bo skozi čas spreminjala. Včasih bo to zatočišče zelenih sobnih rastlin, spet drugič otroških igrač, spet tretjič prostor za družabne igre. Prostor mora vizualno dihati. Koliko velik naj bo minimalno prost vogal se prilagaja glede na vizualni izgled prostora. Tak vogal je priporočljivo umestiti v dnevno sobo ali jedilnico. Nikakor ga ne umeščajte na kakšen hodnik ali kuhinjo, ker vam njegova lega zaradi dinamike prostorov ne bo ustrezala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

fifteen − 3 =