NAČRTOVANJE

Kako zasnovati pisalno mizo?

Pisalna miza, prostor kjer vsakodnevno preživimo veliko časa. Delo v pisarnah, za pisalnimi mizami preživeti čas v veliki večini predstavlja tretjino našega običajnega delovnega dne.  Kot sem že govorila v članku o pisarnah, je potrebno delovni prostor zasnovati v sebi najoptimalnejših dimenzijah. Bolj, kot se oziram po delovnih kotičkih posameznikov bolj opažam, da ljudje sploh ne opazujemo svojega načina dela in pri oblikovanju delovnih prostorov pozabimo kaj vse se dnevno znajde na naših pisalnih mizah.

Preden začnemo izbirati dizajn pisarniških miz, njihovo barvo in okovje se je vedno potrebno vprašati sledeče
1. Kaj bom na pisalni mizi delal/a?
2. Ali bo na pisalni mizi samo en računalnik? Bo na pisalni mizi prenosni računalnik, dodaten monitor in tipkovnica? Bosta na pisalni mizi samo 2 monitorja in tipkovnica?
3. Se vsakodnevno na pisalni mizi poleg monitorja, tipkovnice znajde tudi kakšen list A4 formata, ki ga potrebujem za nemoteno delo?
4. Ali bo pisalna miza poleg delu na računalniku namenjena še čemu?

Ko si odgovorite na zgoraj zastavljena vprašanja sledi izbira materiala in velikosti pisarniške delovne površine. V kolikor vsakodnevno za delo na pisalni mizi uporabljate prenosni računalnik, ob njem pa še kakšen dodaten list formata A4 je priporočljiva globina mize 70 cm. Kaj hitro se zgodi, da se na mizi poleg računalnika znajde še dodaten monitor, ki pobere nekaj centimetrov globine. Pisarniške mize globine 40 cm niso ravno najboljša rešitev za vsakodnevno delo, kajti običajni 15″ prenosniki so globoki 25 cm, poleg običajno za delo velikokrat uporabljamo dodaten list ali pa minimalno rokovnik formata A4, ki nam pobere še dodatnih 21 cm.
Na izbiro dolžine pisarniške mize naj vpliva število elementov na njej. Prilagajajmo jo glede na prostor, ki nam je na voljo. Vsekakor ne pozabite, da je smiselno imeti na pisalni mizi določen del, ki je namenjen zgolj odlaganju elementov. Predvideti moramo prostor za pisala in shranjevanje. Priporočljivo je izrabiti tudi prostor pod pisalno mizo kamor lahko umestimo predalnik. Nikakor pa nas elementi pod delovno površino ne smejo ovirati za doseganje elementov, ki jih vsakodnevno potrebujemo za delo.

V kolikor veliko časa preživite za pisalno mizo razmislite o višinsko prilagodljivi delovni površini. Takšne mize nam omogočajo prilagajanje višine glede na naše potrebe. Za takšno mizo lahko sedimo ali stojimo. V kombinaciji z aktivnimi pisarniškimi stoli so idealna rešitev za deloholike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja