Pritlična hisar omogoča neposredni stik z naravo
NAČRTOVANJE

Ali je pritlična hiša res najboljša izbira?

Vedno pogosteje se sprašujem kako svetovati posameznikom, ki se odločajo za novogradnjo ali rekonstrukcijo. Pogosto se pred mano znajdejo posamezniki, ki si želijo svojo hišo, približno vedo kako bi izgledala in kaj bi bilo v njej. Vse pogosteje se pojavljajo želje o pritličnih hišah. Bodočega investitorja skrbi prihodnost in dejstvo, da so ortopedske poškodbe kar pogoste v jeseni življenja.

Pritlične hiše so res kot nek bonbonček, kjerkoli nam lahko ponudijo neposreden stik z naravo, omogočajo nešteto izhodov na prosto.

Žal pa tudi tukaj ne gre vse graditi in postavljati tako kot si zamislimo. V OPN-jih posameznih občin mamo običajno tudi omejitev koliko je minimalna in koliko maksimalna višina ter nadstropnost objekta. Velikokrat se zgodi, da OPN ne dovoljuje pritličnih hiš. V zakup imejte tudi to, da boste pri pritlični hiši za isto kvadraturo zasegli večji delež parcele kot pri enaki kvadraturi stanovanjske hiše z nadstropjem.

Pritlične hive z bazenom niso redkost

Kaj so pozitivne lastnosti pritličnih hiš?

  • ni stopnic, idealna rešitev za posameznike ki imajo težave s premagovanjem stopnic in za starostnike, niti ni nevarnosti, ko se po hiši plazijo malčki
  • iz vsakega prostora lahko stopiš ven, idealna povezava med naravo in objektom
  • med posameznimi deli se ustvarja povezava, vse deluje kot ena zaključena celota brez ovir

Negative lastnosti pritličnih hiš

  • veliko je hodnika, prostore je potrebno med seboj ločiti (bivalni in spalni del), na projektantu pa je ali bo hodnik sam sebi namen ali bo imel nek smisel (garderoba, pralnica, knjižnica…)
  • neekonomična razporeditev napeljav, težko boš v pritličnem objektu dosegel, da boš imel neposredno povezano kuhinjo, kopalnico, pralnico, dnevni WC in kotlovnico. Običajno se namreč želja po kopalnici pojavi tudi v spalnem delu, ki pa je popolnoma ločen od bivalnega. Za kotlovnico je dobro, da je nekje na začetku objekta, kjer ima omogočen dostop iz zunanje ter notranje strani, je servisni del. Kuhinja z bivalnim delom je kot neko središče objekta. Glede na to, da je objekt pritličen pa je potrebno razmisliti o lokaciji pralnice, ali bo le ta bliže spalnim ali bivalnim prostorom.
  • ustvarjanje dodatne intime, marsikomu ne odgovarja, da je iz dnevne sobe dostop do spalnic, ali pa, da se iz vstopnega hodnika vidi v spalni hodnik. Spalni prostori posameznikom ustvarjajo intimo in jih ovira kot so stopnice zelo lepo loči.
Pritlične hive imajo pogosto štirikapnico

Vsekakor so potrebe posameznikov različne in tekom načrtovanja najde investitor še nešteto pozitivnih lastnosti pritlične hiše ter zakaj se zanjo odločiti. Težko je vse potrebe posameznikov metati v isti koš. Mogoče včasih, ko načrtuješ in umeščaš vse potrebe posameznika v prostor spoznaš, da v kolikor bi stvari razporedil v dve nadstropji bi privarčeval na kvadraturi. Posledično tudi postavljanje okenskih odprtin ne bi bil takšen izziv. Včasih pa se najde kakšna ideja in tloris pritlične hiše, ki je zelo zanimiv in te lepo pelje skozi celoten projekt. Super se postavijo vsi servisni prostori in nikakor ne pozabimo na dnevno svetlobo v otroških spalnicah. Velikokrat se z investitorji, v kolikor so le ti mlade družine pohecam, da naj na balkonska vrata otroških sob namestijo ključavnico, ker bojo otroci imeli tako več svobode.

Poseben razmislek pri načrtovanju pritličnih hiš je potrebno nameniti tudi pravilni umestitvi terase in morda čez čas še letne kuhinje. Pozorni moramo biti ali bomo s tem zapirali naravno svetlobo v bivalne prostore. Včasih je terase in letne kuhinje smiselno malce distancirati od stanovanjskega objekta in tako pustiti svetlobi prosto pot.

Svetloba v pritličnih objektih ima svoj čar

Svetloba in hodniki v pritličnih objektih so poseben izziv. Načeloma hodnik, ki je kot servisni, prehodni prostor ne potrebuje svetlobe. Vsekakor pa ni prijetno, ko stopiš iz svetle spalnice na hodnik brez okna. V kolikor pa ima hodnik še kakšno drugo funkcijo poleg prehoda, je potrebno razmisliti o dovodu naravne svetlobe v prostor. To težavo lahko rešujemo na različne načine, s svetlobniki, strešnimi okni in nenazadnje s klasičnimi okni. Veliko posameznikov se odloča tudi za apliciranje nadsvetlobe na vratih prostorov, ki vodijo na hodnik. Zelo primerna so vrata z nadsvetlobo v kopalnico, moteča pa v spalnico. Ni ravno prijetno, ko vam umetna svetloba ponoči zeva iz hodnika na posteljo. Se pa pogosto najde rešitev, da se hodnik ne zaključi s prostorom ampak z oknom ali balkonskimi vrati in tako dobimo vanj naravno svetlobo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja